Ναπολέων Μαραβέγιας: Απολογισμος και οραματισμός

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 12:38

Ναπολέων Μαραβέγιας: Απολογισμος και οραματισμός

Του Ν. Μαραβέγια - Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην υπηρεσιακός Υπουργός

Η επέτειος των 200 ετών από το ξεκίνημα του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων, από τη στιγμή του εθνικού ξεσηκωμού του νέου ελληνισμού, προσφέρεται για απολογισμό όσων έγιναν στη διαδρομή των 200 ετών, προσφέρεται όμως ταυτόχρονα, με βάση αυτόν τον απολογισμό, για οραματισμό της μελλοντικής πορείας της χώρας μας.
Η απελευθέρωση και η δημιουργία του σύγχρονου κράτους μοιάζει σαν θαύμα, αν σκεφτεί κανείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συντελέστηκε. Με ελάχιστα οικονομικά μέσα, με αντίθετες ,αρχικά τουλάχιστον, τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, με εμφύλιες διαμάχες, αλλά ταυτόχρονα με εμπνευσμένους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες τον Κολοκοτρώνη, τον Μαυροκορδάτο και τον Καποδίστρια, πραγματοποιήθηκε το όνειρο της απελευθέρωσης. Από τότε μέχρι τώρα, ο απολογισμός της πορείας του έθνους μας είναι γεμάτος με ηρωισμούς και επιτυχίες, συλλογικές και ατομικές, αλλά και δύσκολες περιόδους εθνικής ταπείνωσης, πτωχεύσεων και διχασμών που μοιάζουν με τις περιπέτειες του μυθικού Σίσυφου. Σήμερα μετά την οδυνηρή εμπειρία της ταπεινωτικής οικονομικής κρίσης του 2010 και την απώλεια της πλασματικής ευημερίας των τελευταίων δεκαετιών και αφού δεχτήκαμε το «πικρό ποτήρι» της διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούμε να σκεφτούμε και να οραματιστούμε το μέλλον της Χώρας μας.

Η πρόσφατη αλληλεγγύη προς τη Χώρας μας από την Ευρώπη , λόγω της πανδημίας και της γειτονικής απειλής, δείχνει ότι η Ε.Ε αποτελεί καταφύγιο και ασφαλές πεδίο ανάπτυξης. Έτσι, η χώρα μας, με εμπνευσμένη ηγεσία και συνειδητοποιημένους πολίτες, μπορεί να εξασφαλίσει ευημερία και προκοπή. Από όλους τους Έλληνες εξαρτάται, αν η ευρωπαϊκή πορεία του Έθνους μας τα επόμενα χρόνια θα είναι σταθερά ανοδική, χωρίς τις σισύφειες παλινδρομήσεις του παρελθόντος.

Πηγή: Τα ΝΕΑ