Χρήστος Δερές: Γυναίκα είσαι. Πρέπει και φταις!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 11:00

Χρήστος Δερές: Γυναίκα είσαι. Πρέπει και φταις!

Γυναίκα είσαι. Πρέπει και φταις!

Κάποιοι την έκαναν ποίηση και λογοτεχνία, άλλοι τραγούδησαν για αυτήν, άλλοι μαράθηκαν για ένα φιλί της και άλλοι μαράθηκαν με το φιλί της.  Όλοι όμως ήρθαν σε τούτο τον κόσμο, από τα σπλάχνα  Εκείνης. Φαίνεται, πως αυτά τα σπλάχνα στην Ελλάδα του 2021, πρέπει να βρεθούν σε μεγαλύτερη εγρήγορση. Και έτσι, κάποιοι είπαν  να διοργανώσουν ένα συνέδριο γονιμότητας, για να ενημερώσουν τις γυναίκες για θέματα τεκνοποίησης. Και τις κάλεσαν στο συνέδριο, για να ενημερωθούν. Με διαφημιστικό σποτ. Με σαφές αξιακό πρόταγμα: η γυναίκα πρέπει να παντρεύεται και να κάνει παιδιά. Αρχικός και τελικός προορισμός. Όλα τα άλλα, στο ενδιάμεσο της πορείας της, περιττά.

Το σποτ δεν είχε και μεγάλη επιτυχία και το συνέδριο ακυρώθηκε. Όπως «ακυρώνονται» στην κοινή συνείδηση όλες εκείνες οι γυναίκες που δεν τεκνοποίησαν. Γιατί πολύ απλά δεν ήθελαν. Ή ήθελαν, αλλά δεν μπορούσαν. Ή  μπορούσαν, αλλά δεν βρήκαν τον συνοδοιπόρο που είχαν ονειρευτεί. Ή τον βρήκαν, αλλά αυτός αλλαξοπίστησε. Ή συνεχίζουν να ονειρεύονται ότι θα τον βρουν, έστω και αν αργήσει να έρθει. Πολλά «ή» προκύπτουν, όσα και ο αριθμός των γυναικών, που αισθάνονται πως πρέπει να απολογηθούν, διότι δεν ενεργοποιούνται,  για να εκπληρώσουν τον προορισμό τους, που η ίδια η κοινωνία έχει θεσπίσει -δεκαετίες τώρα- για αυτές, χωρίς αυτές.

Ανάδυση  λοιπόν ενοχικών συνδρόμων, δημιουργία προσωπικών ερινυών, ατέρμονες  προσπάθειες να βρουν πού έκαναν λάθος και «αποκλίνουν» από το είθισται. Κάθε διαφορετικό πρέπει να αιτιολογηθεί. Επείγουσα λοιπόν ανάγκη για δημιουργία νέου σποτ. Χωρίς πρέπει και φταις. Αυτά τα ρήματα, έτσι και αλλιώς, σπάνια βοήθησαν προς το καλύτερο.  Το σποτάκι είναι εύκολο να γίνει. Θα ξεκινά από τον εμπνευστή των Ολυμπιακών Αγώνων, τον ιδρυτή της ΔΟΕ, τον Κουμπερτέν, ο οποίος σαν ισόβιος εχθρός της ισότητας των δύο φύλων,  απαγόρεψε τη συμμετοχή των γυναικών στις πρώτες Ολυμπιάδες. Μετά τον Κουμπερντέν, εμφανίζεται ο Ιωάννης Μεταξάς, ο οποίος αφού αυτοαναγορεύτηκε πρώτος αθλητής της Ελλάδας, τέθηκε υπέρ της εκγύμνασης των Ελληνίδων. Όχι όμως για ψυχαγωγία. Αλλά για να γίνουν εύρωστες και δυνατές μητέρες, που θα εφοδιάσουν το Ελληνικό Έθνος με υγιή και γυμνασμένα παιδιά. Στη συνέχεια παρελαύνουν επίσημοι πολιτικοί φορείς διαφόρων εποχών. Ξεκινώντας από αυτούς που μέχρι το 1952 απαγόρευαν στις γυναίκες να ψηφίζουν, αφού η δουλειά τους ήταν στο νοικοκυριό και όχι στην πολιτική, φτάνοντας σε πιο σύγχρονους τεχνοκράτες, που ψηφίζουν βασικό μισθό 650 και τινάζουν στην μπάνκα το οχτάωρο εργασίας.  Αδιαφορώντας ή αγνοώντας  για τη σύγκρουση ρόλων, στην οποία βυθίζονται σήμερα οι άνθρωποι και από την οποία πολλάκις ξεπροβάλλουν ψυχικές δυσκολίες. Ενίοτε, ανίκητες και χρόνιες. Και ό,τι χρονιάζει ως γνωστό, στο τέλος μονιάζει.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το πρόταγμα παραμένει: φταις εσύ που δεν κάνεις παιδιά. Για αυτό σε ενημερώνουμε για να αλλάξεις. Για να συνεχιστεί η κοινωνική αρμονία και συνοχή. Εξάλλου οι εκλεγμένοι του τόπου , για να επιβάλλουν  την κοινωνική ισορροπία-ξεχνώντας πως κάθε ισορροπία προέρχεται από ανισόρροπες  καταστάσεις-, πάσχισαν και τα κατάφεραν να καταργηθεί  το μάθημα της Κοινωνιολογίας.  Το μάθημα που διδάσκει πώς συγκροτείται η κοινωνία, πως επηρεαζόμαστε από αυτήν,  τον τρόπο με τον οποίο δομούνται οι κοινωνικές ανισότητες και εν κατακλείδι τι σημαίνει να ζούμε ανάμεσα σε άλλους. Οι ίδιοι που βγαίνουν στα κανάλια και με βαρύγδουπες δηλώσεις δίνουν θάρρος στους υποψηφίους των Πανελληνίων, τονίζοντας πως η κοινωνία βασίζεται σε αυτούς για ένα καλύτερο αύριο, οι ίδιοι απαγορεύουν στα παιδιά να τη διδαχτούν. Ίσως γιατί η έλξη του γερουνδίου στα Λατινικά και το  regina rosas amat  δημιουργούν ησυχία…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΕΡΕΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ-ΔΑΣΚΑΛΟΣ 4ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ