Γεωργία Καμάρη: Κροκοδείλια δάκρυα για τον εθνικό δρυμό του Αίνου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 08 Μαΐου 2020 20:56

Γεωργία Καμάρη: Κροκοδείλια δάκρυα για τον εθνικό δρυμό του Αίνου

Η απόφαση αποστολής αυτής της επιστολής μου οφείλεται στις διάφορες δημοσιεύσεις, σχετικές με την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, ο οποίος μετά από 14 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας του, και μετά την υπερψήφιση του νέου νόμου για το Περιβάλλον πριν 2 ημέρες, θα παύσει να λειτουργεί ως ανεξάρτητος Φορέας, αλλά θα είναι Παράρτημα της “Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιόνιων Νήσων”, με έδρα την Ζάκυνθο!

Λυπούμαι πολύ και μάλιστα με την διπλή ιδιότητα μου ως επιστήμων Βιολόγος - Βοτανικός ασχολούμενη με την βιοποικιλότητα των φυτών της Ελλάδας και κυρίως των Ιονίων Νήσων για περισσότερο από μισό αιώνα (!), αλλά και ως Πρόεδρος (2006-2019) του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου τα 13 χρόνια ουσιαστικής λειτουργίας του, οπότε και ασχολήθηκα ιδιαιτέρως με την βιοποικιλότητα της Κεφαλονιάς.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου άρχισε να λειτουργεί το 2003 (ΦΕΚ 918/04.07.2003), οπότε και διορίσθηκε το πρώτο Δ.Σ. του, στο οποίο συμμετείχα ως Ειδικός Επιστήμων. Δυστυχώς όμως, για προσωπικούς και πολιτικούς λόγους της τότε Προέδρου, ουσιαστικά δεν λειτούργησε! Το 2006 κατόπιν ανοικτής προκήρυξης από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, διορίσθηκα (775/28.06.2006) ως Ειδικός Επιστήμων και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα, όπου και παρέμεινα, με συνεχείς ανανεώσεις, μέχρι τον Μάρτιο του 2019.

Κατά την διάρκεια της θητείας μου, ως Προέδρου, συνεργάσθηκα άψογα με όλα τα Διοικητικά Συμβούλια του Φορέα, καθώς και με όλες τις αιρετές Αρχές του τόπου, διότι το μοναδικό ενδιαφέρον μου, καθώς και των εκάστοτε Δ.Σ. ήταν η

προώθηση των σκοπών του Φορέα,  της επιστημονικής μελέτης και προστασίας της βιοποικιλότητας, της αειφορικής διαχείρισης και φύλαξης του Εθνικού Δρυμού Αίνου και των περιοχών NATURA Kεφαλονιάς-Ιθάκης, αλλά κυρίως η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαιτέρως των νέων

(μαθητών και φοιτητών) με σκοπό να γνωρίσουν, να αγαπήσουν και να προστατεύσουν τον μαναδικό Αίνο και τις ομορφιές της πατρίδας τους.

Παρά τις γνωστές γραφειοκρατικές και άλλες δυσκολίες κατορθώσαμε (Δ.Σ. και προσωπικό) να επιτελέσουμε ένα έργο, το οποίο έτυχε της πλήρους αποδοχής εκ μέρους των Αρχών της Κεφαλονιάς, των αγαπητών μου Κεφαλλήνων, αλλά και του υπεύθυνου Υπουργείου, ώστε μόνο εγκωμιαστικά σχόλια ακούγονται ακόμη και σήμερα. Τούτο αποτελεί για την γράφουσα την μεγαλύτερη ικανοποίηση και βάλσαμο για τον μόχθο που ανιδιοτελώς (άμισθη όπως και όλα τα μέλη του Δ.Σ.!) κατέβαλα όλα αυτά τα χρόνια της μακράς θητείας μου ως Πρόεδρος, συγχρόνως προς τα ακαδημαϊκά μου καθήκοντα.

Όμως, τον Μάρτιο του 2019, μετά από “Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος”, διόρισαν το νέο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Eθνικού Δρυμού Αίνου (ΦΕΚ 114/7.3.2019), με “Ειδικό Επιστήμονα και Πρόεδρο” του ένα Σεισμολόγο!

Σήμερα δικαιούμαι να διερωτηθώ μεγαλοφώνως:

Που είσαστε όλοι εσείς τότε που αποδεχθήκατε τον διορισμό ενός Σεισμολόγου ως “Ειδικού Επιστήμονα και Πρόεδρο” του Αίνου και σήμερα χύνετε κροκοδείλια δάκρυα διαμαρτυρίας για την κατάργηση του Φορέα, όταν εσείς οι ίδιοι, πριν από ένα χρόνο περίπου, βοηθήσατε στην απαξίωσή του! Ίσως διότι τότε θεωρήσατε ότι έπρεπε “να βοηθηθούν οι ημέτεροι”;;

Ίσως διότι τότε είχε ήδη ιδρυθεί και εδραιωθεί το Γεωπάρκο?? Ενδιαφερθήκατε περισσότερο για το Γεωπάρκο παρά για τον Φορέα του Αίνου?? Προτιμήσατε να διορισθεί ένας Σεισμολόγος, ο οποίος πριν από περίπου 10 χρόνια, είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς με τον τότε Νομάρχη Κεφαλονιάς-Ιθάκης, να ιδρύσει το Γεωπάρκο! Τότε δεν το κατάφερε!!  Και τώρα που το Γεωπάρκο

Κεφαλονιάς-Ιθάκης είχε δημιουργηθεί και είχε αρχίσει να λειτουργεί από το

2016 (Απόφαση Αριθ. Πρωτ.: οικ.85174/19590/03-10-2016), ο νέος Πρόεδρος το βρήκε οργανωμένο, εδραιωμένο και κυρίως με εγκεκριμένο (Α.Π.

1427/17.07.2018, ΑΔΑ:72ΔΗ7ΛΕ-6ΛΛ.) πρόγραμμα από τα ΕΣΠΑ της

Περιφέρειας Ιονίων Νήσων «Ιόνια Νησιά 2014-2020» για την Βιοποικιλότητα, με το ποσό των 231.000 €.   Με το ποσό αυτό και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και με όλους τους Τοπικούς Αιρετούς και Κοινωνικούς Φορείς Κεφαλονιάς & Ιθάκης, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις,

Μ.Κ.Ο κ.ά. είχαμε αρχίσει ήδη από το 2016 να ετοιμάζουμε τον φάκελο για την κατάταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO!

Παρότι όλοι παραδέχονταν και παραδέχονται ακόμη και σήμερα, ότι “Το περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό έργο που παράγει στο Νομό μας ο Φορέας είναι τεράστιο και η όποια αλλαγή στο καθεστώς του είναι τεχνικά, οικονομικά

και ηθικά άτοπη”, μήπως τότε η αιτία της εκδίωξης μου ήταν διότι δεν θέλησα να

παρανομήσω ώστε “να βοηθηθούν οι ημέτεροι” από το προσωπικό του

Φορέα??

Δυστυχώς αυτό που δεν έγινε το 2012, δηλ. η κατάργηση ή η συγχώνευση του

Φορέα του Αίνου με άλλους Φορείς, έγινε σήμερα!

Ειλικρινά ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ!

Αλλά δεν πρέπει να απογοητευόμαστε! Θα το παλέψουμε, έστω και τώρα, ώστε να μη χαθούν τα κεκτημένα που με τόσο μόχθο, αγάπη και διάθεση για προσφορά αποκτήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια και το προσωπικό του Φορέα!

Με εκτίμηση, Γεωργία Καμάρη

Ομότιμη Καθηγήτρια Παν/μίου Πατρών,

Τακτικό Μέλος & Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας,

και τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου