Φώτης Αυγουστάτος: Όταν καείς με τον χυλό...

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Απριλίου 2020 10:57

Φώτης Αυγουστάτος: Όταν καείς με τον χυλό...

Πρώτα απ’όλα εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά και ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

Φέτος όπως το περιμέναμε και το ζήσαμε, όλα ήταν και είναι ακόμη διαφορετικά.

Η Άνοιξη μελαγχολική και φθινοπωρινή , το Πάσχα άχρωμο ,Πάσχα χωρις Λαμπρή.
Και όλοι ελπίζουμε και ευχόμαστε να ‘ναι ως εδώ!

Επειδή όμως καλώς ή κακώς , δικαίως ή αδίκως, καήκαμε με το χυλό πρέπει να λάβουμε ΕΓΚΑΙΡΩΣ τα μέτρα μας για να μην φυσάμε και το γιαούρτι.

Ως απλός πολίτης, αλλά τυγχάνω και γιατρός, διαβλέποντας κάποια σημεία των καιρών ανησυχητικά για το μέλλον, θα ήθελα να σας προτείνω με αγάπη μερικές συμβουλές που πιστεύω είναι χρήσιμες και θα τις βρούμε μπροστά μας.
Απ’ ότι φαίνεται τα έγκαιρα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την τύχη να ζούμε σε μια εύκρατη ,αραιοκατοικημένη χώρα χωρίς τεράστιες μεγαλουπόλεις μας γλύτωσε από τα χειρότερα.

Το επόμενο διάστημα αισίως τα μέτρα θα χαλαρώσουν. Πόσο και πώς θα το δούμε.
Κυριακή κοντή γιορτή που λένε και στο χωριό μου.

Κάποιοι όμως , ανά τον κόσμο, έχουν βρει ήδη έναν τρόπο με ένα κουμπί να βάζουν τα πρόβατα στο μαντρί.
Κι επειδή τώρα που μάθανε το κουμπί μπορεί να το ξαναπατήσουν τον ερχόμενο Οκτώβρη , τα Χριστούγεννα , το Φλεβάρη , ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ οι υπόλοιποι, τα πρόβατα για αυτούς,θα πρέπει έγκαιρα και σταθερά να λάβουμε τα μέτρα μας.

Δηλαδή:

Από δω και στο εξής όλοι μικροί μεγάλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι τα χέρια μας πρέπει να είναι πάντα πλυμένα και καθαρά ΕΙΔΙΚΑ όταν αγγίζουμε το πρόσωπο μας. Και είναι νομίζω πλέον αυτονόητο,ότι όλοι βήχουμε ή φτερνιζομαστε μέσα στον αγκώνα μας. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΙΟΙ ΕΙΣΒΑΛΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ.

ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ και ΟΠΟΤΕ, μικρός ή μεγάλος έχει συμπτώματα κρυολογήματος (πυρετό, πονόλαιμο , βήχα κακουχία , ανοσμία , ανορεξία κα ) πρέπει πρώτα από όλα να φορέσει ΜΑΣΚΑ για να προφυλάξει τους διπλανούς του, οτιδήποτε κι αν αποδειχθεί ότι έχει στο τέλος. Στη συνέχεια συμβουλευόμενος το γιατρό του θα πρέπει να κάνει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ το κατάλληλο διαγνωστικό τεστ για τον covid19 που ελπίζουμε επιτέλους να αποφασιστεί από το υπουργείο ποιο θα είναι ,και να είναι

ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ,ΠΡΟΣΙΤΟ, ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟ. ( ήδη θα έπρεπε).
Τα παιδιά στα σχολεία θα πρέπει να πηγαίνουν ΥΓΙΗ και ΑΠΥΡΕΤΑ και όχι άρρωστα επειδή οι γονείς τους δεν έχουν πού να τα αφήσουν.

Για τον επόμενο χρόνο όλοι και ιδιαίτερα οι νέοι πρέπει ,ασχέτως μέτρων , να αποφεύγουν χώρους έντονου συνωστισμού ( γήπεδα , συναυλίες, πολυπληθή πάρτυ σε κλειστούς χώρους). Και πέρα από την κατάλληλη κρατική παρέμβαση που επιβάλλεται , πρέπει να αποσυμφορουμε μόνοι μας τα μέσα μαζικής μεταφοράς( λεωφορεία , μετρό).Πχ ας περπατήσουμε λίγο περισσότερο.

Όσον αφορά το πολυαναμενομενο εμβόλιο ,εγώ και η οικογένεια μου δεν θα κάνω οτιδήποτε βγει στην κυκλοφορία το 2020. Θα είναι πολύ νωρίς και χωρίς πλήρη έλεγχο.Επισης γενικά όταν θα κάνω εμβόλιο για το συγκεκριμένο ιο θα ψάξω παρά πολύ πριν το αποφασίσω .Εχουν ειπωθεί τόσες ανακρίβειες για τον covid που με κάνουν ιδιαίτερα δύσπιστο και υποψιασμένο. Παρεπιπτόντως εμβόλιο γριπης κάνω κάθε χρόνο και είμαι γιατρός σαφέστατα υπέρ των εμβολίων.

Τελος ,για το τι πρέπει να κάνει η πολιτεία δεν είμαι αρμόδιος,αν και έχω άποψη αν ερωτηθώ (πχ υγειονομικός χάρτης της χώρας, θωράκιση πρωτοβάθμιας υγείας, ενίσχυση ΕΚΑΒ και αλλαγή αεροδιακομιστικου μηχανισμού , μονάδες αυξημένης φροντίδας ΜΑΦ σε όλη την περιφέρεια κ.α)

Θεωρώ ότι αν όλοι ανεξαιρέτως ακολουθήσουμε τους παραπάνω απλούς κανόνες για τον επόμενο χρόνο θα βρούμε σιγά σιγά τα πατήματα μας και το ρυθμό μας μακριά από αυτήν την κατάρα.

Όσο για το απώτερο μέλλον οι λαοί ανά την υφήλιο καλό είναι να ξυπνήσουν και να μάθουν τουλάχιστον να επιλέγουν τους ηγέτες τους και όσους κρύβονται πίσω από αυτούς.

Κι όλα τα παραπάνω:

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ !!

Φώτης Αυγουστατος

Μαιευτηρας Γυναικολογος.


Ετικέτες: