Ο Μάκης Θεοτοκάτος για το λιμάνι του Ληξουρίου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2015 19:01

Ο Μάκης Θεοτοκάτος για το λιμάνι του Ληξουρίου

Γράφει ο Μάκης Θεοτοκάτος Ακούγεται τελευταία ότι θα σταματήσουν για πολύ χρόνο τα έργα αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι του Ληξουριού, γιατί βρέθηκαν στο βυθό του εκρηκτικά υλικά, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή, αλλά και πολλά ερωτηματικά στους κατοίκους μας.


Κατ' αρχή θα ήθελα να τονίσω ότι για την μικρή μας πόλη το λιμάνι αποτελεί σημείο αναφοράς και συνδέεται άμεσα με την ύπαρξή μας, αφού τα πάντα αρχίζουν από αυτό και τελειώνουν σ' αυτό.


Το λιμάνι μας είναι πύλη εισόδου και εξόδου για τους ξένους επισκέπτες μας. Μέσω αυτού γίνονται οι καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων όλης της Παλικής, προκειμένου να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους με τις Υπηρεσίες του Νομού. Μέσω του Λιμανιού μας γίνεται κάθε μετακίνηση των κατοίκων μας για μετάβασή τους εντός ή εκτός Κεφαλονιάς.


Για όλους τους παραπάνω λόγους, η επισκευή του λιμανιού μας θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στις άμεσες προτεραιότητες του Κράτους και των αρμοδίων Αρχών. Θα έλεγα μάλιστα ότι το έργο θα έπρεπε να είχε μελετηθεί στα πλαίσια μιας προοπτικής, ώστε να είναι δυνατός ο ελλιμενισμός πλοίων μιας μελλοντικής γραμμής, Κυλήνης – Ληξούρι – Αργοστόλι.
Αντ' αυτού το έργο ξεκινάει με καθυστέρηση ενός έτους περίπου και ξαφνικά ακούμε ότι το έργο σταματάει επ' αόριστον, λόγω τεχνικών δυσκολιών (εκρηκτικά).


Εάν πράγματι έτσι έχουν τα πράγματα, τα βρίσκω ανεξήγητα και θεωρώ ότι, εάν για δεύτερο καλοκαίρι το λιμάνι παραμείνει στο σημερινό χάλι, με συρματοπλέγματα και κόκκινες κορδέλες, η ζωή στον τόπο μας θα γίνει πολύ – πολύ δύσκολη.
Τα εκρηκτικά δεν μπορούν να καθυστερήσουν τα έργα περισσότερο από μία βδομάδα και, για να τεκμηριώσω αυτή μου την άποψη, επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε συγκεκριμένα γεγονότα:

Τριάντα δύο χρόνια πριν, όταν είχα την τιμή να είμαι Δήμαρχος Ληξουρίου και εκτιμώντας τη σημασία του λιμανιού, για την ανάπτυξη του τόπου, ένα από τα πρώτα έργα που πραγματοποιήσαμε σαν Δημοτική Αρχή ήταν η εκβάθυνση του λιμανιού και η κατασκευή προβλήτας, προκειμένου να ελλιμενίζονται πλοία της γραμμής Κυλήνη – Ληξούρι. Στη πορεία της εκβάθυνσης εντοπίστηκαν οβίδες και άλλα εκρηκτικά στο βυθό του λιμανιού. Απευθυνθήκαμε αμέσως στις αρμόδιες υπηρεσίες του λιμενικού και σε τρεις μέρες αφίχθη από Πάτρα εξειδικευμένο συνεργείο και έγινε καθαρισμός από το επικίνδυνο υλικό (30 οβίδες και άλλα). Έτσι η εκβάθυνση συνεχίστηκε μέχρι ολοκλήρωσης της, με αποτέλεσμα να εγκαινιαστεί η γραμμή Κυλήνη – Ληξούρι – Αργοστόλι με το πλοίο «ΙΟΝΙΣ».

Βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν θέλω να αμφισβητήσω την ύπαρξη και άλλου τέτοιου εκρηκτικού υλικού.

Θα είναι όμως περιορισμένης έκτασης και πιστεύω ότι θα ακολουθηθούν οι σχετικές διαδικασίες, ώστε το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθούν τα έργα στο λιμάνι.

Το Ληξούρι τα τελευταί χρόνια έχει τελείως εγκαταλειφθεί και μέρα με τη μέρα αργοπεθαίνει.

Όπως και στην αρχή τόνισα, το λιμάνι είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του τόπο μας και οποιαδήποτε καθυστέρηση θα επιδεινώσει την ήδη κρίσιμη κατάσταση.

Ευχαριστώ

Μάκης Θεοτοκάτος