Μικέλης Μαφρέδας: Μια μεγάλη παντοτινή φιλία ανάμεσα σε έναν λευκό και έναν μαύρο αθλητή

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 09:30

Μικέλης Μαφρέδας: Μια μεγάλη παντοτινή φιλία ανάμεσα σε έναν λευκό και έναν μαύρο αθλητή

21 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Μικέλης Μαφρέδας: Μια μεγάλη παντοτινή φιλία ανάμεσα σε έναν λευκό και έναν μαύρο αθλητή.

Γράφω το άρθρο αυτό για να υποστηρίξω ότι κανένας δεν γεννιέται ρατσιστής, ο ρατσισμός διδάσκεται. Τον διδάσκουν κάποιοι φασίστες κήρυκες του μίσους αλλά και καθώς πρέπει κύριοι αναθεωρητές της ιστορίας, και κάποια περιττώματα της επιστήμης που προσπαθούν διαχρονικά να υπερκεραστούν κόκκινες γραμμές ώστε να τους δοθεί φωνή και δημόσιος διάλογος, ώστε να γίνει αποδεκτός ο ρατσισμός.

Ο Μαύρος Αμερικανός αθλητής Τζέσε Όουενς έχει μείνει στην ιστορία για τον ανεπανάληπτο θρίαμβο του να κερδίσει τέσσερα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες το 1936  που έγιναν στην ναζιστική Γερμανία. Ιδιαίτερα στο άλμα εις μήκος, όχι μόνο κέρδισε τον πρωταθλητή Γερμανίας και Ευρώπης Λουτς Λόνγκ αλλά έγιναν και αδελφικοί φίλοι. Ο Χίτλερ και εκατοντάδες αξιωματούχοι της Κουστοδίας του που είχαν πάει στο γήπεδο για να δουν έναν θρίαμβο της λευκής φυλής, έμειναν αποσβολωμένοι όταν οι δύο αθλητές έκαναν τον γύρο του θριάμβου αγκαλιασμένοι.

Ο Χίτλερ δεν ξέχασε την «προσβολή» και όταν ξεκίνησε ο πόλεμος έστειλε τον αντιναζιστή Λουτς Λόνγκ στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Στις 14 Ιούλη 1943 ο Λόνγκ σκοτώθηκε σε μάχες στην Ιταλία ήταν 29 ετών. Στο τελευταίο γράμμα στον φίλο του έγραψε να επισκεφθεί να γνωρίσει τον γιο του. Επιθυμία που βέβεαια πραγματοποιήθηκε αφού μετά τον πόλεμο ο Τζέσε Όουενς επισκέφθηκε τον γιό του και τον πάντρεψε μάλιστα. Η φιλία των δύο αθλητών παρέμεινε παντοτινή αφού πέρασε στα παιδιά και στα εγγόνια τους.

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που έγινε στο Βερολίνο το 2009 η εγγονή του Όουενς και ένας από τους εγγονούς του Λόνγκ απένειμαν μαζί τα μετάλλια στους νικητές του μήκους.

Μικέλης Μαφρέδας

Σπαρτιά

εικόνα Viber 2021 03 20 10 57 8εικόνα Viber 2021 03 20 10 57 20