Μικέλης Μαφρέδας: Ημέρα Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 - Αφιέρωμα στον παπά Ανυπόμονο τον Αντάρτη με τα ράσα

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 11:26

Μικέλης Μαφρέδας: Ημέρα Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 - Αφιέρωμα στον παπά Ανυπόμονο τον Αντάρτη με τα ράσα

Ημέρα Εθνικής Αντίστασης 1941-1944

Αφιέρωμα στον παπά Ανυπόμονο τον Αντάρτη με τα Ράσα.

Μια μεγάλη προσωπικότητα, τίμησε το ράσο που φορούσε. Πήρε το όπλο και ανέβηκε στις κορυφογραμμές της πατρίδας μας και πολέμησε τους κατακτητές αλλά και τους ντόπιους τυφεκιοφόρους του εχθρού τους ταγματασφαλίτες και τους κάθε δωσίλογους Γερμανοτσολιάδες και μαυραγορίτες.

Ο παπά Ανυπόμονος (Γερμανός Δημάκος το πραγματικό του όνομα) γεννήθηκε το 1912 στο Αγρίδι Αρκαδίας ήταν μέλος πολύτεκνης οικογένειας. Το 1934 χειροτονείται διάκονος στην Φιώτιδα. Το 1942 διορίζεται ηγούμενος στην Μονή Αγάθωνος και επίτροπος στην Μονή Δαδίου. Άρχισε να βοηθά το ΕΑΜ και διορίζεται πρόεδρος στην Κοινότητα Δαδίου (Αμφίκλεια). Πρωτοστατεί στην ανύψωση του ηθικού των κατοίκων και συμμετέχει στις επιτροπές Εθνικής αλληλεγγύης. Οι Ιταλοί κατάλαβαν ότι είναι εαμίτης εξ’ αιτίας ενός στραβού πλήκτρου της γραφομηχανής της Κοινότητας, όταν διαπίστωσαν ότι οι ανακοινώσεις της κοινότητας και οι προκηρύξεις του ΕΑΜ γράφονταν από την ίδια μηχανή.

Δεν μένει λοιπόν στον καλόγερο παρά να ανηφορίσει στο βουνό. Συναντιέται με την ανταρτοομάδα του Άρη Βελουχιώτη και του ζητά να καταταγεί στον ΕΛΑΣ. Την άλλη ημέρα ένας Καπετάνιος δίνει τα ψευδώνυμα στους νεοκατατεγέντες. Εγώ τι ψευδώνυμο θα πάρω  ρωτούσε συνέχεια, ο Άρης του απαντά «μην είσαι ανυπόμονος», και έτσι του έμεινε. Γίνεται παπάς του έφιπου ουλαμού του Γενικού στρατηγείου του ΕΛΑΣ των περίφημων μαυροσκούφηδων. Συνδέθηκε με τον Άρη όσο ελάχιστοι και τον στήριξε στις επιλογές του. Με την απελευθέρωση με προτροπή του Άρη επιστρέφει στο μοναστήρι ως ηγούμενος. Υπέστη ανελέητο κυνηγητό και βασανιστήρια από το Αστικό κράτος των νικητών. Αργότερα έγινε αρχιμανδρίτης στην μονή Αγάθωνος  στην Υπάτη. Μέχρι το τέλος με την τραχιά Ρουμελιώτικη προφορά του που περικλείει σαφήνεια και καθαρότητα, υπερασπίζεται την συμμετοχή του στον μεγαλύτερο εθελοντικό λαϊκό στρατό στην νεώτερη νεοελληνική ιστορία τον ΕΛΑΣ.

Ο παπά Ανυπόμονος αυτή η ηρωική μορφή της αντίστασης του λαού μας ενάντια στον φασισμό, από τον Ιούνη του 2004 αναπαύεται στις κορυφογραμμές της ιστορίας.

Μαφρέδας Μικέλης

Σπαρτιά

MIKELIS31