Ευάγγελος Ευαγγελάτος: «Χάλασαν το υνί για να φτιάξουν το πέταλο»

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012 14:28

Ευάγγελος Ευαγγελάτος: «Χάλασαν το υνί για να φτιάξουν το πέταλο»

Αρθρο του Ευάγγελου Ευαγγελάτου

eyaggelatos jpeg

Κάποιοι με ρωτούν τι εννοούσα όταν έγραψα σε άρθρο μου της 28ης Φεβρουαρίου 2012 "ότι έχουμε θέατρα για να συνεδριάζουν τα Δημοτικά μας Συμβούλια απαλλοτριώνοντας έτσι τον χώρο της τέχνης “αιρετώ δικαίω".

Έχω να πω ότι η απάντηση είναι απλή και μάλιστα προκαλεί απορία πως δεν αντέδρασαν και δεν την ανέδειξαν μέχρι τώρα οι υπεύθυνοι διοικητικοί παράγοντες του θεάτρου ΚΕΦΑΛΟΣ, οι καλλιτέχνες στο επάγγελμα, ή ακόμα και το κοινό. Επειδή νιώθω και εγώ ένα μικρό μερίδιο καλλιτεχνικής ευθύνης θέλω να τονίσω ότι: το θέμα με την τέχνη είναι ότι δεν την προωθήσαμε ποτέ ως πρότυπο.

Πρέπει όμως να σταματήσουμε να αδικούμε τους εαυτούς μας και να μην στερούμε και αυτά τα λιγοστά εφόδια που έχει για να αναπτυχθεί στον τόπο μας. Ακόμα πρέπει να μην ακυρώνουμε κάποιους Έλληνες που ονειρεύτηκαν την Κεφαλονιά της τέχνης και του πολιτισμού και όχι της κρίσης και της παρακμής.

Και αναφέρομαι στον Αντύπα που χρηματοδότησε την επανακατασκευή του ιστορικού θεάτρου ΚΕΦΑΛΟΣ στην αρχική του φάση και στη συνέχεια στη Μελίνα που ως Υπουργός Πολιτισμού με χρήματα του Ελληνικού λαού το ολοκλήρωσε και μέσα σε μεγάλη συγκινησιακή ατμόσφαιρα το εγκαινίασε.

Είναι προφανές ότι οι παραπάνω δεν ονειρεύτηκαν και δεν χρηματοδότησαν αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου. Όμως αυτό σήμερα συμβαίνει. Γιατί η αίθουσα τέχνης στο ισόγειο του θεάτρου που είναι αφιερωμένη στο μεγάλο κλασικό μουσουργό Αντίοχο Ευαγγελάτο έχει καταληφθεί εξ εφόδου από το Δημοτικό Συμβούλιο όπου και για να εξυπηρετηθεί έχουν κάνει και τις σχετικές κτιριακές αλλαγές, άλλες μόνιμες άλλες μετακινούμενες.

Απορίας άξιον είναι ότι οι σύμβουλοι συμπολιτευόμενοι αλλά και οι αντιπολιτευόμενοι δεν σήκωσαν μια φορά πάνω το κεφάλι για να δουν ότι στην αίθουσα αυτή υπάρχουν ειδικά φωτιστικά που τα πλήρωσε ο Ελληνικός λαός για υποστηρίξουν κάποιες άλλες λειτουργίες.

Αλλά και όταν κοιτάνε κάτω δεν είχαν την παρατηρητικότητα να δουν ότι στην αίθουσα υπάρχει pontium και να αναρωτηθούν τι κάνουμε εμείς στο χώρο αυτό. Εντάξει κάποιοι έχουν το ελαφρυντικό γιατί είναι από άλλα μέρη, αλλά οι άλλοι, οι Αργοστολιώτες; Δεν είχε τύχει ποτέ να παρακολουθήσουν τη λειτουργία αυτού του χώρου; Δεν κατανοούν ότι οι εργασίες του Δ.Σ. εκεί σταματούν την καλλιτεχνική δημιουργία στον τόπο, γιατί της στερούν τη δυνατότητα να εκτεθεί και να παρουσιαστεί στο κοινό. Δεν καταλαβαίνουν ότι οι επισκέπτες της πόλης δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν κάτι από την πνευματική δημιουργία των Κεφαλλήνων και όχι μόνο.

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, ξέρεις ότι σε τιμώ και σε υπολήπτομαι, ξέρεις ότι δεν ξεχνώ τη συνεισφορά σου στο ότι μπορέσαμε με Δήμαρχο Λειβαθούς το Θεόφιλο Μιχαλάτο να φτιάξουμε το νηπιαγωγείο κόσμημα στα Βλαχάτα, αλλά στο θέμα αυτό θα στο πω με μια προσφιλή σου έκφραση "Είσαι λάθος".

Λύσεις υπάρχουν εμείς π.χ. στη Λειβαθώ που είχα την τιμή να ήμουν πρόεδρος στο Δημοτικό της Συμβούλιο συνεδριάζαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Κεραμειών.

Φρονώ ότι εύκολα μπορείς να βρεις άλλη λύση και να αποδώσεις ξανά την αίθουσα Αντίοχος Ευαγγελάτος στους φυσικούς της χρήστες στους καλλιτέχνες και στο φιλότεχνο κοινό και έτσι να απαλείψεις το χαρακτηρισμό ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλλονιάς "βλάπτει σοβαρά την τέχνη".

Ευάγγελος Ευαγγελάτος Παιδίατρος

http://eevangelatos.blogspot.gr/