Δημήτρης Δημουλιός: Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 09:22

Δημήτρης Δημουλιός:  Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων

 Ο Π.Ο.Υ, υπογραμμίζει τέσσερα κύρια στοιχεία που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δημόσιας υγείας και αυτά είναι: τα μέτρα δημόσιας υγείας , τα επιδημιολογικά δεδομένα, η δυνατότητα να γίνεται διαχείριση και παρακολούθηση των συστημάτων υγείας, τα πληθυσμιακά στοιχεία και τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά του κοινού, όπως οι κοινωνικές και οι οικονομικές επιπτώσεις.

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαικής ένωσης έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους και ο COVID-19 προσθέτει επιπρόσθετα στρώματα πολυπλοκότητας με διαφορετικούς ρυθμούς επιπολασμού του ιού και των δυνατοτήτων των συστημάτων υγείας των χωρών.

Ενώ όλοι επιθυμούν την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας, είναι σημαντικό να καταστεί σαφές ότι θα είναι μια σταδιακή διαδικασία, η οποία θα απαιτεί αυστηρή παρακολούθηση και πιθανή εισαγωγή εκ νέου μέτρων αν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του Π.Ο.Υ περιλαμβάνουν έξι προϋποθέσεις που πρέπει να διασφαλιστούν έτσι ώστε να προχωρήσουν προς μια ουσιαστική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Τα στοιχεία πρέπει να υποδεικνύουν ότι η μετάδοση του COVID-19 είναι ελεγχόμενη, ότι οι δυνατότητες της δημόσιας υγείας και του συστήματος υγείας είναι σε εφαρμογή για εντοπισμό, περιορισμό, διενέργεια εξετάσεων, ιχνηλάτησης των επαφών και καραντίνα τους.

Πρέπει οι κίνδυνοι της εξάπλωσης να έχουν ελαχιστοποιηθεί σε χώρους που θεωρούνται πολύ ευάλωτοι, ιδιαίτερα σε οίκους ευγηρίας, εγκαταστάσεις ψυχικής υγείας και χώρους όπου συστεγάζεται μεγάλος αριθμός ατόμων.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι έχουν καθιερωθεί μέτρα πρόληψης στους χώρους εργασίας, περιλαμβανομένων της τήρησης αποστάσεων, εγκαταστάσεων για το πλύσιμο χεριών και τήρηση της κατάλληλης συμπεριφοράς για το βήχα και το φτάρνισμα (respiratory etiquette).

Χρειάζεται επίσης,οι κίνδυνοι των εισαγωγής κρουσμάτων να είναι διαχειρίσιμοι και οι κοινότητες να έχουν "φωνή", να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα και να εμπλέκονται και να συμμετέχουν στην μετάβαση της χαλάρωσης.

Καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί είναι σημαντικό οι χώρες να αναγνωρίσουν ότι μπορεί να είναι απαραίτητο να εισάγουν εκ νέου μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να διαχειριστούν ενδεχόμενη επανεμφάνιση του ιού.

Ένα ισχυρό πρόγραμμα παρακολούθησης για εντοπισμό, εξέταση και περιορισμό όλων των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό καθώς και ιχνηλάτησης των επαφών και καραντίνας τους είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι μεμονωμένα κρούσματα δεν θα ξεφύγουν εκτός ελέγχου.

Παράλληλα, λόγω της φύσης του COVID-19 είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τις επιπτώσεις από την χαλάρωση των περιορισμών μέχρι την πάροδο 10 με 14 ημερών.

Άκρως σημαντικό το εργατικό δυναμικό του τομέα της υγείας να ανακτήσει δυνάμεις, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε ένα νέο ενδεχόμενο έξαρσης του ιού.

Αναγνωρίζοντας τις θυσίες που ο κάθε πολίτης έχει κάνει έως σήμερα, η επαγρύπνηση του πληθυσμού αποτελεί απόλυτη ανάγκη σε συνδυασμό με την ψυχραιμία.

.....«ο χρυσός κανόνας των 5» του SARS-CoV-2: πλένουμε συχνά τα χέρια μας, βήχουμε ή φτερνιζόμαστε στον αγκώνα μας ή σε ένα χαρτομάντιλο, τηρούμε αποστάσεις, μένουμε σπίτι αν έχουμε συμπτώματα και δεν αγγίζουμε το στόμα, τα μάτια και τη μύτη μας

Δημήτρης Δημουλιός