Π. Πετρούνιας: Απο την Κεφαλονιά πέρασε ένα μοναδικό φαινόμενο στα χρονικά της Μεσογείου - Πολύ τυχεροί που δεν θρηνούμε σήμερα όχι έναν αλλά πολλούς νεκρούς...

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020 09:27

Π. Πετρούνιας: Απο την Κεφαλονιά πέρασε ένα μοναδικό φαινόμενο στα χρονικά της Μεσογείου - Πολύ τυχεροί που δεν θρηνούμε σήμερα όχι έναν αλλά πολλούς νεκρούς...

 Oι ριπές του αέρα τοπικά έφεραν τη μορφή στροβύλου όπου με εκτιμήσεις μου ξεπέρασαν τα 100 με 110km/h, ειδικά όπου το φαινόμενο εντόπισε χώρο να αναπτυχθεί. Oι υλικές ζημιές που υπήρξαν είναι της τάξεως του 2014 διότι εντοπίζω απο μερικούς φαινόμενα υποβάθμισης αυτού του φυσικού φαινομένου.

Δέν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε πολύ τυχεροί που δέν θρηνούμε σήμερα όχι έναν αλλά πολλούς νεκρούς..

Να σημειωθεί παρακαλώ ότι απο το νησί μας πέρασε ένα φαινόμενο μοναδικό στα χρονικά της μεσογείου το οποίο οριακά θα μπορούσε να καταγραφεί και επισήμως ως τυφώνας δεδομένου ότι για να χαρακτηριστεί ώς τυφώνας θα πρέπει η μέγιστη σταθερή ταχύτητα των ανέμων να είναι ≥74 μίλια / ώρα (≥118 χλμ. / ώρα), δηλαδή να φτάσει τα 12 Μποφόρ (≥33 μέτρα / δευτερόλεπτο ή ≥64 κόμβους).

Τοπικά πιθανά να φτάσαμε στο κατώφλι ενός τυφώνα που τότε θα μιλούσαμε για εντελώς άλλες καταστάσεις στο αθωράκιστο για τέτοια φυσικά φαινόμενα νησί μας.

Θα πρέπει πλέον να κατανοήσουμε ότι τέτοια φαινόμενα θα είναι συχνά πλέον εξαιτείας της κλιματικής αλλαγής και στον Μεσογειακό χώρο βάση των θερμοκρασιακών συνθηκών που θα επικρατούν οποτε θα πρέπει να θωρακιστούμε σοβαρά τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο κοινωνικής/πολιτικής παιδείας και ετοιμότητας.

Με εκτίμηση,

Πετρούνιας Πέτρος

Διδάκτωρ Γεωλογίας

Πανεπιστημίου Πατρών


Ετικέτες: