Αναστάσιος Μαρκάτος: Οι γιατροί του ΕΣΥ, ο όρκος του Ιπποκράτη και τα περιβόητα φακελάκια

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019 09:29

Αναστάσιος Μαρκάτος: Οι γιατροί του ΕΣΥ, ο όρκος του Ιπποκράτη και τα περιβόητα φακελάκια

Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος σε αυτή την χώρα που δεν έχει κουβεντιάσει έστω και μία φορά με φίλους ή γνωστούς για γιατρούς που παίρνουν "φακελάκια".
Έχει αναρωτηθεί όμως κανείς ποιοι είναι αυτοί οι γιατροί?
Έχει σκεφτεί κανείς ότι όταν αναφερόμαστε σε γιατρούς επίορκους στην συντριπτική πλειονότητα αναφερόμαστε σε γιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων?
Έχει ποτέ σκεφτεί κανείς να δώσει φακελάκι σε έναν Παθολόγο, Μικροβιολόγο,Καρδιολόγο ή Ακτινολόγο?
Σε τι διαφέρουν οι γιατροί των προαναγραφέντων ειδικοτήτων σε σχέση με τους Χειρουργούς?
Δεν διαφέρουν σε τίποτα σε ότι αφορά τον περιβόητο όρκο του Ιπποκράτη.
Ο όρκος ,για όσους δεν γνωρίζουν , απλοϊκά συνοψίζεται στην φράση "Να ωφελείς τον ασθενή και να μην τον βλάπτεις".
Τι συμβαίνει λοιπόν και οι γιατροί χωρίζονται σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.
Για να το καταλάβετε θα σας περιγράψω όσο πιο σύντομα και απλά γίνεται τι συμβαίνει σε ένα οποιοδήποτε νοσοκομείο όταν καταφτάνει ένα θύμα σοβαρού τροχαίου.
Τον ασθενή αναλαμβάνουν οι χειρουργοί στα ΤΕΠ(τμήμα επειγόντων περιστατικών).
Αμέσως σημαίνει συναγερμός σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες.
Το ακτινολογικό αναλαμβάνει να απεικονίσει σχεδόν όλον τον σκελετό(μπορεί να γίνουν και περί τις 45 ακτινογραφίες) με μεγάλο κόπο λόγω της ασυνεργασίας του ασθενούς και των πολλών και δύσκολων λήψεων που "απαιτούν" οι χειρουργοί.
Ακολούθως γίνεται υπερχογράφημα κοιλίας και εάν συνυπάρχει κρανιοεγκεφαλική κάκωση γίνεται αμέσως αξονική τομογραφία εγκεφάλου και αυχένα.
Εάν από το υπερηχογράφημα υπάρχουν αμφιβολίες γίνεται και αξονική τομογραφία κοιλίας ή και θώρακα(πάλι η προσπάθεια των ακτινολόγων είναι εργώδης).
Στην συνέχεια ειδοποιείται παθολόγος για να εκτιμήσει την γενικότερη κατάσταση του ασθενούς ενώ παράλληλα μικροβιολόγοι φροντίζουν να έχουν έτοιμη την γενική αίματος,ούρων και ότι άλλη εξέταση απαιτείται.
Ταυτόχρονα με όλα αυτά κάποιος καρδιολόγος έχει ήδη ειδοποιηθεί και έχει κάνει την εκτίμηση του.
Ανάλογα με τα ευρήματα μπορεί να ειδοποιηθεί για εκτίμηση ουρολόγος, ωρλ, νευρολόγος, νεφρολόγος, οφθαλμίατρος ή όποιος άλλος ειδικός.
Επειδή οι βαριές κακώσεις συνήθως οδηγούνται στο χειρουργείο θα πρέπει όλοι οι προαναφερόμενοι γιατροί να έχουν κοινοποιήσει πολύ γρήγορα τις διαγνώσεις τους προκειμένου να ξέρουν οι χειρουργοί τι έχουν να αντιμετωπίσουν.
Μετά λοιπόν από όλα αυτά ο ασθενής συνήθως χειρουργείται και εισάγεται στην χειρουργική κλινική ή στην ΜΕΘ ανάλογα με την βαρύτητα.
Μετεγχειρητικά γίνονται και πάλι ακτινογραφίες, υπερηχογραφήματα, αξονικές τομογραφίες, καθώς και πολλές παθολογικές, καρδιολογικές, ουρολογικές, νευρολογικές, μικροβιολογικές και άλλες εξετάσεις μέχρι την πλήρη ανάρρωση του ασθενή και την έξοδο του από το νοσοκομείο.
Εύκολα καταλαβαίνει λοιπόν κάποιος ότι η αντιμετώπιση ενός πολυτραυματία δεν είναι αποκλειστική δουλειά του "θεού " χειρουργού.
Ο χειρουργός πρέπει να γνωρίζει τι πρόκειται να συναντήσει στην τραυματισμένη περιοχή.....θα του το έχει πει ο ακτινολόγος.
Θα πρέπει να έχει έναν ασθενή αιμοδυναμικά σταθερό...το έχουν κάνει γι αυτόν οι παθολόγοι , οι καρδιολόγοι, οι νεφρολόγοι και αργότερα οι αναισθησιολόγοι.
Θα πρέπει να έχει πάρει την έγκριση των νευρολόγων, των ουρολόγων ή των ωρλ ή θα πρέπει να συνεργαστεί με αυτούς.
Στο τέλος βέβαια τόσο ο ασθενής όσο και το συγγενικό του περιβάλλον υποκλίνονται στον " θεό" χειρουργό που μπορεί απλά να έκανε μια απλή σπληνεκτομή(!!!) την οποία ήξερε από πριν γιατί κάποιος ακτινολόγος το είχε διαγνώσει με τον υπέρηχο.
Κανένας ασθενής και κανένας συγγενής δεν μνημονεύει τον καημένο τον παθολόγο, τον καημένο τον ακτινολόγο, τον καημένο τον καρδιολόγο ή όποιον άλλον καημένο ενεπλάκη με αγωνία και υπό καθεστώς αφόρητης σωματικής και ψυχολογικής πίεσης, ενεργά στην θεραπεία.
Τις περισσότερες φορές ο ασθενής και το περιβάλλον του δεν τους γνωρίζουν καν(κατά την 5ετή θητεία μου στο Ασκληπιείο Βούλας ως ειδικευόμενος ερχόμουν αντιμέτωπος με περιστατικά ως ανωτέρω τουλάχιστον 5 φορές σε μία και μόνον εφημερία, χωρίς ποτέ κανείς να μου πεί ένα απλό ευχαριστώ).
Είναι κρίμα λοιπόν να στιγματίζεται συλλήβδην μια αφανής ιατρική κοινότητα εξαιτίας ,ευτυχώς πολύ λίγων γιατρών, μόνον χειρουργικών ειδικοτήτων, οι οποίοι χρηματίζονται.
Κάποια στιγμή ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι τα δημόσια νοσοκομεία εκτός από βιτρίνα έχουν και πολύ ουσία.
Να αναγνωρίζεται λοιπόν αυτήν την "ουσία" και όποτε μπορείτε να της λέτε "ευχαριστώ"....το αξίζει και με το παραπάνω!!!!! 

Με τιμή

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ