Μικέλης Μαφρέδας: Ιστορικό διατηρητέο μνημείο στα Σπαρτιά, πρέπει να διασωθεί

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 13:53

Μικέλης Μαφρέδας: Ιστορικό διατηρητέο μνημείο στα Σπαρτιά, πρέπει να διασωθεί

  Στα Σπαρτιά βρίσκεται το Καμπαναριό του Αγίου Γερασίμου.  Από το υπουργείο Πολιτισμού, διεύθυνση Βυζαντινών και μεταβυζαντινών Μνημείων έχει  χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, επειδή ανήκει σε μία κατηγορία κτίσματος (από τα πλέον ενδιαφέροντα της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της Κεφαλονιάς), πράγμα που προκύπτει από τα μορφολογικά και οικοδομικά χαρακτηριστικά του.

Είναι από τα λίγα μνημεία που έχουν διασωθεί από τους σεισμούς του 1953, ανήκε στον καταστραφέντα ναό του Αγίου Γερασίμου και χρονολογείται στην εποχή της Ενετοκρατίας.

1

Με ενέργειες που έχουμε κάνει τα προηγούμενα χρόνια, έχει συνταχθεί μελέτη ανακατασκευής και αποκατάστασης, από την διεύθυνση αναστήλωσης Βυζαντινών Μεταβυζαντινών Μνημείων, υπάρχει σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Εφορείας και ομόφωνη γνωμοδότηση του κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Τι απομένει ακόμη; Η ανάλογη χρηματοδότηση, πράγμα βέβαια δύσκολο τη σημερινή εποχή.

Θέλω να πιστεύω ότι το Ιστορικό αυτό μνημείο που έδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή και στους τελευταίους σεισμούς που έπληξαν το νησί μας, στο τέλος θα διασωθεί.

Οφείλω ακόμη να σημειώσω ότι στο σημείο που υπήρχε ο παλιός ναός έχει ανεγερθεί νέος με τη δωρεά των συγχωριανών μας Σπύρου και Χρυσάνθης Δρακόπουλου.

Μικέλης Μαφρέδας

Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Σπαρτιών

 

8DSC 0076