Ο δήμος Σάμης στην αρχή (;) μιας υγειονομικής κρίσης -"Ο λαός να σώσει τον λαό"

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021 15:38

Ο δήμος Σάμης στην αρχή (;) μιας υγειονομικής κρίσης -"Ο λαός να σώσει τον λαό"

O δήμος Σάμης στην αρχή ( ;) μιας υγειονομικής κρίσης - "Ο λαός να σώσει τον λαό"

Δυστυχώς, παρά τις ευχές και τους πρώιμους πανηγυρισμούς για covid-free νησί, η πανδημία μας χτύπησε την πόρτα και μάλιστα με τον πιο ηχηρό τρόπο. Αποκαλύπτοντας την πραγματική κατάσταση των δομών και υπηρεσιών υγείας στο νησί μας, μια εικόνα παντελώς απογοητευτική και ξεκάθαρα επικίνδυνη. Παράλληλα όμως, σε πολιτικό επίπεδο κι ακόμη πιο δυστυχώς, βγήκαν στην επιφάνεια κι όλα εκείνα που μπορεί να τα γνωρίζαμε κι ενίοτε να ανεχόμασταν και να σιωπούσαμε, τώρα όμως αποκτούν διαστάσεις κρίσιμες και ας ελπίσουμε (γιατί μόνο αυτό μας απέμεινε) όχι καταστροφικές.

Είναι σχεδόν αδιανόητο στις συνθήκες αυτές και σε ένα τοπικό επίπεδο που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, στον δήμο Σάμης, η γενική εικόνα της πολιτικής διαχείρισης μιας τέτοιας κρίσης να είναι αυτή: πολίτες-κάτοικοι σε ρόλο συντονιστή, η ενημέρωση των κρουσμάτων να επαφίεται στον εθελοντισμό ή στην επαγγελματική προσήλωση ενός ανθρώπου, οικογένειες με κρούσματα να ενημερώνουν εκείνες με δική τους πρωτοβουλία την τοπική κοινωνία, αρκετά σχολεία του δήμου με εξαίρεση την χθεσινή ημέρα να κλείνουν ασυντόνιστα και άτυπα με παροτρύνσεις και συστάσεις των γονέων και κηδεμόνων, να μην έχει εφαρμοστεί το πρωτόκολλο της επίσημης καραντίνας για χωριά με σημαντικό αριθμό κρουσμάτων όταν σε άλλους δήμους με 9 κρούσματα η πολιτική προστασία ενεργούσε αμέσως, οι οικογένειες που οικειοθελώς έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό να μην έχουν πρόσβαση ούτε στις βασικές διατροφικές ανάγκες τους και τόσα άλλα.

Οι απoγοητευτικές αυτές διαπιστώσεις δεν εφορμούν από πολιτικά κίνητρα καθώς αποτελούν κοινές μας διαπιστώσεις σε ώρες κρίσιμες ως κάτοικοι και χωρίς να είχαμε ποτέ πολιτικές βλέψεις ή διεκδικήσεις. Κι ίσως δικαιολογημένα να μη γνωρίζουμε και πολλά (άλλα), καθώς καμιά επίσημη θεσμική συνεδρίαση δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα (το ερχόμενο Δ.Σ θα ασχοληθεί εκτός των άλλων με την έγκριση προϋπολογισμού για την τουριστική προβολή!!!), ενώ για μια ακόμη φορά σε τόσο δύσκολες στιγμές, οι δημοτικοί υπάλληλοι χωρίς θεματικό πολιτικό προϊστάμενο στην πολιτική προστασία και την κοινωνική πολιτική έχουν επωμιστεί ευθύνες που δεν τους αναλογούν, ούτε και προβλέπονται. Και με την παραδοχή πως από μόνος του ένας δήμαρχος (κι ο πιο ικανός του κόσμου να ήταν) δεν μπορεί να έχει τόσες πολλές και τέτοιας έκτασης παρεμβάσεις.

Αυτή την στιγμή, με δεδομένη την εικόνα αυτή, όλοι οφείλουμε να στηρίξουμε με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης. Και η στήριξη μας δεν είναι πολιτική ή παραταξιακή αλλά ανθρώπινη για να διαφυλάξουμε την δημόσια υγεία στην περιοχή μας και να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας και όρθιοι στην νέα αυτή κρίση:

Προτείνουμε:

-Άμεση συνεδρίαση του Δ.Σ Σάμης για να ενημερωθούμε και να υπάρξουν προτάσεις από όλους.

-Συντονισμός της πολιτικής προστασίας του δήμου με την πρόνοια (επιτέλους να τεθούν πολιτικοί επικεφαλής) για να παρασχεθεί εκτός των άλλων και κάθε συνδρομή στις οικογένειες που παραμένουν κατ' οίκον.

-Να τεθεί στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας η πραγματική συνολική εικόνα των κρουσμάτων και η δυναμική που δυστυχώς μπορεί να αναπτυχθεί με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες (αλληλεπίδραση τοπικών κοινωνιών, μαθητές κρούσματα κλπ)

-Να κλείσουν όλες οι σχολικές μονάδες αρχικά για 14 ημέρες με διατύπωση αιτήματος στα αρμόδια υπουργεία/Να υιοθετηθεί η πρόταση της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς)

-Ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών όπως και κάθε άλλη στήριξη χρειάζονται για τις βασικές τους ανάγκες.

-Άμεση συνδρομή στο Κ.Υ Σάμης που σηκώνει το φορτίο αυτής της υγειονομικής κατάστασης

-Οργάνωση επίσημης τακτικής ενημέρωσης και όχι μόνο δελτία τύπου με συστάσεις ατομικής ευθύνης.

-Συνδρομή από τους δήμους Αργοστολίου και Ληξουρίου

-Rapid tests άμεσα σε όλους (Σάμη-Πύλαρο-Έρισο) και όχι μέσα σε χρονοδιάγραμμα 40 ημερών

-Δημιουργία γραφείου ενημέρωσης ΕΟΔΥ στην Σάμη.

Με την προσδοκία πως αυτή την φορά θα ακουστούμε, κάτοικοι δήμου Σάμης.

Τάσος Γερασίμου Καβαλλιεράτος