Γιάννης Πλουμής : Καθημερινές πτήσεις Μιλάνο - Κεφαλονιά για 6 μήνες για την ενίσχυση της κτηματαγοράς

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 22:28

Γιάννης Πλουμής : Καθημερινές πτήσεις Μιλάνο - Κεφαλονιά για 6 μήνες για την ενίσχυση της κτηματαγοράς

Όταν κάποιος ψάχνει να αγοράσει ένα ακίνητο είναι κοινώς αποδεκτό το γεγονός ότι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξει είναι η θέση του. Η γνωστή ρήση «location, location, location» είναι ο βασικότερος κανόνας του real estate. Κάθε περιοχή, κάθε πόλη και κάθε χώρα έχει τα δικά της καλύτερα σημεία. Αν όμως έπρεπε να διαλέξουμε το «top location» στον πλανήτη θα έλεγα χωρίς καμία διάθεση σωβινισμού, ότι η Ελλάδα κρατάει τα σκήπτρα. Είτε λόγω φυσικής ομορφιάς, είτε λόγω κλίματος, είτε λόγω εύκολης πρόσβασης σαν σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής, ζούμε στο καλύτερο οικόπεδο του κόσμου.

Θα πίστευε κανείς ότι όταν στο επενδυτικό μας πορτοφόλιο υπάρχει ένα τέτοιο περιουσιακό στοιχείο δεν υπάρχει περίπτωση να πτωχεύσουμε. Το προϊόν το έχουμε. Στόχος μας πρέπει να είναι να το κάνουμε ποθητό παγκοσμίως. Για να επιτευχθεί ο στόχος πρέπει να γίνουν τρεις βασικές αλλαγές. Καταρχήν στην φορολογία που αφορά τα ακίνητα. Μηδενικός φόρος κατοχής, μηδενικός φόρος μεταβίβασης και υψηλός φόρος υπεραξίας είναι κατά την γνώμη μου, ένας συνδυασμός που μπορεί να λειτουργεί κάνοντας μας ανταγωνιστικούς. Το μηδέν είναι κατανοητό και ανταγωνιστικό σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά. Με φόρο υπεραξίας επιπέδου 80% για τα πρώτα 5 χρόνια, και μειωνόμενος μέχρι το μηδέν μετά από 20 χρόνια, βεβαιώνουμε ότι όποιος έρχεται είναι για να τοποθετηθεί μακροχρόνια. Αλλιώς θα πληρώσει από το κέρδος του. Ο φορολογικός αυτός συνδυασμός επιπλέον παρακινεί να δηλωθούν ολόκληρες οι αξίες στις αγοραπωλησίες ακινήτων καθαρίζοντας μια αγορά βρώμικη και αλλοιωμένη εδώ και δεκαετίες.

Το νέο αυτό φορολογικό σύστημα για τα ακίνητα πρέπει να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο ότι δεν θα μπορεί να αλλάξει για τα επόμενα 30 χρόνια. Γιατί αλλιώς κανείς δεν θα μας πιστέψει!

Δεύτερη αλλαγή που πρέπει να συντελεστή είναι στην πιστοποίηση των όρων δόμησης. Κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να μπορεί να έχει ένα πιστοποιητικό από την αρμόδια δημόσια υπηρεσία που καθαρά να δείχνει αν μπορεί και πόσο μπορεί να κτίση το οικόπεδο του καθώς και για ποιες χρήσεις. Και αυτό να ενέχει την σιγουριά μιας άδειας οικοδομής. Όλα τα μέχρι σήμερα αυθαίρετα να δηλωθούν, τα δε πρόστιμα να πληρώνονται όταν πρόκειται να γίνει κάποια μεταβίβαση οποιαδήποτε μορφής (είτε πώληση, είτε κληρονομιά, είτε γονική παροχή). Ότι δεν δηλωθεί σήμερα δεν θα μπορεί ποτέ να μεταβιβάζεται και θα πρέπει να κατεδαφίζεται για να μεταβιβαστεί.

Τέλος πρέπει να συνδεθεί η χώρα μας απευθείας με όλες τις μεγάλες αγορές. Αεροπορικές συνδέσεις τύπου Αμβούργο-Κέρκυρα , Μιλάνο-Κεφαλονιά, Ζυρίχη-Ηράκλειο ή Κωνστατνινούπολη-Μύκονος πρέπει να είναι καθημερινές τους 6 μήνες τον χρόνο και συχνές για τους υπόλοιπους. Εδώ έρχεται ο ρόλος του κράτους που πρέπει να επιδοτεί τις γραμμές αυτές μέχρι να δημιουργηθεί ικανός όγκος κινήσεως που να μπορούν να λειτουργούν μόνες τους.

Τρεις αλλαγές που θα αλλάξουν πλήρως την σκέψη για το real estate στην Ελλάδα παγκοσμίως. Θα μας φέρουν ιδιωτικά κεφάλαια, τουριστικά κεφάλαια, επιχειρηματικά κεφάλαια. Η αναγέννησης της οικονομίας μας μπορεί να ξεκινήσει από εδώ και να εξαπλωθεί σε όλους τους υπόλοιπους τομείς που με την σειρά τους θα βιώσουν μαζί με την κτηματαγορά της χώρας την ανάκαμψη της υπόλοιπης οικονομίας της. Οι φορολογικές απώλειες και οι επιδοτήσεις από την πλευρά του κράτους που πρέπει να γίνουν θα αναπληρωθούν πολλάκις από τον τζίρο των επιχειρήσεων και από τα εισοδήματα των πολιτών που θα αυξηθούν.

Μπορούμε με τρεις συγκεκριμένες κινήσεις να αλλάξουμε το μέλλον μας.

* Ο Γιάννης Πλουμής είναι Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία "ΠΛΟΥΜΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ"που αντιπροσωπεύει τους CHRISTIE'S ESTATES στην Ελλάδα.

news247