6 τρόφιμα που έχουν διαφορετικά θρεπτικά οφέλη ανάλογα με τον τρόπο που μαγειρεύονται

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020 16:30

6 τρόφιμα που έχουν διαφορετικά θρεπτικά οφέλη ανάλογα με τον τρόπο που μαγειρεύονται

Εχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε ότι οι ντομάτες είναι πιο χρήσιμες όταν τις τρώμε ωμές σε σαλάτα. Και ενώ αυτό ισχύει, στην πραγματικότητα αποτελούν μια καλύτερη επιλογή για το στομάχι σου όταν μαγειρεύονται. Και υπάρχουν πολλά συνηθισμένα τρόφιμα που μπορούν να σε εκπλήξουν με τα μεταβαλλόμενα οφέλη τους ανάλογα με τον τρόπο μαγειρικής τους ή ανάλογα με το είδος τους.

Διάβασε παρακάτω ποια προϊόντα μπορούν να γίνουν πιο χρήσιμα με το χρόνο ή ακόμα και μετά το μαγείρεμα τους.

Μανιτάρια

Αν και τα μανιτάρια μπορεί να χάσουν τη βιταμίνη Β μετά το μαγείρεμα, υπάρχουν μερικά μεγάλα οφέλη που κερδίζουν όταν μαγειρεύονται. Πρώτα απ 'όλα, τα ωμά μανιτάρια είναι σαν σφουγγάρια και μπορούν να απορροφήσουν τοξίνες οι οποίες μπορούν να εξουδετερωθούν μέσω του μαγειρέματος.

Δεύτερον, το μαγείρεμα αυξάνει τον αριθμό των αντιοξειδωτικών στα μανιτάρια τα οποία το σώμα μας χρειάζεται τόσο πολύ στον σύγχρονο κόσμο. Τα μανιτάρια συνιστάται να τα ψήνεις ή να τα ζεσταίνεις στον φούρνο μικροκυμάτων αντί να τα βράζεις ή να τα τηγανίζεις. Σε αυτήν την περίπτωση, διαθέτουν περισσότερα πολύτιμα οφέλη για την υγεία.

Ντομάτες

Έχουμε συνηθίσει να τρώμε ωμές τις  ντομάτες. Ναι, περιέχουν βιταμίνη C, αλλά οι ειδικοί λένε ότι όταν μαγειρεύονται, έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου. Και αυτό μπορεί να είναι ένα πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό από τη βιταμίνη C. Επίσης, το μαγείρεμα της ντομάτας μπορεί να μαλακώσει τις φυτικές ίνες, ώστε να γίνει πιο εύκολο να αφομοιωθούν από τον οργανισμό.

Καρότα

Είναι λίγο εντυπωσιακό, αλλά τα καρότα, τα οποία είναι τόσο καλά για εμάς χάρη στο β-καροτένιο τους, έχουν υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών όταν μαγειρεύονται. Αυτό το λαχανικό του αρέσει να θερμαίνεται. Ο βρασμός μπορεί να δημιουργήσει ακόμη περισσότερο διαθέσιμο β-καροτένιο στα καρότα.

Είναι καλύτερα να μαγειρεύεις καρότα με τη φλούδα, καθώς αυτό μπορεί να τριπλασιάσει τη συνολική αντιοξειδωτική τους δύναμη. Ταυτόχρονα, ο τεμαχισμός πριν το μαγείρεμα μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα, επειδή μπορεί να οδηγήσει στη διαρροή θρεπτικών ουσιών από την επιφάνεια του καρότου στο νερό. Είναι καλύτερα να τα κόβεις μετά το βράσιμο.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορείς να απορροφήσεις περισσότερο ασβέστιο και σίδηρο εάν το μαγειρέψεις, λένε οι γιατροί. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι φορτωμένο με οξαλικό οξύ, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου. Όταν μαγειρεύεις το σπανάκι, αυτό το στοιχείο διαλύεται και μπορεί να σου προσφέρει περισσότερα οφέλη για την υγεία.

Τυρί

Το τυρί είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, αλλά κάθε τύπος μπορεί να έχει διαφορετικά πρόσθετα οφέλη. Για παράδειγμα, η μοτσαρέλα είναι χαμηλότερη σε νάτριο και θερμίδες από τα περισσότερα άλλα τυριά. Περιέχει επίσης βακτήρια που δρουν ως προβιοτικά, έτσι μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου και το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Ταυτόχρονα, το blue cheese έχει περισσότερο ασβέστιο από τα περισσότερα άλλα τυριά, αλλά μπορεί να είναι πολύ αλμυρό για μερικούς ανθρώπους.

Ψωμί

Διαπιστώθηκε ότι το φρυγανισμένο ψωμί έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Αυτός ο δείκτης έχει επίδραση στο επίπεδο σακχάρου στο αίμα σου, οπότε μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για διαβητικούς.

Το ψωμί με προζύμι περιέχει υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και φυλλικού οξέος από άλλα είδη ψωμιού. Επίσης, έχει χαμηλότερα επίπεδα φυτικού οξέος ενώ επιτρέπει στο σώμα σου να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά πιο εύκολα.

womenonly.gr




00 inkefalonia general ad 300X250