Παύλος Παπαδάτος : Από διαπιστώσεις και νουθεσίες άλλο τίποτα. Από λύσεις όμως …

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2014 13:23

Παύλος Παπαδάτος : Από διαπιστώσεις και νουθεσίες άλλο τίποτα. Από λύσεις όμως …

(Άρθρο μου στην Real news 5.10.2014)

Ακούω συνεχώς ότι βρισκόμαστε στην έξοδο από την κρίση. Όμως, το πολιτικό και επενδυτικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με κάποια στοιχεία που σας παραθέτω, με κάνουν να πιστεύω ακριβώς το αντίθετο.

Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς τράπεζες 80 δις, προς εφορία 70 δις, προς ασφαλιστικά ταμεία 14 δις. Πολλά μάλιστα ασφαλιστικά ταμεία δεν κλείνουν ισολογισμούς τα τελευταία 27 χρόνια! Βλέπεις, οι διορισμένοι πρόεδροι δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ ισοζυγίου και ισολογισμού! Δηλαδή σύνολο ιδιωτικού χρέους 164 δις ή 91% του ΑΕΠ! Αντιστοίχως, το δημόσιο χρέος είναι 315 δις ή 175% του ΑΕΠ. (Τα χρέη αυτά είναι αλληλένδετα)

Τι είδους οπλοστάσιο αντιπαραθέτουμε ως έθνος σε αυτό το καταστροφικό τσουνάμι; Μία κυβέρνηση και μία αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έχουν την παραμικρή επικοινωνία μεταξύ τους και συμπεριφέρονται λες και είναι πρωταγωνιστές στη δημιουργία του πλέον νοσηρού επενδυτικού περιβάλλοντος. Έτσι, το 2013 το σύνολο των επενδυτικών εισροών ήταν μόλις 3.3 δις! Και κάποιοι «επιτελείς» υπέγραψαν μνημόνια ώστε η χώρα μας να έχει ετησίως 4.5% πρωτογενή πλεονάσματα έως και το 2020! 

Μα είναι ποτέ δυνατό να πιστεύει κανείς ότι μία οικονομία της οποίας οι αποσβέσεις είναι υψηλότερες από τις επενδύσεις, θα μπορέσει ποτέ να ανακάμψει;

Το υπουργείο οικονομικών, μάλιστα, που «εμπνεύστηκε» το τερατούργημα - ΕΝΦΙΑ και την αντιαναπτυξιακή φορολογική πολιτική, προέβλεπε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα εισέπραττε μεταξύ 2011 -2015, 50 δις ευρώ!!! Τώρα το αναμόρφωσε στα 10 δις έως και το 2016! Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα κάποιοι υπουργοί, αντί να βλέπουν την κρίση και ως ιστορική ευκαιρία ανασυγκρότησης του κατ’ ευφημισμόν αποκαλούμενου ‘κράτους’ μας, βλέπουν τα υπουργεία τους ως προμαχώνες επανεκλογής τους, παραβλέποντας το γεγονός ότι η συμπεριφορά τους θα εξαναγκάσει τους πολίτες σε θλιβερές για τη χώρα επιλογές. (Είναι ποτέ δυνατόν υπουργός να παροτρύνει τον κόσμο να αποσύρει τις καταθέσεις του για να πτωχεύσουν οι τράπεζες;).

Και σαν να μην φθάνουν όλα αυτά, έχουμε και τον κύριο Ράιχενμπαχ να κάνει τη μεγάλη διαπίστωση(!) όπως άλλωστε και οι πολιτικοί μας, ότι η φορολογία, οι ασφαλιστικές εισφορές και η έλλειψη ρευστότητας έχουν γονατίσει τις ελληνικές επιχειρήσεις! Κύριε Ράιχενμπαχ, από διαπιστώσεις και νουθεσίες άλλο τίποτα. Τίποτε λύσεις έχετε να προτείνετε;

Σημείωση

Ως φαίνεται, μάλλον θα αποφύγουμε άμεσα τις εκλογές. Ίσως έτσι δοθεί χρόνος στους πολιτικούς μας να σκεφτούν νηφάλια και να επιλέξουν για Πρόεδρο Δημοκρατίας ένα πολιτικό πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους σε Ελλάδα και Ευρώπη, ώστε μεταξύ άλλων να γίνει και πρεσβευτής προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα μας.