Δημήτρης Σιμωτάς : Γιατί όλα αυτά;

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015 10:56

Δημήτρης Σιμωτάς : Γιατί όλα αυτά;

του Δημητρίου Π. Σιμωτά - Χρηματιστηριακού


Κατά την διάρκεια της καταστροφικής διακυβέρνησης Καραμανλή, την προηγούμενη δεκαετία, κάποιοι, λίγοι ομολογουμένως, τόνιζαν την ανησυχία τους, για τις κατά εκατοντάδες χιλιάδες ανούσιες και αχρείαστες προσλήψεις στο Δημόσιο. Δεν καταλάβαιναν τότε πολλοί την καταστροφή που δημιουργούσαν, μεταξύ άλλων, και ο σημερινός ΠτΔΠροκόπης Παυλόπουλος, με την παρέα του. Άρχισε βέβαια να φαίνεται η γύμνια της τακτικής αυτής, όταν άρχισε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2008. Τότε ήταν που ξεκίνησε και η δική μας κρίση. Όχι μόνο η οικονομική αλλά και η πολιτισμική. Κυρίως αυτή! Αφού φάνηκε και η γύμνια η δική μας. Αυτή των απλών Πολιτών! Ως σωτήρας τότε και ως νέος Ανδρέας Παπανδρέου, παρουσιάστηκε ο Παπανδρέου ο νεότερος. Με σύνθημα "λεφτά υπάρχουν", έπεισε τον κόσμο ότι δεν χρειάζονται περικοπές εξόδων αλλά αρκεί η ανακατανομή του πλούτου! Ποιου πλούτου βέβαια, ο πέραν Πολιτικής ενασχόλησης ανεπάγγελτος κ. Παπανδρέου , δεν μας είπε ποτέ! Αποτέλεσμα όλων αυτών των φρούδων υποσχέσεων ήταν το πρώτο μνημόνιο. Το οποίο ναι μεν είχε "μέτρα λιτότητας" αλλά τόνιζε και πολλά από τα διαχρονικά προβλήματα της οικονομίας μας και για τα οποία πρότεινε λύσεις. Δυστυχώς, υιοθετήσαμε μόνον τα υφεσιακά μέτρα του... και τα άλλα τα ξεχάσαμε! Ταυτόχρονα, η τότε αντιπολίτευση της ΝΔ και του Σαμαρά, συνέχισε την ίδια άθλια τακτική όλων των αντιπολιτευόμενων κομμάτων! Συνέχισε τον τυφλό "πόλεμο" απέναντι στην Κυβέρνηση για να πάρει για άλλη μια φορά την εξουσία στα χέρια της!

Με "σημαία" τα Ζάππεια και τον όρο "αντιμηνημονιακός" τα κατάφερε! Τα λεγόμενα "ισοδύναμα", για άλλη μια φορά, ήταν Ελληνικής, πρωτοποριακής εμπνεύσεως! Αποτέλεσμα αυτού; Ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, ακόμα πιο σκληρό μνημόνιο, ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα! Μακάρι να τελείωνε εδώ αυτός ο γολγοθάς της Ελλάδος, αλλά δυστυχώς (πάλι) δεν αλλάξαμε συμπεριφορά, νοοτροπία και συνήθειες, τόσο οι Πολιτικοί όσο και οι Πολίτες! Πάλι η νέα αντιπολίτευση ξεκίνησε "ιερό πόλεμο" (ιερός τέτοιος είναι για τους φανατισμένους κομματικά), με συνθήματα που μοναδικό σκοπό είχαν, να παρασύρουν το πλήθος! Ο ΣΥΡΙΖΑ, ενεργοποιώντας ό,τι πιο λαϊκίστικο "όπλο" διατίθεται σε δημαγωγούς, κατάφερε, με σλόγκαν τύπου "η ελπίδα έρχεται",  να ξεγελάσει το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος. Από τις Ευρωεκλογές και μετά, που είδε το εκλογικό του ποσοστό να ανεβαίνει στην πρώτη θέση, άρχισε τις απειλές προς άπαντες και κυρίως σε όσους σκέφτονταν (παρά τις όποιες αντίξοες επενδυτικές συνθήκες) να επενδύσουν στην Χώρα μας! Αποτέλεσμα αυτού, να αρχίσουν να φεύγουν με ταχύτατους ρυθμούς οι καταθέσεις από το Τραπεζικό μας σύστημα! Λίγους μήνες μετά, κατάφερε να "ρίξει" την προηγούμενη Κυβέρνηση και η "πρώτη φορά αριστερά" (ή η πολλοστή φορά ΠΑΣΟΚ τέλος πάντων) ανέβηκε στην εξουσία!

Από την ημέρα εκείνη και μετά, όλοι μας, έχουμε ζήσει κωμικοτραγικές καταστάσεις. Ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες. Είναι όλα τόσο πρόσφατα που δεν μπορεί να τα έχει ξεχάσει ουδείς! Εκ του αποτελέσματος όμως, βλέπουμε ένα νέο μνημόνιο, ακόμα πιο "βαρύ", ακόμα πιο δυσβάστακτο για τους Έλληνες Πολίτες, ακόμα πιο "βάρβαρο" για τα μεσαία και μικρά εισοδήματα. Και πάλι όμως, μπορεί κανείς να διακρίνει κάποια θετικά. Προς το παρόν, παρά τα δεκάδες λάθη τους τελευταίους μήνες από την Κυβέρνησή μας, δεν έχουμε τον φόβο μιας άμεσης χρεοκοπίας. Πάλι μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε αυτά που έπρεπε από μόνοι μας να έχουμε κάνει εδώ και τρεις δεκαετίες!Δεν χρειάζονται πάλι εκλογές, πάλι υποσχέσεις, πάλι δήθεν διαπραγματεύσεις! Ας μάθουμε από τα λάθη μας και επιτέλους ας στρωθούμε στην δουλειά! Ας παραδειγματιστούμε, ας μελετήσουμε, ας απαγκιστρωθούμε από πάθη και ιδεοληψίες! Δύσκολο, το γνωρίζω! Πιθανώς ακατόρθωτο με την γενικότερη νοοτροπία μας! Κάποια στιγμή όμως, πρέπει να ξυπνήσουμε! Κάποια στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τα αυτονόητα! Η αποτυχία της "πρώτης φοράς αριστερά" ας μας γίνει μάθημα! Μας κόστισε πολύ, αλλά τίποτα στον κόσμο αυτό δεν είναι δωρεάν! Ακόμα και τα σφάλματα πληρώνονται! Ας μην πληρώσουν λοιπόν άλλα... "κερατιάτικα" οι επόμενες γενιές!!