Ευάγγελος Ευαγγελάτος: Με υποδειγματική σταθερότητα παραμένει στην άποψή του για την μαριχουάνα ο Γιώργος Παπανδρέου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013 12:27

Ευάγγελος Ευαγγελάτος:  Με υποδειγματική σταθερότητα παραμένει στην άποψή του για την μαριχουάνα ο Γιώργος Παπανδρέου

  Κανείς δεν μπορεί να μην καταλογίσει τη συνέπεια με την οποία τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός την αποποινικοποίηση της κάνναβης. Τώρα που η Ουρουγουάη έγινε η πρώτη χώρα στον πλανήτη που νομιμοποίησε τη χρήση αλλά και την καλλιέργεια και την πώληση στα Φαρμακεία της κάνναβης, ο Γιώργος Παπανδρέου καλεί τους έλληνες να παραδειγματιστούν με τα όσα συμβαίνουν στην Ουρουγουάη και να ακολουθήσουν αυτή την πρωτοπόρα λύση.

Ο,τι αντίρρηση και να έχει κάποιος στα προηγούμενα, είναι βέβαιο όμως ότι τα ναρκωτικά είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί ευελιξία και όχι δογματισμό, έχοντας πάρει διαστάσεις σύγχρονης μάστιγας σε όλο τον κόσμο.

Οι «μαγικές» ουσίες που ανακάλυψε τυχαία ο άνθρωπος μέσα στη φύση και που πειραματίστηκε με αυτές για να επέμβει στον ψυχισμό και τα συναισθήματά του, έγιναν στην εποχή μας εφιάλτης με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και ιδίως για τους νέους.

Αυτές οι εξαρτησιογόνες ουσίες για αιώνες χρησιμοποιήθηκαν για θρησκευτικές τελετουργίες και για θεραπευτικούς σκοπούς ή ακόμη για να αποκτήσει δύναμη ο άνθρωπος απέναντι σε αντίξοες συνθήκες του περιβάλλοντος και να υπερβεί τον εαυτό του.

Σήμερα δυστυχώς χρησιμοποιούνται από τους νέους για να απαλλαγούν από την δυσφορία που βιώνουν μέσα στην σημερινή αντίξοη κοινωνική πραγματικότητα. Με τα άγχη, την ανεργία που έχει φτάσει σε θεόρατα ύψη και την ανασφάλεια.

Οι νέοι αυτοί αντιλαμβάνονται ως μόνη διαθέσιμη λύση για να υπερβούν τη δυσφορία τους τη συνάντησή τους με ουσίες και έτσι επιβαρύνονται και περιθωριοποιούνται ακόμη περισσότερο.

Η έκταση του προβλήματος όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας που έκανε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), είναι ότι το 12,6% του γενικού πληθυσμού των μαθητών στην Ελλάδα ηλικίας 13 έως 18 ετών, έχει δοκιμάσει ή έχει κάνει χρήση κάνναβης.

Το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι προφανές πως πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει φυλάκιση των χρηστών αυτών, γιατί είναι αδύνατο το 12,6 % των μαθητών να συρθεί στα δικαστήρια και να φυλακιστεί.
Από την άλλη μεριά βέβαια είναι επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την πρόληψη, μία και η χρήση της Κάνναβης μπορεί να αποτελέσει εκλυτικό παράγοντα στην εκδήλωση ψυχωτικών επεισοδίων.

Για να είναι όμως αποτελεσματική η πρόληψη, πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις εξαρτησιογόνες ουσίες ανεξάρτητα αν είναι νόμιμες και κοινωνικά αποδεκτές (καπνός, αλκοόλ), ψυχοδραστικά φάρμακα ή παράνομες (ναρκωτικά).

Σήμερα για την πρόληψη της τοξικομανίας έχει αναπτυχθεί μία ολόκληρη επιστήμη οι εφαρμογές της οποίας είναι ευεργετικές. Τα δε κέντρα πρόληψης που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια σε όλους τους νομούς βοηθούν με τα προγράμματά τους.

Ο ΟΚΑΝΑ με τη συστηματικότερη οργάνωση της εκπαίδευσης μπορεί να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικός, αλλά το κρίσιμο και κομβικό σημείο είναι η αφύπνιση και άλλων κρατικών φορέων και η συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια πρόληψης.

Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το σημείο που προσπαθεί με την παρέμβασή του ο Γιώργος Παπανδρέου να μεγενθύνει και να ενεργοποιήσει ανοίγοντας τη συζήτηση μέσα στην Ελληνική Κοινωνία προσδοκώντας να μας ευαισθητοποιήσει όλους έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η πρόληψη της χρήσης ουσιών στη χώρα μας.

Ευάγγελος Ευαγγελάτος

Παιδίατρος

http://eevangelatos.blogspot.gr/