Γιάννης Σγουρομάλλης απόφοιτος τμήματος Δημοσίων Σχέσεων: "Η μόνη αλήθεια για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων"

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015 22:25

Γιάννης Σγουρομάλλης απόφοιτος τμήματος Δημοσίων Σχέσεων: "Η μόνη αλήθεια για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων"

Επειδή πολλά έχουν γραφτεί, και έχουν ειπωθεί πολλά περισσότερα για την διατήρηση του  ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, και με έκπληξη διαβάσαμε μία πρόσφατη ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Κεφαλονιάς, η αλήθεια είναι ΜΙΑ.

Την 1η Φεβρουαρίου του 2013 λοιπόν έρχεται το σχέδιο Αθηνά, να κάνει άνω κάτω το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, σύμφωνα με το οποίο από τα τέσσερα τμήματα της Κεφαλονιάς έμενε αυτούσιο στο νησί, μόνο αυτό του Τεχνολογίας Ήχου & Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι. Τα τμήματα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων γινόντουσαν τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Οργανισμών & Συστημάτων στο Μεσολόγγι , και το τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων, γινόταν τμήμα Φυτικής Παραγωγής στο Μεσολόγγι επίσης. Επίσης το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, δεν θα υπήρχε, καθώς το νέο ΤΕΙ που θα λειτουργούσε θα είχε όνομα ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων.  Αυτά για την ιστορία.

Τότε όλοι οι θιγόμενοι φοιτητές σαν μια γροθιά κάναμε ό,τι πέρναγε από το χέρι μας για να αλλάξει η συγκεκριμένη κατάσταση. Και εδώ έρχεται ο ρόλος των θεσμικών φορέων και των κομμάτων. Ο Δήμος πρώτα απ’ όλους, η Περιφέρεια και η Βουλευτής ήταν αρωγοί στις προσπάθειές μας, και πραγματικά δώσαμε μαζί τον αγώνα αυτό. Άλλος πολύ και άλλος λίγο βοήθησε με την πλευρά του, έτσι ώστε να ανατραπεί η παραπάνω κατάσταση. Όπως είναι λογικό και οι τοπικές οργανώσεις των κομμάτων έβγαλαν ανακοινώσεις στήριξης του αγώνα των φοιτητών.  

Τελικά μετά από πολλές διαβουλεύσεις, και από μία συστηματική κοροϊδία από το Υπουργείο Παιδείας,  το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων έμενε σαν αυτόνομο  ίδρυμα, ενώ όσον αφορά τα τμήματα της Κεφαλονιάς έμενε το τμήμα Τεχνολογίας Ήχου & Μουσικής Οργάνων ως είχε, και το τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων μετονομαζόταν σε τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας δεν θα δεχόταν εισακτέους, ενώ το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων θα έφευγε από το Ληξούρι, και θα πήγαινε στην Λευκάδα…
Οι φοιτητές του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας, του μεγαλύτερου τμήματος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ήταν οι μεγαλύτεροι χαμένοι μετά από αυτήν την εξέλιξη, αλλά ποτέ δεν έπαψαν να προσπαθούν για να δικαιωθούν.

Και έρχεται η επόμενη χρονιά, τότε που δύο σεισμοί στην Κεφαλονιά, συγκλονίζουν ένα ολόκληρο νησί. Όλα τα φώτα είναι στην Κεφαλονιά, για άσχημο λόγο βέβαια και έρχεται στο νησί, ο τότε Υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Σε ιδιωτικές συζητήσεις που είχε τόσο, με θεσμικούς φορείς, όσο και με ανθρώπους του ΤΕΙ διαβεβαίωνε σε κάθε τόνο πως θα λειτουργήσει ένα νέο τμήμα στην Κεφαλονιά, αυτό του Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας αντικαθιστώντας το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας. Τελικά, με την παρουσίαση του νέου μηχανογραφικού ψάχναμε εναγωνίως για να βρούμε την νέα σχολή που θα ερχόταν στο Αργοστόλι, αλλά μάταια.  

Έτσι, για μια ακόμα φορά ήμασταν αναγκασμένοι να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, δηλαδή να μείνει ανοιχτή η σχολή που φοιτούμε… Φτάσαμε στο σημείο στις 7 Απριλίου να κάνουμε κατάληψη στο δημοτικό συμβούλιο της Κεφαλονιάς, για να πιέσουμε όσο μπορούμε από το μέρος μας τα πράγματα. Τελικά, λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν από μέρους μας στα σωστά άτομα, στις 6 Μαΐου του 2014, το τμήμα Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας, στο Αργοστόλι είναι γεγονός. Η προχειρότητα με την οποία μπήκε το νέο τμήμα στα μηχανογραφικά ήταν τέτοια, έτσι ώστε να έχει ενταχθεί σε νομοσχέδιο με όνομα «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος»…

Και για να μην παρεξηγούμαστε η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν μία νίκη για την Κεφαλονιά, την οικονομία της, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το εκπαιδευτικό και όχι μόνο προσωπικό της, αλλά ΔΕΝ ήταν μία νίκη προς όφελος των φοιτητών, καθώς οι προϋπάρχοντες φοιτητές του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας, θα είχαν αποφοιτήσει από ένα τμήμα που πλέον δεν υπήρχε….

Και έρχεται η περίοδος των βουλευτικών εκλογών, βλέποντας την ανακοίνωση αυτή που αναφέρει πως : «Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η Κυβέρνησή του αφουγκράστηκαν την «φωνή» της Κεφαλονιάς».

Για να ξεκαθαριστεί πλήρως το τοπίο, το ΤΕΙ το κράτησε πρώτα το φοιτητικό σύνολο, μαζί με τους καθηγητές που αγωνίστηκαν στο πλευρό τους. Η κυβέρνηση μας κορόιδεψε ουκ’ ολίγες φορές, μας έκλεισε το τμήμα και τώρα θέλει να πάρει και δάφνες νίκης για το νέο τμήμα Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας, το οποίο μπήκε σαν τσόντα σε ένα νομοσχέδιο με όνομα «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος» .
Όχι κύριοι, επειδή η επιτυχία έχει πολλούς πατέρες, αλλά η αποτυχία κανέναν, αναγκαστήκατε να βάλετε το νέο τμήμα στο μηχανογραφικό, καθώς ΕΜΕΙΣ σας πιέσαμε.
Και δεν το βάλατε για την καλή σας την καρδιά, και για το πόσο αγαπάτε το νησί, αλλά για ψηφοθηρικούς λόγους… Έτσι, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε άλλο το θέμα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων για το κομματικό σας όφελος.  Αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα που θέλουν να ασκήσουν πολιτική πάνω στο ΤΕΙ.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ…

ΥΓ1: Γι’ αυτό που πάντοτε ήταν περήφανο το τμήμα μας είναι πως ποτέ δεν είχε καμία πολιτική εξάρτηση από κανέναν!
ΥΓ2: Το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί, η αλήθεια απλά υπάρχει..
ΥΓ 3: Το παραπάνω κείμενο είναι μία αποκλειστικά προσωπική άποψη

Γιάννης Σγουρομάλλης
Απόφοιτος του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας