Νικόλαος Μπούκας: Η Δαφνοστεφανωμένη συναυλία της Κεφαλληνιακής χορωδίας

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 09:20

Νικόλαος Μπούκας: Η Δαφνοστεφανωμένη συναυλία  της Κεφαλληνιακής χορωδίας

Μια δαφνοστεφανωμένη συναυλία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από φιλόμουσο κοινό θέατρο του Αργοστολίου, το βράδυ της περασμένης Κυριακής 03 Φεβρουαρίου.

Η σκηνή πλήρης και μεστή από μελωδίες που προέρχονταν από σμιλευμένες φωνές και καλοκουρδισμένα μουσικά όργανα. Όλο το μουσικό σύνολο σωστά επιλεγμένο, σωστά τοποθετημένο και άριστα καθοδηγούμενο από τον μαέστρο Αγαθάγγελο Γεωργακάτο. Ένα εγχείρημα δύσκολο, ίσως να φαινόταν και ακατόρθωτο να πραγματοποιηθεί. Η απόσταση, οι συμμετοχές καλλιτεχνών, αρχικά ετερογεωγραφικά τοποθετημένες αλλά ορθά προετοιμασμένες, κατάφεραν να αποδώσουν με επαγγελματική πιστότητα  τις πραγματικά δύσκολες μελωδικές και εκφραστικές απαιτήσεις των έργων. Οι τελευταίες μέρες πριν την συναυλία ήταν καταλυτικές, μιας και τα ετερόκλιτα μουσικά σύνολα κατάφεραν να συγχρονιστούν και να εναρμονιστούν απόλυτα στο Αργοστόλι. Το εγχείρημα υπήρξε σοβαρό και παράτολμο.  Το πάθος όμως του μαέστρου, η ανταπόκριση των χορωδών και των οργανοπαικτών που συμμετείχαν με εμφανή ενθουσιασμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εαυτούς τους, στο κοινό και στο δάσκαλό τους, δημιούργησαν ένα μαγευτικό μελωδικό αποτέλεσμα.

Το διαχρονικά και συνειδητά φιλόμουσο κοινό του νησιού, ικανοποίησε απόλυτα τις ανάγκες του. Η επιλογή του ρεπερτορίου θύμισε στους παλαιότερους οπερατικά χορωδιακά ακούσματα, που σε αλλοτινές εποχές αποτελούσαν τον κύριο κορμό του προγράμματος. Το μουσικό αισθητήριο του Κεφαλλονίτη και της Κεφαλλονίτισσας ικανοποιήθηκε απόλυτα και προσδοκά υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό έργο. Ευτυχώς στον τόπο μας δε λείπουν οι φιλότιμες και φιλότεχνες προσπάθειες, που σε αντίξοες συνθήκες επιμένουν να καλλιεργούν και να προβάλλουν τον μουσικό πολιτισμό του νησιού εντός και εκτός αυτού. Εδώ, το εγχείρημα πέτυχε, οι κόποι της προετοιμασίας έδωσαν τη θέση τους στην αγαλλίαση. Οι ανησυχίες για την έκβαση του εγχειρήματος αντικαταστάθηκαν με τη χαρά της επιτυχίας, με το χαμόγελο της ψυχής, με το μπράβο του απαιτητικού κεφαλλονίτικου μουσικόφιλου κοινού.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους. Ιδιαίτερος έπαινος θα πρέπει να αποδοθεί στο Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου – μαντολινάτα - με επικεφαλή τον εξαίρετο μουσικό Ανδρέα Σταμήρη αλλά και στους Αθηναίους καλλιτέχνες της χορωδίας της Λυρικής που διακρίθηκαν ιδιαίτερα στα σόλα. Η συνεργασία τους με τους Κεφαλλονίτες μουσικούς ήταν άψογη. Το ετερόκλητο, όταν καθοδηγείται σωστά, επιτυγχάνει το ακατόρθωτο. Ο Αγαθάγγελος, αν και μετριόφρων – έτσι είναι οι σπουδαίοι -  πέτυχε το ακατόρθωτο.

Η Κεφαλονιά και η Ελλάδα τον ευγνωμονούν. 

Νικόλαος Μπούκας

Ιστορικός Μουσικολόγος