Απογευματινά χειρουργεία: Σε ποιο νοσοκομείο θα γίνει πρεμιέρα και πότε

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2024 09:28

Απογευματινά χειρουργεία: Σε ποιο νοσοκομείο θα γίνει πρεμιέρα και πότε

Ήδη έχουν ενημερωθεί οι διοικήσεις των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας ώστε να βρουν τρόπο να λειτουργήσουν άμεσα τα απογευματινά χειρουργεία, έστω με επεμβάσεις που δεν χρειάζονται μεγάλη νοσηλεία.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες από πλευράς υπουργείου Υγείας, για την έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων που αφορούν στις αμοιβές του ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και βοηθητικού προσωπικού λίγες μόλις ημέρες πριν την επίσημη πρεμιέρα των απογευματινών χειρουργείων.

Όπως γίνεται γνωστό, το μέτρο  αναμένεται να τεθούν σε πιλοτική εφαρμογή τα απογευματινά χειρουργεία, επί πληρωμή, πρωτίστως στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον Ευαγγελισμό. Οι υπουργικές αποφάσεις θα περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια και το πώς θα γίνονται τα απογευματινά χειρουργεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία... αποφεύγοντας τυχόν δυσλειτουργίες στο σύστημα υγείας με βάση τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών, αλλά και προστριβές μεταξύ των εργαζομένων λόγω και διαφορετικής εργασιακής ενασχόλησης.

Κυβέρνηση αλλά και υπουργείο Υγείας φέρεται να ανησυχούν, καθώς οι ασθενείς από τα ιδιωτικά χειρουργεία θα νοσηλεύονται μέσα στα νοσοκομεία και η φροντίδα θα πρέπει να παρέχεται από το προσωπικό που θα εφημερεύει, το οποίο όμως δεν θα έχει συμμετάσχει στο απογευματινό χειρουργείο για να έχει πληρωθεί.

Πρεμιέρα από τον... Ευαγγελισμό

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ήδη έχει επιλεγεί ο Ευαγγελισμός, ώστε να γίνει η πρεμιέρα των απογευματινών χειρουργείων στις αρχές Μαρτίου, αφού πρόκειται για το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας και θα έχει και έναν συμβολικό χαρακτήρα.

Ωστόσο, ο Ευαγγελισμός διαθέτει μεν προσωπικό, όχι όμως τόσο, ώστε να μπορεί να εργαστεί ταυτόχρονα και το απόγευμα. Για αυτό και υπάρχει προβληματισμός στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς προς ώρας δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα για το πώς ακριβώς θα εργάζεται το προσωπικό μέσα στα δημόσια νοσοκομεία το οποίο ούτως ή άλλως είναι λιγοστό ακόμη και για τις πρωινές ώρες.

Οι πρώτες επεμβάσεις

Το υπουργείο Υγείας μελετά να ξεκινήσει το νέο εγχείρημα με απλές επεμβάσεις, οι οποίες δεν έχουν μεγάλο χρόνο νοσηλείας. Υπό το πρίσμα αυτό εξετάζεται να γίνουν οφθαλμολογικά χειρουργεία, επεμβάσεις βουβωνοκήλης, χειρουργική αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων και άλλα απλά χειρουργεία. Πρόκειται για επεμβάσεις που δεν διαρκούν πολύ, ενώ και οι ασθενείς δεν χρειάζεται καν να νοσηλευτούν. Θα πρόκειται ουσιαστικά για μια πιλοτική εφαρμογή, ώστε να διαπιστωθεί τι προβλήματα θα προκύψουν για να επιλυθούν στη συνέχεια.

dikaiologitika.gr




00 inkefalonia general ad 300X250