Διονύσης Μαρκάτος: ''Οι καιροί ου μενετοί - Η συνεργασία των Προοδευτικών Δυνάμεων είναι επιτακτική ανάγκη''

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023 11:49

Διονύσης Μαρκάτος: ''Οι καιροί ου μενετοί - Η συνεργασία των Προοδευτικών Δυνάμεων είναι επιτακτική ανάγκη''

ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΧΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ

 Για χάρη εκατομμυρίων νοικοκυριών που ζουν στο χείλος της καταστροφής, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης πρέπει να προχωρήσουν σε άμεση ανασύνταξη και να βρουν κοινά σημεία συνεργασίας. Η -φιλική στις αγορές- πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μπορεί να χαροποιεί ιδιαίτερα τις τράπεζες και τους επενδυτές, ωστόσο οι μη έχοντες συνεχίζουν να υποφέρουν υπό τις συνέπειες της τιμωρητικής λιτότητας.

   Η ελληνική οικονομία παραμένει συρρικνωμένη σε σχέση με το 2008. Τα επίπεδα φτώχειας και κοινωνικών αποκλεισμών παραμένουν από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Η οικονομική σταθερότητα και η αποπληρωμή των χρεών λειτουργεί εις βάρος των γενικών στάνταρ διαβίωσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραμείνει στην ίδια γραμμή, οδηγώντας τις αγορές στο να τον επικροτούν. Έπειτα από μία οδυνηρή βραδιά, οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο ώστε να επανέλθουν στη συζήτηση περί εξουσίαςκαταγράφει γλαφυρά η Guardian μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην χώρα μας>

   Χωρίς να πιστεύει κανείς ότι η Guardian κατέχει την απόλυτη αλήθεια, αναμφισβήτητα ανοίγει ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στη χώρα μας, που δεν είναι άλλο από τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

Σε όλη την Ευρώπη, οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού έχουν εξαπολύσει μια γενικευμένη επίθεση κατά του κόσμου της εργασίας, κατά του κοινωνικού κράτους, κατά των εργασιακών σχέσεων , κατά των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που κερδήθηκαν με αγώνες. Την ίδια στιγμή, ρατσιστικά, ξενοφοβικά, ακροδεξιά, μισαλλόδοξα κόμματα και οργανώσεις αυξάνουν διαρκώς τις δυνάμεις τους στις κοινωνίες αλλά και στα κοινοβούλια της Ευρώπης. Oι πολεμικές διαμάχες οξύνονται, ενώ καθεμία στιγμή που περνάει, η κλιματική αλλαγή απειλεί την ίδια την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη μας.

Στη χώρα μας οι μέρες που ζούμε άλλα και αυτές που έρχονται, δείχνουν σκοτεινές. Η χώρα μας πορεύεται υπό τη δαμόκλεια σπάθη της τουρκικής απειλής που ολοένα οξύνεται και αμφισβητεί ευθέως και χωρίς κανένα πρόσχημα την εδαφική μας ακεραιότητα. Στο εσωτερικό το σπιράλ των κρίσεων καλά κρατεί. Το success story της κυβέρνησης συγκρούεται με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι. Και ο χειμώνας ενσκήπτει βαρύς και ασήκωτος για τα λαϊκά στρώματα και τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Διαδοχικά γεγονότα, όπως σκάνδαλα, υποκλοπές, πολλαπλασιάζονται με τη μορφή χιονοστιβάδας αποκαλύπτοντας το αληθινό πρόσωπο του επιτελικού κράτους,.

   Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ακόμα και μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, αμύνονται επιστρατεύοντας τη διαχειριστική τους επάρκεια, ξοδεύοντας δις ευρώ σε «ασπιρίνες», προσπαθώντας να «διορθώσουν» τις ανομίες ενός διάτρητου συστήματος εξουσίας που συγκαλύπτει σκάνδαλα και μοιράζει επιτελικά χωρίς διαφάνεια πόρους, εργαλειοποιώντας τους δημοκρατικούς θεσμούς.

   Μπροστά σε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα ένα νέο όραμα ανατέλλει, που μπορεί να το εγγυηθούν οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, εφόσον ενωθούν μεταξύ τους. Η ενότητα αυτή έρχεται ως αίτημα μιας μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, που αναζητά μια νέα ελπίδα, της νεολαίας αλλά και όλων των υγιών κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων, που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται σκληρά τα τελευταία χρόνια.

 Οι όποιες νίκες της Νέας Δημοκρατίας είτε στις βουλευτικές εκλογές , είτε στην αυτοδιοίκηση, οφείλονται κατά βάση στον κατακερματισμό των προοδευτικών δυνάμεων αλλά και στην έλλειψη μιας ουσιαστικής αντιπρότασης, που θα δημιουργεί νέους ορίζοντες και νέες προοπτικές για τη χώρα.

   Απαιτείται μια νέα κυβερνητική πρόταση για τη χώρα, που θα επενδύει στην ευημερία του λαού μας, στην εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, στη θωράκιση της δημοκρατίας απέναντι στη ανεξέλεγκτη δύναμη της εξουσίας, στη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και στην εξομάλυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, που συνεχώς μεγαλώνουν. Να εγγυάται ασφάλεια για τον πολίτη, και να προστατεύει την πατρίδα μας από παντοδύναμα οικονομικά συμφέροντα, που κερδοσκοπούν εις βάρος των πολλών.

 Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα φέρει ξανά τον άνθρωπο στο επίκεντρο των εξελίξεων ως ενεργό πολίτη μιας κοινωνίας, που αναπτύσσεται, εξελίσσεται και προοδεύει.

Οι δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, της ριζοσπαστικής αριστεράς, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου, της οικολογίας, οφείλουν να ανοίξουν διάλογο μεταξύ τους παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές τους .

Σίγουρα, η προσπάθεια αυτή δεν είναι εξαρχής στεμμένη από επιτυχία, αλλά θα είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία, από τη στιγμή μάλιστα, που προϋπάρχει ένα παρελθόν διχασμών, συγκρούσεων, αντιπαραθέσεων και διάψευσης προσδοκιών. Όμως το παρελθόν, δε μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τις συγκεκριμένες ευθύνες απέναντι στο μέλλον.

 Για τις όποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να παρθούν, ας ληφθεί υπόψη ότι οι ευρωεκλογές δεν αργούν και είναι μπροστά μας.

    

                                                                               ΔΙΟΝΥΣΗΣ .Φ. ΜΑΡΚΑΤΟΣ