Ευάγγελος Ευαγγελάτος: Η κυρία Ρεπούση και ο επιθετικός προσδιορισμός «νεκρή»!

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013 13:10

Ευάγγελος Ευαγγελάτος: Η κυρία Ρεπούση και ο επιθετικός προσδιορισμός «νεκρή»!

Η αξιότιμη ακαδημαϊκός κα Μαρία Ρεπούση στην προσπάθειά της ως πνευματικός άνθρωπος, να ξεπεράσει η ελληνική παιδεία τις παλιές αγκυλώσεις της και να οδηγηθεί σε μία λαϊκή παιδεία η οποία έχει σκοπό να φέρει τους λαούς πιο κοντά, υποστηρίζει απόψεις που ελέγχονται. Ελέγχονται, ότι βάλουν ευθέως σε αυτά που έφεραν τους ίδιους τους Έλληνες πιο κοντά, δηλαδή την ορθοδοξία και την αρχαία Ελληνική γλώσσα. Καταπιάστηκε μεγαλόφωνα με δύο θέματα που... «δεν λέγονται» και για τα οποία κάθε έλληνας έχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εντρυφήσει και έχει ιδίαν αντίληψη (φανταστείτε πόσοι εκ των ελλήνων ως μαθητές, έχουν ταλαιπωρηθεί από την λαθεμένη και πιεστική διδασκαλία αυτών των μαθημάτων, ώστε να θεωρούν τους εαυτού τους αυθεντίες στο πώς πρέπει να γίνεται).

Το λάθος όμως της κας Ρεπούση που θα της στοιχίσει και πιθανόν να συμπαρασύρει μαζί και τον συμπαθή Φώτη Κουβέλη, είναι ο επιθετικός προσδιορισμός «νεκρή» που έβαλε στην αρχαία ελληνική γλώσσα και οι έλληνες είναι ως γνωστών πολύ ευαίσθητοι στους επιθετικούς προσδιορισμούς (βλέπε π.χ Βόρεια Μακεδονία).

Η αρχαία ελληνική γλώσσα με όλες τις «τροποποιήσεις» της είναι η ουσία εκείνη που συγκολλά μέσα στους αιώνες τους κατοίκους των διαφόρων περιοχών της Ελλάδας. Τους Κεφαλλονίτες, του Λαμιώτες, τους Κρητικούς, τους Μακεδόνες, του Ηπειρώτες και όλους τους άλλους. Μέσω αυτού του κώδικα και οι ριζοσπάστες στα Επτάνησα είπαν το περιβόητο «είμαι Ελλην το καυχώμαι, ξέρω την καταγωγή μου...» και ενωθήκαμε το 1864 με την «Μητέρα Ελλάδα». Και τέτοια παραδείγματα υπάρχουν εν αφθονία.

Κλείνοντας για να το αποφορτίσουμε το θέμα και να «συγχωρήσουμε» για το λάθος την κα Ρεπούση, θέλουμε να της πούμε ότι εάν η γλώσσα δεν ήταν «ζωντανή» σε όλες της τις φάσεις, οι Ριζοσπάστες δεν θα έβρισκαν την καταγωγή τους και εμείς σήμερα θα είμαστε... με την Επτάνησο Πολιτεία μας, με τους... φραγκολεβαντίνους και δεν θα περνάγαμε καμία οικονομική κρίση. Θα ήμασταν δηλαδή χωρίς μνημόνια... «αραχτοί και λάιτ!».

Ευάγγελος Ευαγγελάτος
http://eevangelatos.blogspot.gr/