Μικέλης Μαφρέδας: Κεφαλονίτες στρατιώτες στο ξεχασμένο σφαγείο της Κορέας

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021 08:54

Πειραιάς, Νοέμβριος 1950: Ελληνας στρατιώτης αναχωρεί για την Κορέα - Η μητέρα του ορμά για να τον αποχαιρετήσει

Πειραιάς, Νοέμβριος 1950: Ελληνας στρατιώτης αναχωρεί για την Κορέα - Η μητέρα του ορμά για να τον αποχαιρετήσει AP image

Κεφαλονίτες στρατιώτες στο ξεχασμένο σφαγείο της Κορέας

Στις αρχές τις δεκαετίας του 1970 άρχισα με την παρέα να «βγαίνω» από το χωριό. Τόπος συνάντησης η Πλατεία στο Αργοστόλι, συνήθως καθόμασταν στην Βλαχοπούλα ή την Βοσκοπούλα. Την περίοδο εκείνη στην  περιοχή την πλατείας κυκλοφορούσε ένας καλοντυμένος μεσήλικας κύριος που είχε κάτι παράξενο στην συμπεριφορά του. Δεν ενοχλούσε βέβαια κανέναν, ήταν ευγενέστατος, όμως όπως περπατούσε σταμάταγε ξαφνικά κοίταζε ψηλά κάτι έδειχνε με τα χέρια του και κάτι έλεγε… όσους ρωτούσαμε για τον άνθρωπο αυτή η απάντηση ήταν η ίδια: «Ήταν πολεμιστής! Πολέμησε στην Κορέα!»

korea war seoul 0

Έτσι από μικρός ενδιαφέρθηκα να μάθω τι είχε γίνει στην μακρινή Κορέα. Άλλωστε άκουγα και τους μεγάλους που έλεγαν ότι φοβόταν ότι θα γίνει κάποια μεγάλη φασαρία, ότι θα γίνει της Κορέας!

Πριν 70 χρόνια στις 10 Δεκεμβρίου 1950 αποβιβάζεται στο Πουσάν της Κορέας το Ελληνικό τάγμα. Η καθημαγμένη Ελλάδα του Αλβανικού μετώπου, της Ιταλογερμανικής και Βουλγαρικής κατοχής, των ολοκαυτωμάτων, της Εθνικής αντίστασης και του εμφυλίου, συμμετείχε ενεργά στην συμμαχία των προθύμων και έστειλε τα παιδιά της να πολεμήσουν στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Κορεάτικη χερσόνησο, σ’ έναν άγριο πόλεμο, που επίσημα δεν έχει λήξει ακόμα. Στα τρία χρόνια του πολέμου η Ελλάδα έστειλε πάνω από 10.200 στρατιώτες και αξιωματικούς καθώς και 7 πολεμικά αεροσκάφη. Ο απολογισμός ήταν 186 νεκροί και 610 τραυματίες. Για κάποιους απ΄ αυτούς οι θυμίσεις του άγριου αυτού πολέμου θα τους συνοδεύσουν στην υπόλοιπη ζωή τους. Στην κατηγορία αυτή πρέπει να άνηκε και ο Αργοστολιώτης πολεμιστής της Πλατείας. Στις απώλειες επίσης 4 πολεμικά αεροσκάφη, ενώ ο λογαριασμός της αποστολής αυτής πληρωμένος προκαταβολικά από το υστέρημα του πάμφτωχου Ελληνικού λαού. Το Ελληνικό κράτος ονόμασε τους στρατιώτες αυτούς εθελοντές, θα πρόσθετα εγώ εθελοντές με το πιστόλι στον κρόταφο. Πρέπει να συμμετείχαν πολλοί Κεφαλονίτες, δεν γνωρίζω τον ακριβή αριθμό. Πάντως αναφέρονται 3 νεκροί στρατιώτες πεζικού Γαλιατσάτος Ανδρογιάννης από τον Λουρδά, Μελισσαράτος Μαρίνος από το Βαλεριάνο και Δεστούνης Γεράσιμος. Σοβαρά τραυματίας αναφέρεται και ο έφεδρος Ανθλγος ΠΖ Χαροκόπος Γεώργιος από το Αργοστόλι.

Έγραψα αυτό το κείμενο γιατί οι Κεφαλονίτες που έλαβαν μέρος σε αυτόν τον πόλεμο αποτελούν μέρος της Ιστορίας του τόπου μας. Ιστορία που πρέπει να μάθουν οι νέες γενιές.

Μικέλης Μαφρέδας

Σπαρτιά

«Η επιστροφή στην πατρίδα». Τα φέρετρα των ελλήνων στρατιωτών που πολέμησαν στην Κορέα φθάνουν στο λιμάνι, όπου τους περιμένουν οι μάνες και οι αδελφές τους

feretra arkiki

elllin