Λίλα Καππάτου: «Όταν η αξία… υπερβαίνει της καταγωγής…»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017 07:50

Λίλα Καππάτου: «Όταν η αξία… υπερβαίνει της καταγωγής…»

Μία επιβεβλημένη απάντηση στην κα Ευρυδίκη Λειβαδά

Κυρία Ευρυδίκη Λειβαδά

Αφού πρώτα σάς εκφράσω τη λύπη μου για την ασεβή, υβριστική, προκλητική και αναξιοπρεπή απάντησή σας προς τη μητέρα μου Καίτη Σπ. Καππάτου (την οποία σημειωτέο τη δημοσιεύσατε στις 12-9-2017 στο διαδίκτυο ) εξ΄ αφορμής άρθρου της, αναδημοσιεύω τούτο το άρθρο (το οποίο η μητέρα μου αρκέστηκε να το δημοσιεύσει μόνο στην ημερήσια τοπική μας εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ» και συγκεκριμένα στο υπ΄ αριθμ. 6643/5-9-2017 φύλλο της) ώστε οι αναγνώστες σας στο διαδίκτυο να έχουν πλήρη αντίληψη επί ποίων λεγομένων της μητέρας μου, απαντάτε τόσο… «σεμνά». 

«Η αλήθεια για τον Γερ. Λειβαδά»

«Για τον χαραχτήρα μου και το ήθος μου, θεωρώ μικρότητα την επόμενη γραφή μου. Το θεωρώ όμως απαραίτητο, για την αποκατάσταση της αλήθειας και προς δικαίωση της ιστορίας.

Εις το επάνω μέρος του χωριού Αγκώνα Θηναίας, κάτω από το βουνό, ευρίσκεται μισογκρεμισμένο από τους σεισμούς το σπίτι εις το οποίο γεννήθηκε ο πρωτεργάτης του Ριζοσπαστισμού Γεράσιμος Λειβαδάς.

Εκεί στην πέτρινη μεγάλη πόρτα του κήπου, υπήρχε και η πέτρινη κεφαλή του, την οποία σήμερα έχει στην κατοχή του ο ανιψιός μου Παναγής Λειβαδάς του Δημητρίου.

Από μικρό παιδί πήγαινα τα καλοκαίρια για εξοχή με τα εξαδέλφια μου, διότι ήταν περιουσία του νόνου μου Δημητρίου Λειβαδά, πατέρα της μάνας μου Ολύβιας Διον. Μιχαλίτση το γένος Δημητρίου Λειβαδά.

Οι παλαιοί αγκωνιάτες θυμούνται και εμένα και τα εξαδέλφια μου να παίζουμε στους κήπους και γενικά θυμούνται όσα αναφέρω πιο πάνω.

Μετά το θάνατο του νόνου μου Δημητρίου και της νόνας μου Ιωάννας (Τζοβάνας) την ως άνω οικία κληρονόμησαν οι θείοι μου Γεράσιμος και Παναγής Λειβαδάς, διότι ως γνωστόν οι γυναίκες(η μητέρα και οι θείες μου) δεν κληρονομούσαν.

Τώρα το κατέχουν καθώς και την περιουσία στον Αγκώνα, τα εξαδέλφια μου τέκνα του Γερασίμου και Παναγή Λειβαδά.

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας και το αληθές της ιστορίας.

Διότι στην πραγματοποιηθείσα στη Βιβλιοθήκη εκδήλωση διά τον πρωτεργάτη του Ριζοσπαστισμού Γεράσιμο Λειβαδά, η ομιλήτρια κα Εύη Λειβαδά-Ντούκα, αποκαλέστηκε ως «η απόγονος του Ριζοσπάστη Λειβαδά».

Σημειωτέον ότι υπάρχουν πολλοί και άλλοι Λειβαδάδες στο Αργοστόλι και στον Αγκώνα διαφόρων οικογενειών.

Αυτό για το αληθές της Ιστορίας…

Καίτη Σπ. Καππάτου»

Κυρία Ευρυδίκη Λειβαδά

Εξ΄ αφορμής του ως άνω άρθρου της μητέρας μου, με την από 12-9-2017 απάντησή σας προς αυτήν, αναμφίβολα αξιοποιήσατε τήν ευκαιρία γιά την προβολή του βιογραφικού σας σημειώματος.

Όμως παράλληλα πραγματοποιήσατε ένα τεράστιο ατόπημα να ειρωνευτείτε τη μητέρα μου.

Διότι τα «δουλεμένα και ροζιασμένα» χέρια της μάνας μου, ουδέποτε αναζήτησαν να φορούν δαχτυλίδια και μάλιστα ειδικά εκείνο με οικόσημο.

Τούτο θα ερχόταν σε αντίθεση με την αυστηρή αλλά ανθρώπινη ανατροφή που εξέλαβε από τη μητέρα της και νόνα μου αείμνηστη σιόρα Λίλα-Ολίβια Διον. Μιχαλίτση.

Τούτη την ανατροφή της, η μοναχοκόρη μητέρα μου Καίτη Σπυρίδωνος Καππάτου επί ογδόντα οκτώ χρόνια τήν τήρησε με σιωπηλή σεμνότητα και τη μετέδωσε εις τα τρία της παιδιά εις τα οποία συνεχώς μας προέτρεπε να γίνουμε τίμιοι άνθρωποι και ωφέλιμοι στην κοινωνία.

Διότι η αξία του ανθρώπου πιστεύουμε ότι μετριέται ΟΧΙ με την καταγωγή του, αλλά με τον προσωπικό του αγώνα μέσα στη ζωή και την ταπεινή, απρόκλητη και χωρίς σκοπιμότητα προσφορά του στην κοινωνία.

Κυρία Λειβαδά

Η μικρή μας κοινωνία μάς γνωρίζει όλους.

Αφήστε λοιπόν αυτήν να κρίνει αυτό που πραγματικά είμαστε…

Αφήστε την κοινωνία αυτή να κρίνει αν η μητέρα μου Καίτη Σπ. Καππάτου είναι η «κυριούλα της γειτονιάς» όπως απρεπώς την αποκαλέσατε…

Αργοστόλι 14 Σεπτεμβρίου 2017

Λίλα Σπ. Καππάτου