Παύλος Παπαδάτος : Καλούνται να πληρώσουν αυτά που κάποιοι άλλοι έκλεψαν

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012 18:56

Τον περασμένο Ιούνιο όποιος ήθελε μπορούσε να αγοράσει ένα ελληνικό ομόλογο λήξης του 2042με κουπόνι 2% και ονομαστική αξία 100.000 ευρώ, μόνο για 12.000 ευρώ! Η εν λόγω επένδυση θα του απέδιδε 20% ετησίως! (100.000/12=8.33 x 2% = 16.6%+ 3.3 =20.2%).


Οι Έλληνες, όμως, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, δεν προτίμησαν ή δεν γνώριζαν την απόδοση των ελληνικών ομολόγων. Έτσι, σήμερα που έγινε το buyback, κάποιοι «ανυποψίαστοι τηλεοπτικοί αναλυτές» κατηγορούν τα ξένα funds ότι κέρδισαν 250% μέσα σε έξι μήνες, λες και εμπόδιζε κανείς τους ίδιους να είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα, ώστε σήμερα να κερδίσουν και αυτοί 250%! Το είπαμε. Για τα χάλια μας φταίνε οι «άλλοι»!
Όταν προσπαθείς να περιορίσεις τη φοροδιαφυγή, αλλά συγχρόνως αυξάνεις τους φορολογικούς συντελεστές,τότε είναι σαν να θέλεις να σβήσεις τη φωτιά ρίχνοντάς της λάδι. Ε λοιπόν, αυτό ακριβώς κάνει το Υπουργείο Οικονομικών!
Όταν προσπαθείς να πείσεις τους καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες, αλλά συγχρόνως συζητάς και την πιθανότητα να αυξήσεις τη φορολογία των καταθέσεων, τότε είναι σαν να παροτρύνεις και αυτούς που ακόμη δεν τα έχουν στείλει στην Ελβετία, να το κάνουν το συντομότερο δυνατόν!
Όταν μία χώρα γίνεται παγκόσμιος επαίτης προκειμένου να μειώσει τα χρέη της, αλλά συγχρόνως επανδρώνει τις δημόσιες επιχειρήσεις της με αποτυχημένα, ανεπάγγελτα πολιτικά φρόκαλα, τότε δικαιώνει στο έπακρο όσους ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι καθαρά πολιτικό και όχι οικονομικό.
Όταν μία χώρα όπως η Ελλάδα,που έχει τον πλέον γερασμένο πληθυσμό και το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων της Ευρώπης,φορολογεί περισσότερο αυτούς που έχουν παιδιά από αυτούς που δεν έχουν, αυτό σημαίνει ότι ηχώρα αυτή δεν γερνάει μόνο ηλικιακά, αλλά και πνευματικά.
Στις 12 Οκτωβρίου ο κύριος Στουρνάρας ζήτησε από την κυρία Lagarde να μας στείλει ξανά την περίφημη λίστα. Από τότε, ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Συνεχίζει όμως ακάθεκτος με χαράτσια, μειώσεις μισθών και επιβολή φόρων αλληλεγγύης. Τελικά με ποιους είναι αλληλέγγυος;
Tι, άραγε, εμποδίζει τον κύριο Στουρνάρα να προχωρήσει σε φορολόγηση των φοροφυγά-δων με βάση τη λίστα που έχει στα χέρια του και όταν έλθει η καινούργια, τότε να τις συγκρίνει; Έχει συνειδητοποιήσει ότι κάποιοi αριθμοί, όπως τα1.4 εκατομμύρια των ανέργων, αντιστοιχούν σε ταλαίπωρες ψυχές ανθρώπων και κάποιες χιλιάδες εξ αυτών, δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν ούτε ένα κιλό γαλοπούλα τα Χριστούγεννα, αλλά παρ' όλα αυτά καλούνται να πληρώσουν αυτά που κάποιοι άλλοι έκλεψαν;
Σημείωση
Τα σκληρά και αναγκαία μέτρα ο κόσμος τα συγχωρεί ακόμη και αν δεν τα αντέχει. Την αδικία όμως, ποτέ.