Μ. Μαφρέδας: Παγκόσμια ημέρα γυναίκας: Ο αγώνας για την χειραφέτηση δίνεται κάθε μέρα. Τιμούμε τις γυναίκες που αρνήθηκαν να γίνουν πορφυρές δούλες

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 09:14

Μ. Μαφρέδας: Παγκόσμια ημέρα γυναίκας: Ο αγώνας για την χειραφέτηση δίνεται κάθε μέρα. Τιμούμε τις γυναίκες που αρνήθηκαν να γίνουν πορφυρές δούλες

Παγκόσμια ημέρα γυναίκας: Ο αγώνας για την χειραφέτηση δίνεται κάθε μέρα. Τιμούμε τις γυναίκες που αρνήθηκαν να γίνουν πορφυρές δούλες.

Τιμούμε τις γυναίκες της Αργεντινής που μετά από πολύχρονους αγώνες πέτυχαν να ψηφισθεί  νόμος που νομιμοποιεί το δικαίωμα στην επιλογή της άμβλωσης.

Το πέτυχαν ενάντια στον σκοταδισμό και την πατριαρχία μιας συντηρητικής κοινωνίας που την ποδηγετεί η πανίσχυρη καθολική εκκλησία, με τις πολλές αμαρτίες. Τιμούμε τις ηρωικές ιθαγενείς γυναίκες των περουβιανών Άνδεων και της Αμαζονίας, που πέτυχαν πρόσφατα να προσαχθεί σε δίκη ο δικτάτορας Αμπέρτο Φουχιμόρι. Το εν λόγω φασιστόμουτρο με καταγωγή από μια ένοχη χώρα την Ιαπωνία, κυβέρνησε το Περού την δεκαετία 1990-2000. Την περίοδο εκείνη εφάρμοσε ένα ναζιστικής έμπενυσης πρόγραμμα καταναγκαστικής στείρωσης σε 300.000 φτωχές ιθαγενείς αγρότισσες. Κάποιες από αυτές πέθαναν από επιπλοκές.

Τιμούμε την 24χρονη Ινδή Πρίγια Περιγιασάμι. Εκλέχτηκε πριν λίγο καιρό πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας της. Όμως την αγνοούν την προσβάλουν και την ταπεινώνουν. Ο λόγος είναι ότι αποφάσισε  να κάθεται σε καρέκλα στο γραφείο της κάτι που δεν επιτρέπεται λόγω της χαμηλής κάστας που ανήκει. Πρέπει να κάθεται στο πάτωμα, στο χώμα σαν σκουπίδι για να μην είναι στο ίδιο ύψος με τους άλλους.

Η Πρίγια δεν συμβιβάστηκε και αποφάσισε να κάθεται περήφανα στην καρέκλα της και να εργάζεται. Η μάχη που δίνει είναι για τον αυτοσεβασμό και σεβασμό σε μια ακραία Ιεραρχική κοινωνία που μόνο στα χαρτιά κατάργησε (τις κάστες) ο Μαχάτμα Γκάντι με την εμμονή του στην μη χρήση βίας.

Τέλος τιμούμε όλες τις γυναίκες σε κάθε γωνιά της γης που δίνουν καθημερινά την μάχη για την ισοτιμία και αξιοπρέπεια.

Μικέλης Μαφρέδας

Σπαρτιά