Ευαγγελία Σαμόλη: "Μια άποψη μιας δρομέα για τον Λειβαθώνιο"

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012 15:33

Ευαγγελία Σαμόλη: "Μια άποψη μιας δρομέα για τον Λειβαθώνιο"

Επ΄ αφορμής της λήξης και του φετινού Λειβαθώνιου Δρόμου, θα ήθελα ει δυνατό να μου επιτραπούν κάποιες επισημάνσεις-διαπιστώσεις, με γνώμονα την ιδιότητά μου ως δρομέα (προσπαθώ) , την συμμετοχή σύσσωμης της οικογένειάς μου, συζύγου κόρης και ενίοτε και μητέρας, σχεδόν σε όλες τις διοργανώσεις, με σεβασμό και απόλυτα καλή προαίρεση:

• Οι αγώνες δρόμου και δει την δύσκολη περίοδο που διανύουμε συνιστούν μια μορφή εκτόνωσης και διεξόδου από τα πολλαπλά και σοβαρά μας προβλήματα. Συνεπώς πρέπει να μας απαλλάσσουν και όχι να μας επιφορτίζουν από τα όποια βάρη επωμιζόμαστε καθημερινά. Το υποχρεωτικό αντίτιμο ύψους δέκα ευρώ για την συμμετοχή μας στον Λειβαθώνιο- και μόνο σε αυτόν-, θεωρώ ότι αν και εθιμοτυπικά καθιερωμένο, πλέον συνιστά ατυχή υπερβολή και αμαυρώνει την εικόνα του αγώνα. Φανταστείτε πόσοι άνθρωποι ή παιδάκια επιθυμούν να συμμετάσχουν, αλλά δυσκολεύονται να καταβάλλουν δέκα ευρώ για το σκοπό αυτό..... ειδικά τις μέρες μας που τα χρήματα διατίθενται με εξαιρετική φειδώ και πολλοί εξ΄ ημών αντιμετωπίζουν σοβαρό ζήτημα επιβίωσης. Μία οικογένεια τριών ατόμων πχ μητέρα, πατέρας και παιδί για να λάβουν μέρος στον αγώνα, θα πρέπει ούτε λίγο ούτε πολύ, να καταβάλλουν το ποσό των τριάντα ευρώ. Κάτι ασφαλώς που αντίκειται στα ιδεώδη και το πνεύμα του αθλητισμού- ως πανανθρώπινη αξία- και ασφαλώς δεν προάγει την συμμετοχική διαδικασία. Η καταβολή οικονομικού αντιτίμου εγγραφής, δεν παρατηρείται σε καμία δρομική διοργάνωση στο νησί μας ή όπου αλλού, με εξαίρεση τους μαραθωνίους ή τις πολύ μεγάλες αποστάσεις που εμφανίζουν υψηλά κόστη διοργάνωσης , ή προμηθεύονται οι αθλητές με τσιπάκια ηλεκτρονικής καταγραφής χρόνου, πληρώνονται χρονομέτρες κτλ Στην περίπτωση δε που τα συλλεγόμενα χρήματα συγκεντρώνονται για να διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς ή για πολιτιστικά δρώμενα, πρέπει να αποσαφηνίζονται και να δημοσιοποιούνται αυτοί οι σκοποί ή τα δρώμενα και η αγορά της μπλούζας να εναπόκειται στην ευγενική προαίρεση των συμμετεχόντων. Αν πάλι είναι τόσο σημαντικό να αγοράσουν όλοι υποχρεωτικά τις μπλούζες, για λόγους τήρησης της επί ετών διαδικασίας, τώρα που οι καταστάσεις είναι πλέον δυσμενείς, ας μειωθεί το κόστος στα 5 ευρώ, ώστε να μπορούν περισσότεροι άνθρωποι να ανταπεξέλθουν στην δαπάνη.

• Σε τέτοιες λαοφιλείς διοργανώσεις και ειδικά όταν τρέχουν παιδάκια επιβάλλονται προσεκτικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για να αποφεύγονται ατυχήματα. Το γεγονός ότι δεν έχει συμβεί κάτι μέχρι τώρα δεν διασφαλίζει την αποφυγή ατυχήματος κάποια στιγμή στο μέλλον και μάλιστα με μη αναστρέψιμες συνέπειες.
• Ίσως έπρεπε να ειπωθεί και ένα ευχαριστώ στην ΚΕΔΗΚΕ, από ό, τι γνωρίζω τα παιδιά το παλεύουν και για την συγκεκριμένη διοργάνωση ήλθαν και με προσωπικά τους οχήματα μεταφέροντας εξοπλισμό για να συνεισφέρουν.

• Μια παρατήρηση για όλους τους αγώνες.....ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΠΟ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΡΩΤΙΕΣ, ΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΙΣΩΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΦΑΟΥΛ . ΣΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΜΙΑΣ ΛΑΘΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ, ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΩΝ 20 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΗΘΙΚΑ ΣΩΣΤΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Όλα τα παραπάνω δεν τα αναφέρω με αρνητική διάθεση. Άλλωστε πάντα λαμβάνω μέρος στον συγκεκριμένο αγώνα, με περισσή χαρά καθώς συνιστά μια προσφιλή μου διαδρομή αλλά και σε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία. Εξάλλου χωρίς συμμετοχή το ενδιαφέρον θα ξεθωριάσει και θα απαξιωθούν οι διοργανώσεις. Απλά πρέπει να βελτιωνόμαστε και να προσελκύουμε περισσότερο κόσμο και στην βάση αυτή, θεωρώ ότι κάθε παρατήρηση, κρίση και γνώμη είναι πολύτιμη, οφείλει να λέγεται και ας αξιολογηθεί κατά το δοκούν από τους εκάστοτε αρμοδίους.

Στα θετικά του Λειβαθώνιου είναι η καλύτερη οργάνωση από πέρυσι, τα πολλά νέα παιδιά από τον σύλλογο των νέων της Λειβαθούς στην συντονιστική-οργανωτική ομάδα, που στήριξαν τον αγώνα, το ιδιαίτερα ευχάριστο, σχεδόν πανηγυρικό κλίμα, οι πολλές συμμετοχές και μάλιστα από ικανότατους και εκτός νησιού αθλητές και τα αμέτρητα πιτσιρίκια, που ομόρφυναν τον χώρο, σε μια πανδαισία πράσινου χρώματος (οι μπλουζίτσες ήταν πράσινες), πλήρως εναρμονισμένη με το φυσικό στοιχείο της περιοχής ......
Ζητώ συγνώμη αν ήμουν κάπως αιχμηρή, ειλικρινά δεν επιθυμώ να προσβάλλω κανένα. Επισημαίνω ότι τα παραπάνω τα εκφράζω προσωπικά και όχι εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Δρομέων Κεφαλονιάς, που έχω την τιμή να είμαι μέλος
Με εκτίμηση

ΣΑΜΟΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ