Γιώργος Μεσσάρης: Πόσο ενωμένη είναι η ΕΕ;

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 15:55

Γιώργος Μεσσάρης: Πόσο ενωμένη είναι η ΕΕ;

Έρχεται η ώρα της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί σε λίγα εικοσιτετράωρα να αποφασίσει τα μέτρα κατά της Τουρκίας για την πειρατική πολιτική της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα είναι μια απόφαση σταθμός στην ιστορία της ΕΕ.

Η μέχρι τώρα στάση της απέναντι στην Τουρκία κάθε άλλο παρά αισιοδοξία εμπνέει.

Η Ενωμένη Ευρώπη είναι μια ιδέα που παρότι καλή χρειάζεται πολύ δουλειά για να επιτευχθεί.

Η κάθε χώρα έχει διαφορετικά συμφέροντα και αυτά προασπίζει αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχουν σε άλλες χώρες-μέλη.

Παράλληλα μέσα στους κόλπους της ΕΕ υπάρχουν ομάδες χωρών-μελών με διαφορετικά συμφέροντα, κυριότερες από τις οποίες είναι οι ομάδες των χωρών του Βορρά και του Νότου.

Όλες αυτές οι διαφορές τροφοδοτούν έναν πολιτικό κυνισμό που είναι ασυμβίβαστος με το πνεύμα ενός φορέα που θέλει να λέγεται ενωμένος.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να ακούμε ηγέτες μεγάλων χωρών της ΕΕ (που καθορίζουν και την πορεία της) να κάνουν μια δήλωση τη μια μέρα για ένα θέμα, και την επομένη να λένε άλλα για ένα ακριβώς ίδιο θέμα, επειδή αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χωρών τους.

Κανένας πολιτικός εναρμονισμός, καμία συνέχεια και συνέπεια, κανένας ηθικός φραγμός, καμία έστω ένδειξη αλληλεγγύης. Με άλλα λόγια, «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»!

Τούτες μου οι σκέψεις εκπηγάζουν από όλα αυτά που έχει επιδείξει η Ενωμένη Ευρώπη και δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα. Τι έκαναν, για παράδειγμα, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στην περίπτωση της επί 46 χρόνια συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής της βόρειας Κύπρου; Απολύτως τίποτα!

Αλλά και η Σερβία είναι ένα ακόμα θύμα των άγραφων νόμων των συμφερόντων! Το ΝΑΤΟ τη βομβάρδισε ανηλεώς, πριν 22 περίπου χρόνια, γιατί αυτό υπαγόρευαν τα συμφέροντα των ισχυρών. Το πρόβλημα με το Κόσοβο μπορούσε να είχε λυθεί με άλλο τρόπο και κυρίως χωρίς την αιματοχυσία που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί. Αν και δεν υπάρχουν ακριβείς αριθμοί, υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 2.000 άμαχοι και τραυματίσθηκαν πάνω από 6.000!

Στο βιβλίο του Σταύρου Τζίμα για την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η καταιγίδα των βομβών είχε ξεσπάσει και θα διαρκούσε εβδομήντα οχτώ ημέρες, διαλύοντας τις υποδομές της Σερβίας και οδηγώντας τη χώρα τριάντα χρόνια πίσω… Οι πρόσφυγες, η δυστυχία και ο πόνος, οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες υπήρξαν ανυπολόγιστες, ενώ το διεθνές δίκαιο παραβιάστηκε κατάφωρα, καθώς για πρώτη φορά μεταπολεμικά, μια Συμμαχία Δυνάμεων κάνοντας χρήση βίας ακρωτηρίασε εδαφικά μια χώρα-μέλος του ΟΗΕ»!

Και τώρα με την επιθετική πολιτική της Τουρκίας του αλλοπρόσαλλου Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, το ΝΑΤΟ «ποιεί τη νήσσα». Κρατάει ίσες αποστάσεις και οι εκπρόσωποί του (Αμερικανοί και Ευρωπαίοι) αρκούνται σε δηλώσεις που παίρνει ο αέρας. Και αν οι δηλώσεις ορισμένων Αμερικανών κυρίως αξιωματούχων ακούγονται πιο βροντερές δεν είναι τόσο γι’ αυτά που κάνει η Τουρκία στη Μεσόγειο, παραβιάζοντας κάθε διεθνή νόμο, αλλά για αυτά που αγοράζει η Άγκυρα από τη Ρωσία που ακούνε στο όνομα S400! Αν δεν ήταν αυτοί οι πύραυλοι θα μασούσαν και αυτοί τα λόγια τους όπως ο λαγός το καρότο.

Σε λίγα 24ωρα, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να πάρει μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Το ζητούμενο είναι τι θα είναι αυτά τα μέτρα, πόσο αυστηρά θα είναι και τι διάρκεια θα έχουν.

Με τις αποφάσεις που θα ληφθούν δε θα κριθεί μόνο η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, στην προκειμένη περίπτωση προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και το πόσο ενωμένη είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση!

Γιώργος Μεσσάρης

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Σε λίγα 24ωρα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδείξει πόσο ενωμένη είναι…

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» - Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.