Ευάγγελος Ευαγγελάτος: ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Λεωφορείον ο πόθος

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012 14:27

Ευάγγελος Ευαγγελάτος: ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Λεωφορείον ο πόθος

Άρθρο του Ευάγγελου Ευαγγελλάτου Από σήμερα Τρίτη 08 Μαΐου 2012 αρχίζει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πολιτικά τριήμερα για την Ελλάδα και όχι μόνον, μετά από το 1981. Μετά το πέρας του τριημέρου αυτού πιθανόν να περιμένουμε άλλα τόσα χρόνια για να μας ξανασυμβεί. Καλούμαστε λοιπόν όλοι αν μη τι άλλο τουλάχιστον να το παρακολουθήσουμε και να το απολαύσουμε.

Με δεδομένο λοιπόν ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πρωθυπουργοκεντρικό και είναι επιβεβλημένο ο πρόεδρος του κόμματος που νίκησε στις εκλογές να γίνεται πρωθυπουργός, θα πρέπει να δούμε στις τρεις αυτές μέρες που ακολουθούν εάν τελεσφορήσει η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που δόθηκε στον ουσιαστικό νικητή των εκλογών Αλέξη Τσίπρα.

( Εδώ να παρατηρήσουμε ότι σοφά ενέργησε ο κ. Σαμαράς και έδωσε αμέσως πίσω την εντολή γιατί αναγνώρισε ότι δεν είχε τα χαρακτηριστικά του νικητή των εκλογών. )

Η «εναλλακτική αριστερή διακυβέρνηση της χώρας έξω από τα μνημόνια» είναι η μαγική φράση που προκάλεσε εκείνο το πολιτικό ερέθισμα στους Έλληνες, που ήταν αναγκαίο και ικανό, να τους οδηγήσει ομαδόν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με αποτέλεσμα να πάρει εκλογικά όλο το λεκανοπέδιο των Αθηνών, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα εκεί δηλαδή που λαμβάνονται οι αποφάσεις για το γίγνεσθαι της χώρας. Τη δε μονοεδρική της Κεφαλονιάς την πήρε χωρίς καν να έχει ανοίξει εκλογικό κέντρο.

Και αυτό γιατί ο λαός πνιγμένος μέσα στο κλοιό των μνημονίων, ελεεινοποιημένος, φοβισμένος, φτωχοποιημένος και εν πολύ προδομένος βρήκε ένα μέσο για να φύγει έξω από αυτό το πνιγερό βρόγχο της φτώχειας και της εθνικής υποτέλειας. Με όχημα την εναλλακτική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα ψήφισε ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ευελπιστώντας ότι μπορεί να τον βγάλουν σε ένα δρόμο με όρθια την κοινωνία, με αλληλεγγύη, με δικαιοσύνη μακριά από τα μνημόνια. Και παράλληλα καταψήφισε τα δύο κόμματα εξουσίας έτσι που δυόμιση εκατομμύρια ψηφοφόροι τους τους γύρισαν την πλάτη και έμειναν ουσιαστικά στηριζόμενοι μόνο από τους κομματικούς στρατούς, εκείνους δηλαδή που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης διασπάθισαν τον πλούτο του ελληνικού λαού, και κάποιους λίγους ρομαντικούς.

Για να γίνει λοιπόν το σωστό και να μην υπάρξει αλλοίωση της βούλησης της εντολής που έδωσε ο λαός στις 06 Μαΐου, γεγονός που μπορεί να επιφέρει κινδύνους για το πολιτικό μας σύστημα, πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να δείξουν το τριήμερο αυτό περίσσεια ευθύνη, εγρήγορση και διάθεση συνεργασίας.

Και πρώτος από όλους ο Αλέξης Τσίπρας, που παρά το νεαρό της ηλικίας του, πρέπει γρήγορα να ξεπεράσει τη φυσιολογική και ανθρώπινη έκπληξή του και να τολμήσει. Ακολούθως το ΚΚΕ πρέπει να σκεφτεί έξω από τα παλιά σύνδρομα για αναθεωρητές κ.λ.π. δεδομένου ότι σήμερα όλες οι τάξεις κινδυνεύουν και πρωτίστως η εργατική και πρέπει να βρεθούν οι λύσεις. Αλλά ακόμα και για την αυτοπροστασία του πρέπει να συνεργαστεί, γιατί αν κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και χαθεί η ευκαιρία σίγουρα θα έχει εσωτερικούς κραδασμούς και διασπάσεις.

Ο κ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ πρέπει να σεβαστούν το μήνυμα αλλά και τα άλλα κινήματα ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλα πρέπει να συνδράμουν εποικοδομητικά. Το αντιμνημονιακό κόμμα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ πρέπει να δείξει ότι το εννοεί όπως και η πνευματική και η καλλιτεχνική ηγεσία του τόπου πρέπει να εμπλακεί για να στηρίξει την παραπάνω προσπάθεια.

Τα δύο μεγάλα κόμματα είναι άνευρα και στο περιθώριο, ξέρουν ότι οι εξελίξεις δεν περνάνε μέσα από αυτά λόγω των χαμηλών τους ποσοστών, είναι «πεσμένα στο καναβάτσο» και δεν θα μπορέσουν να φέρουν μεγάλες αντιρρήσεις. Αντίθετα οφείλουν να ευοδώσουν την προσπάθεια αυτή χωρίς ζαβολιές γιατί σίγουρα αν θέλουν το καλό του τόπου και κάποιος μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα, αυτό πρέπει να τους ευχαριστεί. Γιατί οι καρέκλες δεν είναι αυτοσκοπός. Αλλά και υστερόβουλα να το δουν πρέπει να το αφήσουν να επιχειρηθεί και αν αποτύχει να δικαιωθούν ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος εκτός από αυτόν με τα μνημόνια που ακολούθησαν. Πράγμα που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ξανασηκώσουν κεφάλι.

Ας περιμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις του τριημέρου, ευχόμενοι ο ουσιαστικός νικητής των εκλογών να βγει πρωθυπουργός αφού διαφορετικά το πολιτικό σύστημα θα χάσει και το τελευταίο στοιχείο της αξιοπιστίας του με απρόβλεπτες συνέπειες για το ίδιο δεδομένου ότι η Δημοκρατία έχει κανόνες. Το παραπάνω εγχείρημα έχει ενδιαφέρον όχι μόνο στα πλαίσια της χώρας μας αλλά και στα πλαίσια του χρόνιου πόθου για τη δημιουργία της «Ευρώπης των λαών».

*Ο Ευάγγελος Ευαγγελάτος είναι παιδίατρος

http://eevangelatos.blogspot.gr/