Μικέλης Μαφρέδας: Η Κεφαλονιά δεν θα γίνει η χαβούζα και η λιμνοθάλασσα κοπριάς της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020 10:06

Μικέλης Μαφρέδας: Η Κεφαλονιά δεν θα γίνει η χαβούζα και η λιμνοθάλασσα κοπριάς της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Η Κεφαλονιά το τελευταίο χρονικό διάστημα εν μέσω πανδημίας δέχεται απανωτά χτυπήματα από του «νοικοκυρέους» που μας κυβερνάνε. Μετά τη αρπαγή των υλικών της ΜΕΘ, την προσπάθεια υποβάθμισης του Φορέα Διαχείρισης του Αίνου ήλθε και τρίτο πισώπλατο χτύπημα. Την περασμένη Παρασκευή τα μεσάνυχτα σαν τυφλοπόντικες πρόσθεσαν ένα άρθρο σε νομοσχέδιο του Υπουργείου περιβάλλοντος. Με το άρθρο αυτό θα διαλυθεί ένα πολύ καλό σύστημα αποκομιδής και διαχείρισης των σκουπιδιών που η τοπική μας κοινωνία έχει πετύχει επι 35 χρόνια.

Μας καλούν να γίνουμε μικρομέτοχοι σε μια εταιρία διαχείρισης με έδρα την Κέρκυρα. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους βέβαια έχουν την ιδιωτικοποίηση του αντικειμένου αυτού που έχει πολύ «ψωμί» και πολλούς ενδιαφερόμενους.

Το σίγουρο θα είναι η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η αύξηση των τιμολογίων, η ανασφάλεια των εργαζομένων, ακόμη και η συμμετοχή των συμπολιτών μας σε πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε άλλες περιοχές λόγω της αδυναμίας και ατολμίας τους τόσα χρόνια να διαχειριστούν τα σκουπίδια τους.

Μας τιμωρούν γιατί με τα έργα που έχουμε προγραμματίσει να γίνουν το επόμενο διάστημα στην παλοστή κάνουμε τα κουμάντα μας για την επόμενη 25ετία.
Είναι πολύ πιθανό να δεχόμαστε χιλιάδες τόνους σκουπιδιών ακόμη και για καύση απορροφώντας τους κραδασμούς άλλων περιοχών.

Οι άθλιες αυτές μεθοδεύσεις δεν έπιασαν στον ύπνο τον Δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο που ξετρύπωσε το επίμαχο άρθρο και από εκείνη την στιγμή έχει αρχίσει έναν αγώνα, συνεργαζόμενος με όλους τους φορείς, τοπικούς, υπερτοπικούς, ενώ πιθανό να μεταβεί και στα υπουργεία τις επόμενες ημέρες μαζί με τους συνεργάτες του.

Στόχος να μην  περάσει αυτή η πονηριά. Ένα επιτυχημένο σύστημα δεν το καταστρέφεις αλλά βελτιώνεις τις όποιες αδυναμίες του.

Για την ιστορία και για να μην ξεχνιόμαστε, αυτό που θαυμάζουν οι επισκέπτες του νομού μας, δηλαδή να περνά απορριμματοφόρο σχεδόν καθημερινά και από το πιο μικρό χωριό, δημιουργήθηκε πριν 35 χρόνια με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Αργοστολίου Αλέκου Καλαφάτη. Ενώ υπουργός ήταν ο Αντώνης Τρίτσης, δημιουργήθηκε η διαδημοτική επιχείρηση καθαριότητας για την Κεφαλονιά και το Θιάκι.

Μια πρωτοβουλία πρωτοποριακή σε όλη την Ελλάδα, που μαζί με το Νοσοκομείο Αργοστολίου και άλλα έργα υποδομής που έγιναν τότε αναβάθμισαν τα νησιά μας μετά από δεκαετίες υποβάθμισης από τους πολιτικούς προγόνους των σημερινών κυβερνώντων.

Δεν πρέπει να αφήσουμε να μας διαλύσουν ένα πετυχημένος σύστημα διαχείρισης που υπηρέτησαν και ενίσχυσαν όλες οι διοικήσεις των Δήμων που δημιουργήθηκαν στα νησιά μας. Ένα σύστημα που αφορά την Υγεία και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Πρέπει όλοι να παλέψουμε να μην περάσουν οι πονηριές του Υπουργού Περιβάλλοντος και λοιπών κατεργαρέων της Κυβέρνησης των «αρίστων».

Η Κεφαλονιά και το Θιάκι ήταν, είναι και θα παραμείνουν τα καθαρότερα νησιά της Ελλάδας.

Μικέλης Μαφρέδας

Πρόεδρος Κοινότητας Σπαρτιών

sparta2