Φώτης Αυγουστάτος: Κι αυτό θα περάσει...

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Μαρτίου 2020 19:25

Φώτης Αυγουστάτος: Κι αυτό θα περάσει...

Η ανθρωπότητα ολόκληρη βρίσκεται το τελευταίο διάστημα αντιμέτωπη με έναν αόρατο , άγνωστο , επικίνδυνο εχθρό που έχει οδηγήσει κράτη και πολίτες σε συνθήκες παγκόσμιου πολέμου.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά.

Αν ανατρέξει κάποιος στην ιστορία της ιατρικής και του κόσμου θα διαπιστώσει ότι ολόκληρη η γη για εκατοντάδες χρόνια , μέχρι το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα ( όχι και τόσο παλιά δηλαδή) μαστιζόταν από έναν πολύ πιο θανατηφόρο ιο · αυτόν της ευλογιάς.

Η ευλογιά παρά την ανακάλυψη του εμβολίου από τον Edward Jenner το 1796 , λόγω πλημμελούς εφαρμογής του, στοίχισε στον εικοστό αιώνα τη ζωή σε πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο ιός αυτός είχε πολύ εύκολη μετάδοση , δεν είχε θεραπεία, και πέθαινε 1 στους 3 πάσχοντες. Υπολογίζεται ότι το 1967! πάνω από δυο εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από ευλογιά.

Μετά από μαζικό και αυστηρό παγκόσμιο προγραμμα εμβολιασμού η ευλογιά ανακηρύχθηκε το 1980 από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (ΠΟΥ) εξαλλειμενη νόσος.

ΟΜΩΣ παρά τις αντίθετες συστάσεις του Π.Ο.Υ δείγματα του θανατηφόρου ιού φυλάσσονται για ερευνητικούς ;;; σκοπούς σε δυο μόνο σημεία στη γη · στο κέντρο πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων στις ΗΠΑ και στο κρατικό κέντρο βιοτεχνολογίας στο Κολτσοβο της Ρωσίας.

ΓΙΑΤΙ;

Για να έρθουμε στο σήμερα ομως, ο παγκόσμιος φόβος για τον κοροναϊο οφείλεται κυρίως στην εύκολη μεταδοτικότητα του όπου στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις των εκατομμυρίων ,στοιβαγμένων σε κουτιά , κατοίκων αποτελεί τρομερή απειλή.

Αν για παράδειγμα στην Νέα Υόρκη των είκοσι εκατομμυρίων κατοίκων μολυνθούν το 15% όπως συνήθως γίνεται σε πανδημίες αυτό σημαίνει τρία εκατομμύρια πάσχοντες. Κι αν σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η θνησιμότητα είναι περίπου 2% αυτό σημαίνει πιθανόν 60.000 νεκρούς μονο στη Νέα Υόρκη.

Δυστυχώς αυτά είναι τα εφιαλτικά σενάρια που τρομάζουν και έχουν σπείρει τον πανικό.

Από την άλλη μεριά η σχετικά σύντομη εμπειρία που έχουμε από την πυκνοκατοικημένη Κίνα είναι αναλογικά αισιόδοξη κάτω όμως από αυστηρότατα μέτρα πρόληψης.

Η πυκνοκατοικημένη Κίνα πρέπει λοιπόν να γίνει παράδειγμα και για την αραιοκατοικημένη Ελλάδα όπως και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ των πολιτών είναι η μόνη ουσιαστική αντίδραση μας αυτή τη στιγμή στον άγνωστο εχθρό.

Οι ειδικοί επιστήμονες είναι παρόντες δίπλα μας.

Ιχνηλατουν τον εχθρό και συμβουλεύουν.

Οι σύγχρονες γενιές ζούμε όντως κάτι πρωτόγνωρο και αδιανόητο για τα δεδομένα της ζωής που έχουμε μάθει.

Αυτό ίσως είναι το πιο δύσκολο.

Η ψυχραιμία και η ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ είναι τα όπλα μας ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ.

Θα νικήσουμε κι αυτόν τον εφιάλτη.

Ο ήλιος θα συνεχίσει να νικά το σκοτάδι...

Φώτης Αυγουστατος

Μαιευτηρας Γυναικολογος.

 

 


Ετικέτες: