Στάμω Μανωλάτου: «Γιατί κάθε άφιξη κρουαζιερόπλοιου δεν είναι πανηγύρι, αλλά μιζέρια και γκρίνια;»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012 11:17

Στάμω Μανωλάτου: «Γιατί κάθε άφιξη κρουαζιερόπλοιου δεν είναι πανηγύρι, αλλά μιζέρια και γκρίνια;»

Την απάντησή της σχετικά με τα δημοσιεύματα για κινδύνους απομάκρυνσης κρουαζιερόπλοιων από την Κεφαλονιά έδωσε η Στάμω Μανωλάτου από το πρακτορείο Avalon Travel. «Απέναντι σε δημοσιεύματα σήμερα για άμεσους κινδύνους απομάκρυνσης κρουαζιερόπλοιων από τη Κεφαλονιά, παραμαγαζα, άγρα πελατών και ότι άλλο ευφάνταστο εχει διατυπωθεί, σαν ταξιδιωτικός πράκτορας του νησιού θα διατυπώσω μια και μοναδική φορα την αποψη μου και θα απαντήσω σε ολους αυτους που αυτοαποκαλούνται ειδήμονες της τουριστικης αναπτυξης της Κεφαλονιας.

Με εμπειρία οχτω ετων σε μεγαλο τουριστικό οργανισμο στη Κεφαλονια, που διακινουσε στο νησι από 45.000 – 60.000 τουριστες, κάθε σεζον υπηρχε μα αγορα κατά την οποια οι εκδρομες που πουλουσε η εταιρια στους πελατες της ηταν σαφως, λογω υψηλων κοστολογιων πολύ μεγαλυτερες από αυτές που πουλουσαν και ακομα πουλανε και όχι μονο στη Κεφαλονια, τοπικα ταξιδιωτικα πρακτορεια. Για παραδειγμα ο γυρος του νησιου που πωλειται κατά μεσο ορο από τους Tour Operator 35 – 40 ευρω, η τοπικη αγορα ( μεταξυ της οποιας εντασεται και το τουριστικο του ΚΤΕΛ ) πουλαει μεταξυ 15 – 25 ευρω .

Σε όλα αυτά τα χρονια καμια εταιρεια και ενώ γνωριζαν πολύ καλα αυτου του ειδους τον ανταγωνισμο δεν ακυρωσε ποτε για αυτό το συγκεκριμενο λογο το προγραμμα της, ουτε ποτε ηρθε εστω και μια πτηση λιγοτερο στο νησι για αυτό και μονο το λογο. Γιατι απλα και λογικα όταν εισαι επαγγελματιας γνωριζεις πολύ καλα και ποιοι είναι οι νομοι και ποιοι είναι οι κανονες της ελευθερης αγορας και του υγειους ανταγωνισμου. Με δεδομενη λοιπον την εμπειρια, την παιδεια και το επιπεδο της παροχης των υπηρεσιων σου προσπαθεις να αντισταθεις σε αυτόν τον ανταγωνισμο, να φανεις ανταξιος των προσδοκιων του πελατη σου και να αποδειξεις ότι εισαι ο καλυτερος. Αυτή είναι η γραμμη και η λογικη που κινουνται ολες οι μεγαλες εταιρειες και όχι η γραμμη του κλειστου κυκλωματος επαγγελματιων και της λογικης ότι για να επιβιωσω σαν επιχειρηση θα πρεπει να κλεισω η να απομωνωσω τον ανταγωνιστη και να υπαρχω εγω και μονο εγω.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χωρο της Κρουαζιερας. Κάθε εταιρεια, βγάζοντας το προγραμμα της και εντασοντας σε αυτο διαφορετικα λιμανια, εντασει εντος αυτου του προγραμματος εκδρομες σε κάθε σταθμο με ένα συγκεκριμενο κοστολογιο και αναμενει ότι ενας αριθμος επιβατων θα συμμετάσχουν σε αυτές και ενας άλλος αριθμος επιβατων θα κινηθει μονος του σε κάθε λιμανι και θα αναζητησει στα πλαισια μιας ελευθερης αγορας τους τροπους που θα αξιοποιησει το χρονο του και σαφως κάθε εταιρεια γνωρίζει ότι σε ολους αυτους τους σταθμούς θα βρεθεί αντιμέτωπη ενδεχομένως με τον ανταγωνισμο σε κάθε μορφη του.

Αλιμονο αν αυτές οι εταιρειες λειτουργουσαν κατω από το φοβο τι θα συναντησει ο πελατης τους σε κάθε λιμανι που βγαινει και αν δεν ειχαν το ευρος και τη δυναμη να τοποθετηθουν απεναντι σε αυτου του ειδους τον ανταγωνισμο.

Η αγωνία των εταιρειων αυτων δεν είναι αν κάθε Avalon Τravel σε κάθε νησι κανει φθηνοτερες εκδρομες από την ιδια, αλλα ο ανταγωνισμος που εχουν με άλλες εταιρειες που παρεχουν το ιδιο με αυτές τουριστικο προιον.
Λυπαμαι παρα πολύ που καλουμαι σημερα να υπενθυμισω σε καποιους συναδελφους μου τι σημαινει ελευθερη αγορα αλλα και τι σημαινει υγιης ανταγωνισμος και λυπαμαι πολύ επισης όταν βλεπω ότι τα μονα μεσα τελικα αμυνας που τους εχουν απομεινει είναι ο εκφοβισμος και η παραπλανηση της κοινης γνωμης.
Λυπαμαι επισης πολύ όταν επιτρεπουμε σαν νησι, σε επαγγελματιες που δεν δραστηριοποιούνται στη Κεφαλονια να αποκαλουν τις επιχειρησεις μας παραμαγαζα και μαγαζακια και να παιρνουν πανω τους τον ρολο του εισαγγελεα, αλλα και όταν ακομη υποκαθιστουν στα ματια του κοσμου τις διοικησεις των εταιρειων θεωρωντας ότι είναι στο χερι τους που και ποτε θα παει κάθε καραβι.

Δεν ξερω αν υποτιμουν την νοημοσυνη των Κεφαλλονιτων, σιγουρα όμως υποτιμουν τη δικη μου και μειωνουν παρα πολύ το κυρος του επαγγελματος μας.

Δεν θεωρω τιποτα πιο υγιες για ένα νησι σαν την Κεφαλονια από το να δινουν οι τουριστικοι φορεις την δυνατοτητα σε κάθε πελατη ειτε από κρουαζιεροπλοιο, ειτε με πακετο διακοπων , ειτε και μεμονωμενο την δυνατοτητα να δει και να χαρει τις ομορφιες αυτου του νησιου .

Γιατι καποιοι θεωρουν καταρα αν κατά την αφιξη χιλιαδων πελατων από τα κρουαζιεροπλοια, που δεν εχουν επιλεξει τις εκδρομες που τους προσφερει το καραβι ειτε γιατι θελουν ¨να επιλεξουν μονοι τους τι θα δουν στο νησι, ειτε γιατι δεν εχουν την δυνατοτητα την οικονομικη να πληρωσουν αυτές τις εκδρομες, να μην μπορουν ειτε να κανουν μια πιο περιορισμενη περιηγηση με χαμηλοτερο κοστολογιο που προτεινουν ειτε ενα η και παραπανω γραφεια και να δουν και να διαφημισουν το νησι μας , να μην μπορουν να πανε την παραλια με οποιο μεσο οι ιδιο επιλεξουν ( ταχι , αστικη συγκοινωνια, εκδρομη), να μην μπορουν να παρουν το τρενακι η τα ποδηλατα και να κινηθουν μεσα στη πολη, να πιουν το καφε τους η να κανουν τα ψωνια τους.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΕ ΑΦΙΞΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΩΝ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΓΙΑ ΤΗ ΠΟΛΗ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΑ?


Κλεινοντας θα ηθελα να υπενθυμισω στους φιλους συναδελφους μου ότι στο μεγαλυτερο από τα λιμανια μας, το Κατακολο εδώ και δυο χρονια δραστηριοποιειται γραφειο που πουλαει εκδρομες φθηνοτερες από τα κρουαζιεροπλοια. Κανενα από αυτά δεν εχει αποσυρει από το προγραμμα του το Κατακολο , αντιθετα φετος εχουν πολύ περισσοτερες αφιξεις από περυσι.
Θα τους πω επισης ότι αν αναζητησουν το τι συμβαινει σε όλα τα μεγαλα λιμανια του εξωτερικου θα διαπιστώσουν έναν ανταγωνισμό αναμεσα σε γραφεια που ασχολουνται καθαρα με εκδρομες κρουαζιερας, ασυληπτο σε μεγεθος και ενταση».

Σας ευχαριστω πολύ

Σταμω Μανωλατου
Avalon Travel