Τάσος Παπαθεοδωρόπουλος (ΚΙΝ.ΑΛ): "Ερασιτεχνικός αθλητισμός στην εποχή της πανδημίας"

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2021 11:56

Τάσος Παπαθεοδωρόπουλος (ΚΙΝ.ΑΛ): "Ερασιτεχνικός αθλητισμός στην εποχή της πανδημίας"

Μεγάλη συζήτηση γίνεται καθημερινά για το άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού από γονείς, παιδιά, αθλητές και γενικότερα από τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Από πλευράς αθλητών, όπως γίνεται αντιληπτό υπάρχει τεράστια δυσφορία καθώς, οδεύουμε σε σχεδόν ένα χρόνο που οι αθλητικές δραστηριότητες έχουν ανασταλεί. Ειδικότερα σε αυτό το δεύτερο παρατεταμένο lockdown περιορισμός που έχει θεσπιστεί χρονικά και μετά τις 21:00 μ.μ. δεν επιτρέπεται η άσκηση δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό. Τι σημαίνει όμως το ένας χρόνος αδράνειας από αθλητικές δραστηριότητες; Σημαίνει ότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα υπάρξει αύξηση του βάρους, μείωση της φυσικής κατάστασης του αθλητή - πολίτη, χαμηλότερο επίπεδο ευεξίας, μείωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και προβλήματα στον ψυχισμό τους.

Από την πλευρά των εργαζομένων στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί για να μπορέσουν να επιβιώσουν πρέπει να απευθυνθούν σε φίλους και συγγενείς καθώς μεγάλο μέρος αυτών δεν έχουν άλλο διαθέσιμό εισόδημα και η επιδότηση από το κράτος είναι εξαιρετικά ελλείπεις. Συζητάμε λοιπόν για πλήρη απαξίωση, ως ανθρώπους αρχικά και δευτερευόντως ως επαγγελματίες. Τα παιδιά από την άλλη που αποτελούν την πηγή του επαγγελματικού αθλητισμού μέσω των αναπτυξιακών κατηγοριών που δραστηριοποιούνται, πλέον χάνουν το τραίνο της αθλητικής πορείας καθώς και αυτά όπως και οι ερασιτέχνες ενήλικες αθλητές, χάνουν την επαφή με το άθλημα που αγαπούν, όμως κυρίως χάνουν την επαφή με την ίδια την έννοια του αθλητισμού, του ευ αγωνίζεσθε, την ευζωίας και ωθούνται σε μία καθιστική ζωή που κανείς δεν ξέρει τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στα παιδιά.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αθλητικών κέντρων ανήκει στους Δήμους της χώρας και κατά ένα μικρό ποσοστό σε ιδιώτες, το κόστος για να τηρηθούν τα μέτρα είναι αυξημένο και για αυτό απαιτείται κρατική επιχορήγηση. Θα πρέπει να γίνεται καθημερινή απολύμανση αποδυτηρίων, φύλαξη των χώρων για να ελέγχεται η εφαρμογή των μέτρων και φυσικά ο συνεχής έλεγχος μέσω τεστ των αθλητών-παιδιών. Είναι αναγκαίο, να υπάρξει μία χρυσή τομή ώστε τα προβλήματα που προκύπτουν από το άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού να υπερκεραστούν και να μπούμε σε μία κανονικότητα νέων συνθηκών. Πρέπει τα αθλητικά κέντρα να είναι ανοικτά ως προς τις προπονήσεις. Το άνοιγμα οφείλει να γίνει με σοβαρότητα από τους φορείς, και αντίστοιχη υπευθυνότητα από τους εμπλεκόμενους. Να εφαρμόζονται όλα τα μέτρα προστασίας και ταυτόχρονα να υπάρξει χρηματοδότηση για συνεχόμενα τεστ σε όλους τους Δήμους. Το κόστος είναι μεγάλο, όμως το ενδεχόμενο κόστος στη ζωή των ανθρώπων που ασχολούνται, ζουν και εμπλέκονται στον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι μεγαλύτερο.

Η Κυβέρνηση δυστυχώς, αντί να διασφαλίσει την χρηματοδότηση λειτουργίας των δημοτικών εγκαταστάσεων όπως υποχρεούται από το νόμο, καλεί δια του Υφυπουργού Αθλητισμού (έγγραφο με αρ. πρωτ. 44489/3-2-2021) αναρμοδίως τους Δημάρχους να παρανομήσουν και να απομακρύνουν δημότες και νόμιμα σωματεία, επικαλούμενη διατάξεις που δεν αφορούν δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά εγκαταστάσεις που εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και παραβλέποντας τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων σύμφωνα με τον οποίο οι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις παραχωρούνται σε σωματεία, δημότες, τρίτη ηλικία, ΑμεΑ, φορείς για προγράμματα λαϊκού μαζικού αθλητισμού αλλά και μεμονωμένα άτομα.

Για τους λόγους αυτούς, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής με την με αρ. πρωτ. 3914/4-2-2021 Ερώτηση προς τους υπουργούς Επικρατείας, Εσωτερικών και Πολιτισμού - Αθλητισμού, ζητεί την ανάκληση του προκλητικού και παράνομου εγγράφου του Υφυπουργού Αθλητισμού και ζητεί παράλληλα τη διάθεση στους Δήμους των απαραίτητων πόρων για τις συντηρήσεις και επισκευές των αθλητικών εγκαταστάσεων προκειμένου να συνεχίσουν την λειτουργία τους με τη τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων.

Αργοστόλι, 6 - 2 - 2021

Αναστάσιος Παπαθεοδωρόπουλος

Αν. Γραμματέας Ν.Ε. ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς &

Ιθάκης – Υπεύθυνος Τομέα Αθλητισμού

Παρακάτω η Ερώτηση σε Μορφή PDF

ΕΡΩΤΗΣΗ_ΚΙΝΑΛ_ΓΙΑ_ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ_ΧΩΡΟΥΣ.pdf


Ετικέτες: