Μύθοι και αλήθειες για τις αιμορροΐδες - όσα πρέπει να ξέρετε

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 18:30

Μύθοι και αλήθειες για τις αιμορροΐδες - όσα πρέπει να ξέρετε

Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως θα πάσχει κάποια στιγμή στη ζωή του από μία πολύ συχνή πάθηση της περιοχής του πρωκτού. Πρόκειται για την αιμορροΐδοπάθεια ή πιο λαϊκά τις αιμορροΐδες, που όλοι σας θα έχετε ακούσει.

Δυστυχώς υπάρχει παραπληροφόρηση σχετικά με διάφορα πράγματα που έχουν να κάνουν με τις  αιμορροΐδες, και πολύς κόσμος πιστεύει κάποιους μύθους που δεν ισχύουν.

Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι αυτοί οι μύθοι, ώστε και εσείς να είστε πιο ενήμεροι και να δράσετε καταλλήλως αν υποφέρετε από την πάθηση.

  1. Οι αιμορροΐδες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του παχέος εντέρου:

Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, καθώς μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικές παθήσεις, παρόλο που κάποια από τα συμπτώματα των αιμορροΐδων μπορεί να μοιάζουν με αυτά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι  αιμορροΐδες είναι μικρά αιμοφόρα αγγεία που έχουν διογκωθεί και χρειάζονται θεραπεία, οπότε μην επαναπαυτείτε διότι μπορούν να εξελιχθούν σε σοβαρό πρόβλημα με δυσάρεστα συμπτώματα.

  1. Οι πικάντικες τροφές προκαλούν αιμορροΐδες:

Αυτή η αντίληψη που υπάρχει ότι τα πικάντικα φαγητά όπως πιπέρι ,μπαχαρικά και ανατολίτικα ευθύνονται για τις  αιμορροΐδες, είναι μερικώς λανθασμένη, αφού δεν σχετίζονται αυτά τα δύο άμεσα.

Παρόλα αυτά, επειδή οι πικάντικες τροφές διαταράσσουν το πεπτικό σύστημα, μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, η οποία είναι η κύρια αιτία των αιμορροΐδων.

  1. Η κατανάλωση φυτικών ινών αποκλείει την εμφάνιση αιμορροΐδων:

Αν και η κατανάλωση φυτικών ινών αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης της αιμορροϊδοπάθειας, δεν είναι ούτε ο μοναδικός ούτε αρκετός.

Τα φρούτα και τα λαχανικά δηλαδή δεν μας καθιστούν απρόσβλητους, απλώς μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης αιμορροΐδων ή πιο σωστά καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου.

  1. Οι αιμορροΐδες μπορεί να προκληθούν από το πρωκτικό σεξ:

Το πρωκτικό σεξ δεν είναι η κύρια αιτία των αιμορροΐδων. Παρά το γεγονός ότι με την πρωκτική επαφή μπορεί να επιδεινωθούν, δεν υπάρχει μελέτη που να παρέχει επαρκείς αποδείξεις ότι προκαλεί αιμορροΐδες, όταν ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες σωστής πρακτικής.

  1. Το κάθισμα σε κρύο πεζοδρόμιο μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες:

Αυτός ο μύθος είναι αστείος, αλλά επικρατεί κυρίως σε άτομα ανατολικής καταγωγής. Η καθιστή στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες λόγω της πίεσης που ασκείται στον ορθό, σε καμία όμως περίπτωση δεν είναι αίτιο εμφάνισής τους η ξεκούραση στο πεζοδρόμιο.

Αποφύγετε πάντως την καθιστική ζωή σε κάθε περίπτωση για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης, καθώς και την κακιά συνήθεια να παίρνετε μαζί σας το κινητό σας τηλέφωνο στην τουαλέτα.

  1. Οι αιμορροΐδες είναι πάθηση των ηλικιωμένων:

Εδώ υπάρχει μια δόση αλήθειας: οι ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν απ’ αυτές, λόγω της εξασθένησης των τοιχωμάτων του ορθού με την πάροδο της ηλικίας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι νεότεροι αποκλείονται, καθώς οποιοδήποτε άτομο οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να εμφανίσει αιμορροΐδες. 

  1. Οι αιμορροΐδες είναι μόνιμες και δεν θεραπεύονται:

Οι αιμορροΐδες είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται μεν από υποτροπές, αλλά δεν είναι απαραίτητα μόνιμες και σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζονται. 

Υπάρχουν πολλοί σύντομοι και ανώδυνοι τρόποι θεραπείας τους, που γίνονται είτε στο σπίτι, είτε σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου, είτε σε χειρουργικές αίθουσες.




00 inkefalonia general ad 300X250