Παύλος Παπαδάτος στη Real News: «Ούτε ένα ευρώ!»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013 16:42

Παύλος Παπαδάτος στη Real News: «Ούτε ένα ευρώ!»

Όσοι περιμένουν ότι το πολυδιαφημισμένο «πλεόνασμα», πραγματικό ή φανταστικό, θα διανεμηθεί, περιμένουν μάλλον άδικα γιατί: Tο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει ομόλογα 1.9 δις που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες. Το 1 δις θα δοθεί από την εκταμίευση που θα μας κάνει η τρόικα και τα άλλα 900 εκατομμύρια θα είναι από το «πλεόνασμα» που αν δεν υπάρχει, θα πρέπει να το βρούμε!

Τώρα, το υπουργείο εθνικής οικονομίας κάνει ό,τι μπορεί ώστε να καταστρέψει ολοσχερώς την αγορά ακινήτων. Έτσι λοιπόν, όσοι «γενναίοι» αποτολμήσουν να αγοράσουν ακίνητο θα διαπιστώσουν ότι δεν θα τους ζητηθεί πόθεν έσχες για το πραγματικό τίμημα αλλά για την αντικειμενική αξία του ακινήτου! Αν λοιπόν κάποιος αγοράσει έναντι 150 χιλιάδων ευρώ ένα ακίνητο του οποίου όμως η αντικειμενική αξία είναι 300 χιλιάδες, θα του ζητηθεί να αποδείξει πού βρήκε 300 χιλιάδες και όχι τις 150 χιλιάδες που πλήρωσε. Δηλαδή θα πληρώσει φόρο εισοδήματος στις 150 χιλιάδες!!!

Επειδή πολύς λόγος γίνεται για τους πλειστηριασμούς σπιτιών, έχω την εντύπωση ότι οι πλειστηριασμοί συμφέρουν τους δανειολήπτες και φυσικά την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς πολύ περισσότερο από ό,τι τις τράπεζες, την τρόικα και την κυβέρνηση. Γιατί οι μεν δανειολήπτες θα πάρουν πίσω τα σπίτια τους στο ένα τρίτο της τιμής τους, οι δε τράπεζες θα υποστούν τεράστιες πραγματικές ζημιές. Μάλιστα, το αστείο της υπόθεσης είναι ότι: Oδηγούμενες από την πλεονεξία τους ασφάλιζαν οι ίδιες τα δάνεια που έδιναν!

Έχω όμως μία ερώτηση: Αφού οι τράπεζες θέλουν να πουλήσουν σε ξένα funds τα στεγαστικά δάνεια με έκπτωση που θα φθάνει το 80%, γιατί δεν κάνουν την ίδια έκπτωση στους άπορους Έλληνες δανειολήπτες;

Και ενώ εμείς ασχολούμαστε με κόκκινους ζουρλομανδύες και κρεμόμαστε από τα χείλη των τροϊκανών - ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί - στις 26 και 27 Νοεμβρίου έλαβε χώρα στο Βουκουρέστι το «Οικονομικό και Εμπορικό Φόρουμ Κίνας–Ανατολικής Ευρώπης». Στο συνέδριο παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Keqiang, άλλοι 15 πρωθυπουργοί, 600 Ευρωπαίοι επιχειρηματίες και εκπρόσωποι 100 κινεζικών ομίλων και υπογράφηκαν 12 πρωτόκολλα συνεργασίας για επενδύσεις ύψους 26 δις ευρώ!

Την ίδια ώρα, εμείς πουλάμε τον Αστέρα της Βουλιαγμένης σε τουρκικά συμφέροντα και δεν με θλίβει τόσο το γεγονός της πώλησης του σε τούρκους, όσο το γεγονός ότι θα μπορούσε ο Αστέρας να παραμείνει σε ελληνικά χέρια αν το υπουργείο εθνικής οικονομίας και γενικά η κυβέρνηση δεν είχαν δημιουργήσει τόσο εχθρικό επενδυτικό περιβάλλον και επενδυτική φοβία, ώστε να ακούγεται από παντού η φράση: Δεν είναι να επενδύει κανείς σε τούτη τη χώρα ούτε ένα ευρώ!
Σημείωση

Προσωπικά πιστεύω ότι η χώρα δεν στερείται πολιτικών κομμάτων, αντίθετα πάσχει από πληθώρα στείρων πολιτικών! Πάντως χάρηκα από την σύναξη της ΕΛΙΑΣ, γιατί είδα πολλούς που τους θεωρούσα «απελθόντες» λόγω γήρατος να είναι ακόμη εν ζωή!