Έχασα ένα δόντι! Πρέπει να το αντικαταστήσω;

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 20:29

Έχασα ένα δόντι! Πρέπει να το αντικαταστήσω;

Τα οδοντικά εμφυτευματα συνιστούν την πλέον σύγχρονη λύση σε περιπτώσεις απώλειας δοντιών.

Η απώλεια ενός δοντιού είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Δημιουργεί ωστόσο, ποικίλα προβλήματα στη ζωή του ασθενούς καθώς προκαλούνται συνέπειες τόσο λειτουργικές όσο και αισθητικές οι οποίες δυσχεραίνουν τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Μάθετε με ποιους τρόπους μπορεί να προκληθεί η απώλεια ενός δοντιού και γιατί είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Τι μπορεί να προκαλέσει την απώλεια ενός δοντιού;

Η απώλεια ενός δοντιού μπορεί να προκληθεί από ποικίλους παράγοντες. Η τερηδόνα και η περιοδοντίτιδα είναι δύο από τις αιτίες που επιφέρουν απώλειες δοντιών. Η συνεπής και επιμελής φροντίδα των δοντιών μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης των νόσων αυτών.

Υπάρχουν ακόμη, περιπτώσεις απώλειας δοντιών εξαιτίας επιπλοκών από οδοντιατρικές εργασίες. Είναι πιθανό να προκληθεί και λόγω ατυχήματος ή κατάγματος.

Γιατί είναι απαραίτητο να αντικατασταθεί το δόντι που λείπει;

Κάθε δόντι που χάνεται πρέπει να αντικαθίσταται προς όφελος της μάσησης και της ομιλίας αλλά και της αισθητικής αρτιότητας της οδοντοστοιχίας, που επηρεάζει την αυτοπεποίθηση του ασθενούς.

Αν το δόντι που έχει χαθεί δεν αντικατασταθεί, υπάρχει περίπτωση να προκληθεί:

Μετατόπιση των υγιών δοντιών. Στο σημείο που έχει δημιουργηθεί κενό από την απώλεια του δοντιού, μπορεί να εμφανιστούν φαινόμενα υπερέκφυσης των αντίστοιχων δοντιών της έτερης γνάθου. Είναι πιθανό να συμβεί και μετατόπιση εκείνων που γειτνιάζουν, καθώς τα παρακείμενα δόντια ψάχνουν να βρουν «στήριγμα» για να ακουμπήσουν.

Αν ο ασθενής δεν αποκαταστήσει το πρόβλημα, αυτή η εξελισσόμενη διαδικασία επιδρά στην υγεία των υπόλοιπων δοντιών. Ευνοεί την ανάπτυξη τερηδόνας και περιοδοντίτιδας ενώ μπορεί να επηρεάσει τη σύγκλειση των γνάθων.

Δυσκολία στη μάσηση και την ομιλία. Αν η απώλεια αφορά σε δόντι από το μπροστινό μέρος της οδοντοστοιχίας, είναι πιθανό να προκληθούν προβλήματα στην ομιλία του ασθενούς και κατ’ επέκταση στην κοινωνική ζωή του. Αν έχει συμβεί απώλεια σε δόντι της οπίσθιας περιοχής του στόματος δημιουργούνται ζητήματα δυσπεψίας καθώς η ανεπαρκής μάσηση των τροφών μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σοβαρού βαθμού.

Πώς μπορεί να αποκατασταθεί αποτελεσματικά η απώλεια;

Η αποκατάσταση της οδοντοστοιχίας με την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων αποτελεί ιδανική λύση για τους ασθενείς που έχουν χάσει ένα ή περισσότερα φυσικά δόντια και αντιμετωπίζουν λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα στην καθημερινότητά τους.

Με τα οδοντικά εμφυτεύματα:

Αποκαθίσταται πλήρως η ομιλία και η μάσηση. Η άρθρωση και η ομιλία των ασθενών επανέρχονται μετά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων και μιλούν όπως ακριβώς και με τα φυσικά τους δόντια. Ενισχύεται επιπλέον η μασητική ικανότητα, με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερη πέψη των τροφών.

Προσφέρεται άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Τα οδοντικά εμφυτεύματα δεν γίνονται αντιληπτά όταν οι ασθενείς χαμογελούν, μιλούν ή τρώνε. Η αίσθηση και η εμφάνιση των νέων δοντιών που στηρίζονται στα εμφυτεύματα προσομοιάζουν σε εκείνη των φυσικών και οι ίδιοι οι ασθενείς σχεδόν ξεχνούν την αρχική απώλεια.

Αν η απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών δεν αποκατασταθεί σε σύντομο χρόνο, δεν αποκλείεται στο μέλλον να απαιτηθούν περαιτέρω θεραπευτικές τεχνικές για να διορθωθεί το πρόβλημα.

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250