Μικέλης Μαφρέδας: Ένα στολίδι δημιουργείται στο κέντρο του Αργοστολίου

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021 11:54

Μικέλης Μαφρέδας: Ένα στολίδι δημιουργείται στο κέντρο του Αργοστολίου

Παγκόσμια ημέρα μουσείων σήμερα και θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις με αφορμή και την μεγάλη επιτυχία του Δήμου μας, να εξασφαλίσει πίστωση δυόμιση εκατομμυρίων ευρώ για το μουσείο που θα στεγάσει τα έργα του μεγάλου Κεφαλονίτη Γεράσιμου Σκλάβου.

Ο χώρος αυτός, διατηρητέο κτήριο που στέγαζε για χρόνια την Τράπεζα Ελλάδος, αγοράσθηκε πολύ σωστά από τον Δήμο Αργοστολίου όταν ήταν Δήμαρχος Αργοστολίου Ο Γιώργος Τσιλιμιδός, ώστε να δημιουργηθεί χώρος πολιτισμού.

Το 2011 έκπληκτοι οι δημότες είδαν να δημιουργείται εκεί ένας χλιδάτος χώρος για να στεγάσει την νέα διοίκηση (δήμαρχο) του νεοσύστατου Δήμου Κεφαλονιάς. Δείχνοντας μια ελιτίστικη αντίληψη ως προς την διοίκηση, έφτιαξαν έναν χώρο λες και είναι τοποτηρητείο του Αγγλικού  στέμματος ή κάτι σαν χώρος που θα στεγάσει κάποιο Πρώσο πρίγκιπα.

Επί οκτώ μισή χρόνια ούτε λέξη για την πολιτιστική αξιοποίηση του χώρου.

Όλα αυτά τελείωσαν τον Σεπτέμβρη του 2019, ο νέος Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος εγκαταστάθηκε στον χώρο που χρησιμοποιούσαν για πενήντα χρόνια όλοι οι Δήμαρχοι του Αργοστολίου, δείχνοντας μια άλλη αντίληψη για την διοίκηση που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι την επίδειξη. Ταυτόχρονα έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες σύνταξης μελέτης ώστε το κτήριο αυτό να γίνει ένα σύγχρονο μουσείο, σεβόμενος την απόφαση του Δήμου Αργοστολίου αλλά και τα χρήματα των δημοτών με τα οποία αγοράσθηκε το κτήριο.

Για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους μια μικρή ομάδα αντέδρασε λέγοντας ότι ο χώρος πρέπει να ξαναγίνει στην Λειβαθώ. Θυμήθηκαν ξαφνικά την πολιτιστική αποκέντρωση.

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, το μεγάλο αυτό έργο θα ολοκληρωθεί. Είμαι σίγουρος ότι βλέποντας την πορεία του έργου και οι λίγοι αυτοί που αντιδρούν θα αλλάξουν γνώμη και θα συμφωνήσουν με την πρωτοβουλία του Θεόφιλου Μιχαλάτου και των συνεργατών του.

Και στα εγκαίνια του Μουσείου θα παρευρεθούν, ώστε όλοι μαζί να τιμήσουμε τον μεγάλο Κεφαλονίτη δημιουργό Γεράσιμο Σκλάβο, να ευχαριστήσουμε την οικογένεια του για την προσφορά των έργων του  και να θαυμάσουμε ένα πρωτοποριακό έργο, που θα έχει μεγάλη επισκεψιμότητα , ένα πραγματικό στολίδι στο κέντρο της πόλης. Αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης που ψήφισαν ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για το έργο αυτό.

Μικέλης Μαφρέδας

Σπαρτιά