Γιώργος Μεσσάρης: Οι Κεφαλονίτες των Αντιπόδων (Μέρος 5ο)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022 08:47

Γιώργος Μεσσάρης: Οι Κεφαλονίτες των Αντιπόδων (Μέρος 5ο)

Η σειρά αυτή των δημοσιευμάτων για τους Κεφαλονίτες και Ιθακήσιους της Αυστραλίας αποτελούν διασκευή πρόσφατων ομιλιών μου στο Αργοστόλι και το Βαθύ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ

Ο Αθανάσιος Συνοδινός γεννήθηκε στο Νιούκαστλ της Νέας Νότιας Ουαλίας στις 25 Φεβρουαρίου του 1957 και σπούδασε εμποριολογία στο τοπικό Πανεπιστήμιο.

Είχα τη χαρά να γνωριστώ με την οικογένειά του όταν ήταν ακόμα φοιτητής.

Όταν πήρε το πτυχίο του διορίστηκε στο ομοσπονδιακό δημόσιο και η οικογένεια μετακόμισε στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, την Καμπέρα.

Η ευστροφία, η παιδεία και το ανήσυχο και δημιουργικό του πνεύμα συνέβαλαν στο να διακρίνεται σε όποιο πόστο και αν αναλάμβανε τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η σημαντικότερη, κατά την άποψή μου, θέση που είχε αναλάβει ο Αθανάσιος Συνοδινός ήταν όταν έγινε Γενικός Διευθυντής του Γραφείου του Φιλελεύθερου πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ – θέση στην οποία παρέμεινε επί μία δεκαετία από το 1997 έως το 2006. Την περίοδο αυτή ο Αθανάσιος Συνοδινός θεωρείτο ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες της Αυστραλίας. Για την ακρίβεια ο δεύτερος μετά τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό. Να σημειωθεί ό,τι είχε επίσης υπηρετήσει στο Γραφείο τού κ. Χάουαρντ όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι πολλές επιτυχίες του τότε ομοσπονδιακού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, οφείλονταν στο Διευθυντή του Γραφείου του.

Στη μακροχρόνια επιτυχημένη πορεία του στη δημόσια ζωή της Αυστραλίας, ο Αθανάσιος Συνοδινός…

  • Εξελέγει Γερουσιαστής το 2011 και συνέχισε να εκπροσωπεί την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Ομοσπονδιακή Γερουσία μέχρι το 2019.
  • Το 2013 ο πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, διόρισε τον συμπατριώτη μας πολιτικό, αναπληρωτή Θησαυροφύλακα.
  • Το 2015 έγινε υπουργός Βιομηχανίας, Καινοτομίας και Επιστημών.
  • Στον ιδιωτικό τομέα έχει εργαστεί ως ανώτατο διοικητικό στέλεχος στη National Australia Bank, γνωστή διεθνώς ως NBA, και σε πολλές άλλες χρηματοπιστωτικές διεθνείς εταιρείες.

Το 2008 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τίμησε τον Αθανάσιο Συνοδινό με το Μετάλλιο “Order of Australia” για την προσφορά του στην πολιτική ζωή της χώρας αλλά και για τη βοήθεια που πρόσφερε στην ελληνική ομογένεια.

Από τον Ιανουάριο του 2020 ανέλαβε καθήκοντα Πρέσβη της Αυστραλίας στην Ουάσινγκτον.

Ο τότε Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρρισον, πρόσφερε το πόστο του πρέσβη στην Ουάσινγκτον στον κ. Συνοδινό σε αναγνώριση των ικανοτήτων του και της προσφοράς του στην πολιτική ζωή της χώρας. Το πόστο θεωρείται το σημαντικότερο των αυστραλιανών διπλωματικών αποστολών.

Σημειώνεται ότι ο κ. Συνοδινός είχε το 2005 αρνηθεί το ίδιο πόστο προτιμώντας μια υψηλόβαθμη διοικητική θέση στον τραπεζικό τομέα.

«Αυτή τη φορά δέχθηκα τη θέση του πρέσβη στην Ουάσινγκτον. Τώρα οι συγκυρίες άλλαξαν… Δεν σού προσφέρουν πολλές φορές μια τέτοια θέση» είχε δηλώσει ο κ. Συνοδινός σε συνέντευξή του στην έγκριτη εφημερίδα «Σίδνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ».

Σε πολλές συζητήσεις/συνεντεύξεις που είχα με τον κ. Συνοδινό, ποτέ δεν έκρυβε τις κεφαλλονίτικες ρίζες του και μιλούσε πάντα με αγάπη για το νησί της καταγωγής του.

Γιώργος Μεσσάρης

 

  • Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Ο κ. Αθανάσιος Συνοδινός με τη σύζυγό του Ελίζαμπεθ και τον πρόεδρο Τραμπ, λίγο μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του.

220919 THE KEFALONIANS OF AUSTRALIA 217 5 A

Ο κ. Αθανάσιος Συνοδινός στο γραφείο του στην Αυστραλιανή Πρεσβεία στην Ουάσινγκον.

220919 THE KEFALONIANS OF AUSTRALIA 217 5 B

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» - Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.