Γιώργος Μεσσάρης: Οι Ιθακήσιοι των Αντιπόδων – 5

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2022 08:55

Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «Γνωρίστε την Ελλάδα» το 1954. Ο δημιουργικός Στάθης τα κατάφερνε μια χαρά και σε αυτό τον τομέα

Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «Γνωρίστε την Ελλάδα» το 1954. Ο δημιουργικός Στάθης τα κατάφερνε μια χαρά και σε αυτό τον τομέα

Η σειρά αυτή των δημοσιευμάτων για τους Κεφαλονίτες και Ιθακήσιους της Αυστραλίας αποτελούν διασκευή πρόσφατων ομιλιών μου στο Αργοστόλι και το Βαθύ.

ΣΤΑΘΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ 2

Η πρώτη ελληνική ταινία που ο Στάθης Ραυτόπουλος εξασφάλισε και προβλήθηκε στην Αυστραλία ήταν «Η Φωνή της Καρδιάς».

Η ταινία αυτή ήταν η πρώτη κατοχική – κυκλοφόρησε το 1943 – και πρώτη της γνωστής εταιρείας «Φίνος Φιλμς»,  με πρωταγωνιστές τους μεγάλους του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου Αιμίλιο Βεάκη, Καίτη Πάνου, Δημήτρη Χορν, Αλέκο Λειβαδίτη, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Σμαρούλα Γιούλη και άλλους.

Ο Στάθης Ραυτόπουλος είχε εξασφαλίσει επίσης τα δικαιώματα γαλλικών, γιουγκοσλαβικών και ιταλικών ταινιών καθώς και ταινιών από άλλες χώρες.

Είχε ακόμα ασχοληθεί και με παραγωγές. Λίγο μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953 επέστρεψε στα πάτρια εδάφη και γύρισε το ντοκιμαντέρ «Γνωρίστε την Ελλάδα» που είχε προβληθεί πολλές φορές σε διάφορες πόλεις της Αυστραλίας.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιθάκη γνωρίστηκε και νυμφεύτηκε την Κασσιανή Σταμελάτου.

Η Κασσιανή είχε γεννηθεί στον Πλατρειθιά, στις 15 Μαϊου 1930. Ήταν η νεώτερη από πέντε αδέλφια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κασσιανή δε γνώρισε ποτέ τον πατέρα της Σπύρο, ο οποίος – σε αναζήτηση πόρων για να στηρίξει την οικογένειά του – άφησε σε ενδιαφέρουσα τη σύζυγό του και πήγε αρχικά στην Αμερική και στη συνέχεια στη Νότια Αφρική όπου και απεβίωσε…

Ο Στάθης και η Κασσιανή απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Το 1960 ίδρυσε την εταιρεία Cosmopolitan Motion Pictures που για 20 χρόνια διαδραμάτισε ένα σημαντικό ρόλο στα κινηματογραφικά δρώμενα της Αυστραλίας.

Είχε ιδρύσει, επίσης, την εφημερίδα «Οδυσσέας» της οποίας ήταν αρχισυντάκτης για 20 χρόνια.

Συμμετείχε ως μέλος των διοικητικών συμβουλίων, αντιπρόεδρος ή πρόεδρος σε πολλές οργανώσεις και για την κοινωνική του δράση το 1983 τιμήθηκε από την αυστραλιανή κυβέρνηση με το μετάλλιο ΜΒΕ.

Ο Στάθης είχε και μια φοβερή μνήμη. Είχε αποστηθίσει όλα του τα ποιήματα τα οποία μπορούσε να απαγγέλλει για ώρες.

Ο πολυτάλαντος αυτός Ιθακήσιος, ο αξέχαστος φίλος, ο υπέροχος άνθρωπος Στάθης Ραυτόπουλος πέρασε στην απέναντι όχθη το 2003.

Γιώργος Μεσσάρης

  • Την ερχόμενη εβδομάδα θα ασχοληθούμε με τον αείμνηστο Γιώργο Παϊζη, τον ηθοποιό, το σκηνοθέτη, τον ποιητή και – το σημαντικότερο – τον ευαίσθητο και υπέροχο άνθρωπο που πρόσφερε πολλά στον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της ελληνικής παροικίας της Αυστραλίας.

221107 THE ITHACANS OF AUSTRALIA 224 5 B

Ο Στάθης Ραυτόπουλος και η σύζυγός του, Κασσιανή.

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» - Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.