Ιωσήφ Λουκέρης: Περί «κακομοιριάς» και «πολιτικαντισμού»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 08 Ιουνίου 2014 19:07

Ιωσήφ Λουκέρης: Περί «κακομοιριάς» και «πολιτικαντισμού»

Κύριε Δήμαρχε, Κύριοι Σύμβουλοι της Πλειοψηφίας. Οι καταστάσεις με αναγκάζουν να σας απασχολήσω ξανά, δημοσίως, για θέματα που δεν σας είναι ευχάριστα και σε κάποιους ίσως είναι και βαρετά. Ζητώ συγνώμη, αν πιστεύετε ότι γίνομαι κουραστικός ή και αναιδής. Ρίξτε όμως, σας παρακαλώ, μια ματιά στις φωτογραφίες. Είναι το άγαλμα του Ηλία Μηνιάτη, στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Μηνιατών στο Ληξούρι Παλίκης.

Το άγαλμα της εμβληματικής μορφής του ελληνικού Πνεύματος, των ελληνικών γραμμάτων, του μεγάλου Ληξουριώτη Ιεράρχη, στέκει τέσσερις μήνες μετά τους σεισμούς, κάτω από το βάθρο του, σακατεμένο.

 Ένας κουλός, κοντοστούπης. Ένα αξιοθέατο τσίρκου.

Η ιερή μορφή του Ηλία Μηνιάτη ΑΤΙΜΑΖΕΤΑΙ δίπλα στο Ναό που ο χρυσορρήμων ρήτορας εκφώνησε τους μεγαλειώδεις λόγους του στην καθομιλουμένη γλώσσα.

Και αυτά, ενώ εσείς απονέμετε ευγνωμόνως τιμητικές πλακέτες σε celebrities, διότι είχαν την καλοσύνη να αποδεχθούν πρόσκληση ιδιώτη για διακοπές στο νησί μας.

Δεν γνωρίζω τον σχεδιασμό σας για την τύχη του αγάλματος. Βλέπετε, ίσως επειδή θεωρείτε ότι ο Κεφαλονίτης δεν ενδιαφέρεται για τέτοια πράγματα, προτιμάτε να πληροφορείτε το κοινό για τα επινίκια δείπνα σας.

Αλλά, ότι και να έχετε σχεδιάσει (αν έχετε σχεδιάσει), δεν νομίζετε ότι το θέαμα του κολοβωμένου και «εκθρονισμένου» αγάλματος είναι  αντιαισθητικό, αποκρουστικό, ντροπιαστικό για όλους μας;; 

Δεν νομίζετε ότι τουλάχιστον τώρα, που άρχισε η τουριστική περίοδος και εμουντίσετε (ω ευτυχία!) και την πλατεία, θα έπρεπε το άγαλμα να αποσυρθεί ή έστω να σκεπαστεί;;

 Ή μήπως νομίζετε κι εσείς ό,τι μάλλον τεχνηέντως διαδίδεται;;  Ότι δηλαδή το άγαλμα ανήκει στον Ιερό Ναό, σαν να είναι κανένα εικόνισμα, με σκοπό λατρευτικό.

Κύριε Δήμαρχε, Κύριοι πιστοί του Σύμβουλοι,

Είμαι βέβαιος ότι βλέποντας τις φωτογραφίες, θα καταλάβατε τι σημαίνει ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑ, τι σημαίνει ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΣΜΟΣ.

Εύχομαι να καταλάβετε και ότι, δυστυχώς, αυτά τα δύο χαρακτηριστικά έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της πολιτικής σας και της δημόσιας διαγωγής σας.

Ελπίζω με την χώνευση του δείπνου στον «Κούτουπα», τα επινίκια για την μεγάλη εκλογική σας επιτυχία (ομολογουμένως ανάλογη με αυτήν του Δημάρχου Μαραθώνος), να τελειώσουν.

Από εκεί και πέρα σας παρακαλώ θερμά, στα θέματα Πολιτισμού τουλάχιστον, συνέλθετε. Αντιληφθείτε το μεγαλείο αυτού του τόπου και προσπαθήστε να αρθείτε στο ύψος του.

Ειλικρινά

Ιωσήφ Λουκέρης του Βασιλείου

Υ.Γ. Λυπάμαι, που αυτή την φορά δεν σας απευθύνομαι με κείμενο χιουμοριστικό. Εσείς οι ίδιοι όμως και τα φίλια προς εσάς μ.μ.ε., αποδείξατε ότι το μόνο που αντιλαμβάνεστε από τέτοια κείμενα, είναι ανύπαρκτες προσωπικές προσβολές. Και κάποιοι που αποπειράθηκαν απαντητικό χιούμορ ήταν τόσο, μα τόσο κρύοι!