Μικέλης Μαφρέδας: «Καλύτερα η Κεφαλονιά να παραμείνει ενιαίος δήμος»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014 12:14

Μικέλης Μαφρέδας: «Καλύτερα η Κεφαλονιά να παραμείνει ενιαίος δήμος»

Σε λίγες ημέρες αναμένεται το Υπουργείο Εσωτερικών οριστικά να ξεκαθαρίσει την κατάσταση σχετικά με το χωροταξικό των δήμων στην νησιωτική επικράτεια της χώρας. Ελπίζω να επικρατήσουν  ρεαλιστικές αποφάσεις και όχι να γίνουν δεκτές οι εισηγήσεις κάποιων, ώστε η Κεφαλονιά να χωριστεί σε τρεις δήμους Αργοστολίου, Παλικής και όλοι οι άλλοι σε έναν δήμο (Λειβαθώς, Ομαλά, Ελειού - Πρόννων, Σάμης, Πυλάρου και Ερίσσου). Πιστεύω ότι όσοι «φωστήρες»  εισηγούνται αυτά τα «καραγκιοζιλίκια» είναι εκτός τόπου και χρόνου. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο χωροταξικό, αλλά εντοπίζεται στην έλλειψη οργάνωσης, σχεδιασμού και φυσικά χρηματικών πόρων.

Μία τέτοια λύση κατάτμησης του δήμου Κεφαλονιάς πιο πολλά προβλήματα θα ανοίξει, παρά θα λύσει. Εάν υπάρχει σκέψη να γίνουν στην Κεφαλονιά πιο πολλοί δήμοι θα πρέπει να είναι όμοροι και όχι αυτό που προτείνεται (π.χ. το Φισκάρδο από τον Πόρο απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα).

Άποψή μου είναι ότι καλύτερα να μείνει ο δήμος ως έχει, απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να προχωρήσει είναι η καλύτερη οργάνωση σε όλους τους τομείς (προσωπικό, μηχανολογικός εξοπλισμός, κοινωνικές δομές κ.λ.π.) ώστε να κερδηθεί η μάχη της καθημερινότητας που σήμερα έχει χαθεί.

Παράλληλα και  το κράτος θα πρέπει να βλέπει τους μεγάλους νησιωτικούς δήμους που όλοι είναι τουριστικοί δήμοι όχι με τον πληθυσμό της τελευταίας απογραφής, αλλά με τον αντικειμενικά μέσο όρο πληθυσμού που προκύπτει και από τις δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που δέχονται τους έξι μήνες του χρόνου.  

Σε ένα σχεδόν διαλυμένο κράτος, οι ΟΤΑ την επόμενη πενταετία καλούνται να βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στον πολίτη που δοκιμάζεται από τα αποτελέσματα των άθλιων πολιτικών που εφαρμόζονται.

Η εκλογική διαδικασία για τους δήμους, είναι μία διαδικασία άμεσης δημοκρατίας και τα κριτήρια εκλογής δεν είναι κομματικά, αλλά καθαρά αυτοδιοικητικά.

Με αυτές τις προϋποθέσεις και επειδή μου αρέσει να λέω τα πράγματα με το όνομά τους, πιστεύω στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας, ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί  το νοικοκύρεμα του δήμου είναι ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλονιά» Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο οποίος μαζί  με τους συνεργάτες του θα δώσουν τον αγώνα για νέο όραμα και προοπτική για την Κεφαλονιά.