Γιώργος Μεσσάρης: «Ανισότητα Α.Ε.»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 12:10

Το ζύγι της ανισότητας…

Το ζύγι της ανισότητας…

Κάποτε ένας σοφός είχε πει ότι κριτήριο για το αν μια κυβέρνηση έχει πετύχει στην κοινωνική της πολιτική δεν είναι η άριστη φροντίδα των φτωχών αλλά η εξάλειψη της φτώχειας.

Δυστυχώς αυτό το κριτήριο δεν ικανοποιείται σε καμιά γωνιά του ταλαίπωρου τούτου πλανήτη! Δεν υπάρχει κυβέρνηση που να έχει κατορθώσει έστω και μια υποτυπώδη εξάλειψη της φτώχειας. Απεναντίας η φτώχεια αυξάνεται και την ίδια ώρα ο πλούτος αυτών που δεν ξέρουν τί να κάνουν τα λεφτά τους γιγαντώνεται! Η ανισότητα στο απόγειό της!

Στοιχεία που δημοσιοποίησε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam, προκαλούν θλίψη και συνάμα μεγάλη ανησυχία.

«Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είδαν τις περιουσίες τους να διπλασιάζονται από το 2020 (σ. δηλαδή μέσα σε τέσσερα χρόνια)… Συγκεκριμένα οι περιουσίες τους αυξήθηκαν κατά 405 δισεκατομμύρια δολάρια σε 869 δις». Δηλαδή η περιουσία τους αυξανόταν περίπου 14 εκατομμύρια δολάρια την ώρα!...

Και ενώ οι βαθύπλουτοι βλέπουν τις περιουσίες τους να διογκώνονται, οι περιουσίες και τα έσοδα 5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων αθροιστικά συρρικνώθηκαν, έγιναν δηλαδή πτωχότεροι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Oxfam. 

    «Πιέζοντας τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με μισθούς που αυξάνονται βραδύτερα από τον πληθωρισμό, αποφεύγοντας φόρους, ιδιωτικοποιώντας το κράτος και συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην υπερθέρμανση του πλανήτη, οι μεγάλες εταιρείες βαθαίνουν τις ανισότητες», τονίζει η διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Ανισότητα ΑΕ».

Οι ολιγάρχες, με άλλα λόγια, πλουτίζουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου με αποτέλεσμα τις ατελείωτες «στρατιές» των εξαθλιωμένων!

Κατά την άποψη της Oxfam «οι εταιρείες και οι πλούσιοι ιδιοκτήτες τους διατηρούν τις ανισότητες διεξάγοντας συνεχή και πολύ αποτελεσματικό πόλεμο εναντίον της φορολογίας».

Απόδειξη των ευεργετικών για τους ολιγάρχες αποτελεσμάτων αυτού του πολέμου είναι και το γεγονός ότι τα τελευταία 42 χρόνια, στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) έχει μειωθεί στο ήμισυ το ποσοστό φορολόγησης των κερδών τους από 45% σε μόλις 23,1%!

H Oxfam τονίζει ότι οι κυβερνήσεις δέχονται συνεχείς πιέσεις από… «λομπίστες που δρουν σαν ορδές» προκειμένου να μειώσουν τους φόρους που καταβάλλονται από τις τεράστιες εταιρείες.

Τα όσα αναφέρει στην έκθεσή της η Oxfam είναι η κορυφή ενός παγόβουνου που παρασύρει στην εξαθλίωση δισεκατομμύρια ανθρώπων.

Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν αποκαλύψει  ότι το 1% του πληθυσμού της Γης κατέχει το μισό της πλούτο, ενώ το υπόλοιπο μισό μοιράζεται το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού!

Πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχιστεί για πολύ αυτή η τάση, δηλαδή οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, η κατάσταση θα ξεφύγει και ο κόσμος θα αρχίσει να αντιδρά δυναμικά.

Η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε όχι από ξένο δάκτυλο αλλά από το γεγονός ότι η εξουσία είχε συγκεντρωθεί σε λίγους που δεν μπορούσαν (ή δεν ήθελαν) να αφουγκραστούν την πραγματικότητα.

Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στη Δύση, στο καπιταλιστικό σύστημα, με μόνη διαφορά ότι η γενεσιουργός αιτία θα είναι η συγκέντρωση του πλούτου σε λίγους.  

Κατά τα άλλα το ένα Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, διαδέχεται το άλλο χωρίς να παίρνονται ουσιαστικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων. Αρκούνται μόνο σε βαρύγδουπες ανακοινώσεις γεμάτες «μπλα, μπλα, μπλα».

Γιώργος Μεσσάρης

Υ.Γ.: Για την ιστορία να αναφέρω ότι οι 5 πιο πλούσιοι του πλανήτη είναι οι Έλον Μασκ, Μπερνάρ Αρνό, Τζεφ Μπέζος, Λάρι Έλισον και Γουόρεν Μπάφετ.

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» - Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.