Θεόφιλος Μιχαλάτος: «Καλή τουριστική χρονιά – Η ελπίδα μας στην κρίση»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012 17:59

Θεόφιλος Μιχαλάτος: «Καλή τουριστική χρονιά – Η ελπίδα μας στην κρίση»

Άρθρο του Θεόφιλου Μιχαλάτου

Είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι ο τουρισμός αποτελεί μοχλό ανάπτυξης τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ακόμα και αυτή τη δύσκολη περίοδο παρατεταμένης ύφεσης που διανύουμε, η εφαρμογή μιας σωστά χαραγμένης τουριστικής πολιτικής που λαμβάνει υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τις αδυναμίες και ευκαιρίες ενός τόπου και θέτει συγκεκριμένους στόχους μπορεί να συμβάλλει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη και ευρωστία. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός συμβάλλει στη δημιουργία και εξασφάλιση θέσεων εργασίας, διασφαλίζει έσοδα και έχει θετικές επιρροές και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες που άμεσα ή έμμεσα εξαρτώνται από αυτόν.

Αν και είναι δύσκολο να δοθεί ένας ακριβής ορισμός για τον τουρισμό, μπορούμε με σαφήνεια να διακρίνουμε δύο βασικά στοιχεία του:

1. Το ταξίδι στον προορισμό &

2. Τη διαμονή στον προορισμό, συμπεριλαμβανομένων και των δραστηριοτήτων σε αυτόν.

Τα δύο αυτά στοιχεία μας οδηγούν στο εύλογο συμπέρασμα ότι το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης ενός τόπου δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στην τουριστική προβολή αλλά θα πρέπει να άπτεται και θεμάτων καθημερινότητας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω και με αφορμή την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου στο νησί μας, θα ήθελα να παραθέσω κάποιες προσωπικές σκέψεις που με απασχολούν και πιστεύω ότι απασχολούν και άλλους συμπολίτες μας.

Όντως μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς αξιόλογες κινήσεις στον τομέα της τουριστικής προβολής (συμμετοχή σε διεθνείς και εγχώριες τουριστικές εκθέσεις, αδελφοποιήσεις, επαφές με πρεσβείες) που αδιαμφισβήτητα αποτελούν επένδυση για τον τόπο μας. Όπως επένδυση αποτελεί και η συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους που για πρώτη φορά φέτος προσεγγίζουν το νησί μας και μεγαλώνουν το μέγεθος της τουριστικής αγοράς στην οποία απευθυνόμαστε.

Όμως αυτές οι κινήσεις δεν είναι δυνατό να αποδώσουν από μόνες τους τα αναμενόμενα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε και σε άλλες ενέργειες.

Στους τουρίστες που επιλέγουν ως τελικό προορισμό των διακοπών τους την Κεφαλονιά είναι σημαντικό να παρέχεται μια ποιότητα καθημερινότητας που θα δικαιώσει την επιλογή τους. Και για αυτή την ποιότητα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι, από την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τους απασχολούμενους στον τουριστικό κλάδο.

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να συντονιστούν για:

1. Να λυθούν άμεσα τα προβλήματα καθαριότητας, οδικού δικτύου, δημοτικού φωτισμού και πρόσβασης σε όλες τις περιοχές με απαράμιλλο φυσικό κάλλος

2. Να ευπρεπιστούν και να λειτουργήσουν όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι

3. Να εξασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες του νησιού μας

4. Να προχωρήσουν έργα υποδομής που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις

5. Να εκπαιδευτούν και να καταρτιστούν ανάλογα όλοι οι απασχολούμενοι στον τουριστικό τομέα

6. Να αναπτυχθεί μια τουριστική κουλτούρα που θα μας βοηθήσει να μην αντιμετωπίζουμε τον τουρισμό ως απλό μέσο βιοπορισμού και θα αναδείξει την παραδοσιακή μας φιλοξενία

Με απλά λόγια θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το τουριστικό προϊόν που προβάλουμε είμαστε σε θέση και να το προσφέρουμε. Αυτό πρέπει να αποτελεί την προτεραιότητα μας αφού σε δέκα μέρες ξεκινάει η τουριστική σεζόν και όχι η διοργάνωση ημερίδων οι οποίες μπορούν να προγραμματιστούν τη χειμερινή περίοδο.

Ο τουρισμός αποτελεί για εμάς τους Κεφαλονίτες ένα από τα βασικότερα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο άμεσα. Όλες οι κινήσεις μας, λοιπόν, πρέπει να είναι ορθολογικά προγραμματισμένες και συντονισμένες ώστε να στοχεύουν στην επίτευξη μιας υγιής και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης που θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις σημερινές προκλήσεις. Οι βιαστικές κινήσεις δεν θα μας ωφελήσουν.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ να έχουμε μια πολύ καλή τουριστική περίοδο που θα θέσει γερά θεμέλια για περαιτέρω ανάπτυξη.

* O Θεόφιλος Μιχαλάτος είναι Δημοτικός Σύμβουλος επικεφαλής του συνδιασμού "Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλονια΄"