Ρινοπλαστική και Κατάλληλη ηλικία

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019 10:41

Ρινοπλαστική και Κατάλληλη ηλικία


Ρινοπλαστική είναι η χειρουργική πλαστική επέμβαση που έχει ως στόχο την αποκατάσταση όλων των προβλημάτων που εμφανίζονται στη ρινική κοιλότητα και σχετίζονται με ατέλειες στην εμφάνιση της μύτης ή με λειτουργικά προβλήματα. Τέτοιου είδους προβλήματα ενδέχεται να υπάρχουν από τη γέννηση ή να έχουν προκληθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς ως αποτέλεσμα ενός ατυχήματος. Σε κάθε περίπτωση, η ρινοπλαστική - που αξίζει να σημειωθεί πως ειδικά την τελευταία δεκαετία έχει γνωρίσει σημαντική εξέλιξη- υπόσχεται ένα μόνιμα λειτουργικό και άρτια αισθητικό αποτέλεσμα.

Η κατάλληλη ηλικία για να υποβληθεί κάποιος σε αυτού του είδους την πλαστική επέμβαση είναι αφού έχει ολοκληρώσει τα 18 έτη καθώς μέχρι τότε η μύτη αναπτύσσεται. Ως εκ τούτου , εφόσον δεν υπάρχει κάποιο οξύ αποφρακτικό αναπνευστικό πρόβλημα, πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε παρέμβαση στη φυσιολογική λειτουργία των οστεοπλαστικών ζωνών των ρινικών οστών και του διαφράγματος. Βάσει αυτού, το κατώτερο ηλικιακό όριο είναι περίπου η ενηλικίωση ενώ ανώτατο όριο ηλικίας δεν υπάρχει και έγγυται στη διάθεση και την επιθυμία κάθε ασθενούς να διαλέξει την κατάλληλη χρονική στιγμή για αυτή την επέμβαση. Εμπειρικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως όσο νωρίτερα υποβληθεί στη ρινοπλαστική ένας ενήλικος ασθενής, τόσο γρηγορότερα επιτυγχάνονται οι στόχοι της επέμβασης και ο υποβληθής απολαμβάνει τα οφέλη της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη ζωή του και από νεαρότερη ηλικία. Όταν, λοιπόν, ο ασθενής νιώσει την ανάγκη να βελτιώσει την λειτουργία ή την αισθητική της μύτης του, δε θα πρέπει να διστάζει ή να το αναβάλλει για το μέλλον.

Αναφορικά με την επιτυχημένη ρινοπλαστική,ως τέτοια ορίζεται αυτή που επιτυγχάνει όλους τους στόχους που τέθηκαν από τον πλαστικό χειρουργό και τον ασθενή. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να έχει διατηρηθεί η λειτουργικότητα της μύτης ή να έχουν αποκατασταθεί τυχόν προβλήματα αναπνοής και όσφρησης και να έχει επιδιορθωθεί οποιαδήποτε δυσμορφία προϋπήρχε της επέμβασης. Το λειτουργικό αποτέλεσμα θα βελτιώσει αισθητά την ποιότητα ζωής του ασθενούς καθώς η καλή αναπνοή συνδέεται άρρηκτα με την καλή λειτουργία του οργανισμού, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα θα βελτιώσει την όψη του προσώπου και θα προσδώσει τόνωση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης του ατόμου. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονίσουμε πως στο αισθητικό αποτέλεσμα δε θα πρέπει να υπάρχουν υπερβολές και ακραίες απαιτήσεις, αντιθέτως, ο στόχος θα πρέπει να είναι η εναρμόνιση της μύτης με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου για ένα φυσικό αποτέλεσμα. Μια αναλυτική συζήτηση ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή θα βοηθήσει να βρεθεί η χρυσή τομή και να εξασφαλιστεί η απόλυτη επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης.




00 inkefalonia general ad 300X250