Μαριλένα Πετράτου: ''Κοινωνία ώρα μηδέν''

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 08:26

Μαριλένα Πετράτου: ''Κοινωνία ώρα μηδέν''

Παρατηρείται εκφυλισμός των πάντων. Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς με όσα συμβαίνουν. Γεγονότα που λες ''Θεέ μου υπάρχει τέλος σ'αυτήν την κατρακύλα''; Πώς ξεπλένεται όλη αυτή η βρομιά και η σαπίλα; Τόση μα τόση απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Δολοφονίες εν ψυχρώ, βιασμοί σωμάτων και ψυχών, αδικίες, ξυλοδαρμοί και.. και..και - μια λίστα που δεν τελειώνει. Έχουμε αναρωτηθεί, άραγε, τι κόσμο θα παραδώσουμε στους επόμενους; στα παιδιά σας; που κοιτούν με απορία και φόβο όσα γίνονται και κανείς δεν ξέρει τι να τους εξήγησει. Τα έχετε κοιτάξει ποτέ στα μάτια να δείτε αυτό τον τρόμο και την απορία; έχετε προσπαθήσει να εντοπίσετε την ρίζα όλων αυτών;
Νέοι που εθίζονται στην ωμή βία, βουτηγμένοι σε φθηνά πρότυπα, αθώες παιδικές ψυχές που γίνονται μάρτυρες της ενδοοικογενειακής βίας και ''φορτώνονται'' με στερεότυπα και τραγικές πεποιθήσεις για τη γυναίκα και τον ''άλλον'' - τον συνάνθρωπο που είναι διαφορετικός.
Οποίος/α δε μας ταιριάζει ή δεν μπορούμε να του/της επιβληθούμε τον/την τσακίζουμε, τη βιάζουμε, του/της σπάμε τον τσαμπουκά.
Δεν μας ενδιαφέρει, απλά δεν μας ενδιαφέρει. Όποιος διαθέτει χρήματα, εξουσία ξεγλυστράει εύκολα και γρήγορα, οι υπόλοιποι στον πόνο τους. Ο ''άλλος'' δεν μας είναι κάτι, άρα ας πάθει το χειρότερο. Η ελευθερία μας έχει οδηγηθεί σε ασυδοσία, είμαστε ανίκανοι να τηρήσουμε τα όρια. Έχουμε δημιουργήσει κοινωνίες εκδικητικές, γεμάτες μίσος που ''ξεδιψούν'' από τον πόνο των συνανθρώπων τους, όσο πιο πολύ πόνο προκαλούμε τόσο πιο ''καλά'' νιώθουμε με τον προβληματικό εαυτό μας.
Και με την Πολιτεία απαθής, αδρανής, με μια προκλητική βλακεία που πλέον δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα. Ο καθένας κυβερνάται από αυτούς που του αξίζουν ° <<Το της πόλεως όλης ήθος, ομοιούται τοις άρχουσιν.>> (Το ήθος όλης της πολιτείας είναι το ίδιο μ’ αυτό εκείνων που την κυβερνούν), έλεγε ο Ισοκράτης.
Η έλλειψη μόρφωσης, παιδείας και ο φανατισμός ''παρελαύνουν'' και τα ισοπεδώνουν όλα στο πέρασμα τους.
Και ενώ γνωρίζουμε ότι η απουσία παιδείας είναι η αιτία πολλών προβλημάτων, εμείς αρνούμαστε να την αποκτήσουμε. Αιώνια Ελλάδα. Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι τα εμβόλια και όχι η κοινωνία μας που ''αιμορραγεί''. Με εντυπωσιακή ευκολία γνωρίζουμε πολύ καλά πως να χώνουμε κάτω από το χαλάκι προβλήματα, αλλά κάποια στιγμή θα ''σκάσει'' αυτό το χαλάκι και τότε θα μας πάρει όλους η μπάλα.
Οι λέξεις: ΣΕΒΑΣΜΟΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΑΝΘΡΩΠΙΑ, ΑΓΑΠΗ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΔΕΝ υπάρχουν στη ζωή μας, στην καθημερινότητα μας, άγνωστες λέξεις με δυσνόητο νόημα.

Πού είναι ο Άνθρωπος; Πού βρίσκεται κρυμμένος; Τι απέγινε; Κρίμα.. και ήταν πολλά υποσχόμενος...