Οι σκέψεις του Άγγελου Μπενετάτου για το ατύχημα στα Φάρσα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021 14:10

Οι σκέψεις του Άγγελου Μπενετάτου για το ατύχημα στα Φάρσα

ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΤΩΝ ΦΑΡΣΩΝ

Το περασμένο Σάββατο το χωριό μας ,τα Φάρσα, θρήνησε και συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία ένα καλό μας συγχωριανό ο οποίος έφυγε από τη ζωή μετά από τροχαίο ατύχημα που συνέβη μέσα στο χωριό μας, στον επαρχιακό δρόμο Αργοστολίου Φισκάρδου.

Ενός δρόμου με επικίνδυνες στροφές και ευθείες που σε αυτές οι οδηγοί αναπτύσουν ταχύτητες.

Η κίνηση των αυτοκινήτων μεγάλη που αυξάνει περισσότερο την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Τα αίτια του ατυχήματος δεν τα γνωρίζω. Ούτε είμαι αρμόδιος να συμπεράνω να κρίνω και να επικρίνω κανέναν.

Γνωρίζω όμως ότι αυτός ο συγχωριανός μας είναι το τέταρτο θύμα θανατηφόρου τροχαίου που συμβαίνει μέσα στον ιστό του χωριού μας επί του επαρχιακού δρόμου.

Γνωρίζω επίσης ότι το πρόβλημα μας είναι μεγάλο και οι ιδιαιτερότητες του χωριού μας πολλές.

Το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού είναι κτισμένο επί της επαρχιακής οδού με την κεντρική του πλατεία και την παιδική του χαρά να εφάπτονται σε αυτόν.

Σε αρκετά σημεία του χωριού δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και σε πολλά σπίτια η εξώπορτα είναι ένα βήμα από το δρόμο.

Καθημερινά όλοι γινόμαστε μάρτυρες αυτοκινήτων η μοτοσυκλετών που διέρχονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα καθιστώντας επικίνδυνο το πέρασμα από τη μια μεριά του δρόμου στην άλλη.

Ατυχήματα με συγκρούσεις αυτοκινήτων και τραυματισμούς πολλά.

Οι υλικές ζημιές πολλές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, σε καταστήματα, στα προστατευτικά σιδερένια κιγκλιδώματα των πεζοδρομίων. Τα δε άτυχα μικρά  τετράποδα καθημερινά πέφτουν θύματα των τροχών.

Γνωρίζω επισης ότι οι κατά καιρούς Κοινοτάρχες προσπάθησαν για τη λύση ή τον μετριασμό του προβλήματος.

Οι πινακίδες προειδοποίησης για είσοδο σε κατοικημένη περιοχή, για μείωση ταχύτητας, για όριο ταχύτητας, η τοποθέτηση φωτεινών ανακλαστηρων στο οδόστρωμα "μάτια της γάτας" δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η κατασκευή σαμαριών που θα ανάγκαζε τους οδηγούς να μειώσουν ταχύτητα δεν επιτρέπεται σε δρόμο διαμπερους κυκλοφορίας όπως είναι ο δικός μας.

Στο μυαλό όμως οι σκέψεις πολλές και ο προβληματισμός μεγάλος.

Η διαγραμμιση του οδοστρώματος πολύ σημαντική για την ασφαλή βραδυνή οδήγηση. Η τοποθέτηση φωτεινών ανακλαστηρων που μέρα και νύχτα θα προειδοποιούν για τα επικίνδυνα σημεία του δρόμου, η ολοκλήρωση των πεζοδρομίων και των σιδερένιων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων και βασικά ο συστηματικοτερος και αυστηρότερος έλεγχος από την Τροχαία θα βοηθούσαν περισσότερο την ασφάλεια μας.

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους και για να μη θρηνήσουμε ξανά ανθρώπινες ζωές, οι αρμόδιοι φορείς του νησιού μας ο κ Βουλευτής, ο κ Α/Περιφερειάρχης ,

ο κ Δήμαρχος , ο κ Αστυνομικός Διευθυντής πρέπει με ευαισθησία να σκύψουν στο πρόβλημα του χωριού μας, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και άλλες Κοινότητες του νησιού μας με παρόμοιες ιδιαιτερότητες και να βρουν τη λύση που θα δώσει την ασφάλεια που αρμόζει στην ανθρώπινη ύπαρξη.