Τι λέει ο τρόπος που περπατάς για την υγεία σου;

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024 12:32

Τι λέει ο τρόπος που περπατάς για την υγεία σου;

Kάθε φορά που βγαίνεις από το σπίτι, μάλλον δεν πολυσκέφτεσαι το πώς θα βάλεις το ένα πόδι μπροστά από το άλλο για να περπατήσεις. Για πολλούς ανθρώπους, το περπάτημα είναι μια δεδομένη ικανότητα. Μέχρι να πάει κάτι στραβά.

Ο τρόπος που περπατάς μπορεί στην πραγματικότητα να αντανακλά μια σειρά από σωματικές, φυσιολογικές, νευρολογικές, ακόμη και ψυχολογικές επιρροές και προβλήματα. Αν αναρωτιέσαι λοιπόν τι μπορεί να αποκαλύψει το περπάτημά σου για την υγεία σου, οι ειδικοί δίνουν τις απαντήσεις τους.

Κουτσαίνεις ενώ περπατάς

Τι λέει ο τρόπος που περπατάς για την υγεία σου; Pexels

Το να βάζεις το βάρος του σώματός σου σε κάθε βήμα σε ένα συγκεκριμένο πόδι, υποδηλώνει ότι υπάρχει τραυματισμός της άρθρωσης. Αυτό μπορεί να προέλθει από δομικά προβλήματα όπως μυϊκή καταπόνηση, διάστρεμμα συνδέσμων, ρήξη μηνίσκου ή άλλες κατεστραμμένες δομές των αρθρώσεων, αρθρίτιδα, διαφορές μήκους ποδιών ή προβλήματα στα πόδια. Και μπορεί να επιδεινωθεί επειδή ένας βηματισμός εκτός ισορροπίας, επηρεάζει και άλλα μέρη του σώματος. Εάν ο πόνος στα κάτω άκρα, γίνει χρόνιος και αλλάζει το περπάτημά σου, είναι σημαντικό να ζητήσεις ιατρική βοήθεια.

Αργός βηματισμός στο περπάτημα

Η ηλικία μπορεί να συνδέεται με το πόσο γρήγορα ή αργά περπατάει ένα άτομο. Οι μύες του κάτω μέρους του σώματος, όπως οι γλουτιαίοι, τείνουν να εξασθενούν με την ηλικία. Επίσης, οι μυϊκές ίνες ταχείας συστολής στο κάτω μέρος του σώματος μπορεί να μειωθούν. Μαζί, αυτά τα 2 πράγματα μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια δύναμης και, επομένως, σε πιο αργό περπάτημα. Τα παχύσαρκα άτομα ή όσοι έχουν πόνο από τραυματισμούς στις αρθρώσεις ή οστεοαρθρίτιδα, τείνουν επίσης να περπατούν πιο αργά.

Περπατάς σέρνοντας τα πόδια σου

Ένα περπάτημα, όπου τα πόδια δεν σηκώνονται ψηλά από το έδαφος και αντ’ αυτού σέρνονται, σε όλο το εύρος κίνησης από τη φτέρνα έως τα δάχτυλα, θα μπορούσε επίσης να είναι ενδεικτικό της νόσου του Πάρκινσον. Εάν το περπάτημα αλλοιώνεται από πόνο ή δυσλειτουργία, καλό θα ήταν να ζητήσεις ιατρική συμβουλή.

Έχεις συχνά κράμπες

Πολλοί, ενώ περπατούν, βιώνουν αυτές τις ασυνήθιστες κράμπες που σφίγγουν τους μύες και σε ακινητοποιούν, μέχρι να εξαφανιστεί ο πόνος. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει την πνευμονική νόσο ή η νόσο της περιφερικής αρτηρίας, που προκαλείται από απόφραξη των αρτηριών που τροφοδοτούν τα πόδια με αίμα. Είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακά προβλήματα, τα οποία επίσης οφείλονται σε φραγμένες αρτηρίες.

Μικρός διασκελισμός στο περπάτημα

Ο μικρός διασκελισμός μπορεί επίσης να υποδηλώνει οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο, που εμποδίζει το ένα ή και τα 2 πόδια να κάνουν μεγάλο βήμα. Για τις γυναίκες, μπορεί επίσης να υποδηλώνει βλάβη στους μυς της γάμπας, από τη συνεχή χρήση ψηλών τακουνιών. Υπάρχουν επίσης ορισμένα προβλήματα στα γόνατα, που εμποδίζουν τους πάσχοντες να κάνουν μεγάλα βήματα.

Σκοντάφτεις συχνά

Το να σκοντάφτεις μία φορά στο τόσο είναι φυσιολογικό. Αλλά πριν χαρακτηρίσεις τον εαυτό σου απλά αδέξιο, καλό θα ήταν να εξετάσεις την περίπτωση ενός νευρολογικού φύσεως προβλήματος στο παραπάτημα. Οι ειδικοί επίσης επισημαίνουν ότι η διαβητική νευροπάθεια είναι συχνή και συνήθως υποδιαγιγνώσκεται. Καθώς ο διαβήτης εξελίσσεται, τα πόδια μπορεί να μουδιάζουν, με αποτέλεσμα ένας ασθενής να μην αισθάνεται αλλαγές θερμοκρασίας στα πόδια του ή/και να μην καταλαβαίνει που βρίσκεται το σώμα του.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250