Τα 3 φρούτα που δεν πρέπει να τρως το βράδυ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2024 16:29

Τα 3 φρούτα που δεν πρέπει να τρως το βράδυ

Eνώ η ένταξη των φρούτων στην καθημερινή σου διατροφή είναι σημαντική για να παραμένεις σε φόρμα και υγιής, η κατανάλωση τους τη σωστή στιγμή της ημέρας, είναι απαραίτητη για να απολαύσεις στο έπακρο τα οφέλη τους.

Ενώ τα περισσότερα φρούτα μπορούν να καταναλωθούν σχεδόν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, μερικά από αυτά δεν πρέπει να καταναλώνονται πριν από τον βραδινό ύπνο. Το να ξέρεις ποια φρούτα θα πρέπει να αποφεύγεις να τρως το βράδυ, μπορεί να σε βοηθήσει να προγραμματίσεις σωστά τα γεύματα και τα σνακ σου κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς δυσάρεστες επιπτώσεις. Στις παρακάτω γραμμές λοιπόν, ρίχνουμε μια ματιά στα 3 φρούτα, που οι ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνουμε τις βραδινές ώρες και τους σχετικούς λόγους.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και το γκρέιπφρουτ είναι νόστιμα και ζουμερά φρούτο, με γλυκόξινη γεύση. Είναι επίσης από τα φρούτα που δεν πρέπει να τρως το βράδυ πριν πας για ύπνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η όξινη φύση των εσπεριδοειδών, μπορεί να δημιουργήσει καούρες στο στομάχι. Ωστόσο, η κατανάλωση τους οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ευεργετική.

Μπανάνα

Η μπανάνα είναι ένα νόστιμο και εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο. Ωστόσο είναι αρκετά «βαριά». Πρακτικά αυτό, σημαίνει ότι το στομάχι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνέψει μια μπανάνα. Ως εκ τούτου, αντί να τρως αυτό το φρούτο πριν τον ύπνο, συνιστάται η κατανάλωση του όταν το σώμα έχει χαμηλή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως ακριβώς πριν ή μετά την προπόνηση.

Μήλο

Ενδεχομένως να μην περίμενες να το βρεις στη συγκεκριμένη λίστα, ωστόσο το μήλο, είναι ένα ακόμα από τα φρούτα που δεν πρέπει να τρως το βράδυ. Κύριος «ένοχος» για αυτό, είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Η διαδικασία της πέψης τη νύχτα επιβραδύνεται έτσι κι αλλιώς, καθώς ο οργανισμός ετοιμάζεται για ξεκούραση. Οι φυτικές ίνες με τις οποίες είναι γεμάτο ένα μήλο, κάνουν την πέψη ακόμα πιο δύσκολη, καθώς το φρούτο παραμένει στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μέχρι να καταφέρεις να το χωνέψεις.

Αυτά τα αυξημένα επίπεδα οξέος στο στομάχι, μπορεί να προκαλέσουν καούρες και γενικευμένο αίσθημα δυσφορίας. Με τη σειρά τους αυτές οι δυσάρεστες επιπτώσεις, οδηγούν σε ανησυχία όλη τη νύχτα. Επομένως, η καλύτερη ώρα για να φας ένα μήλο, είναι ως μέρος του πρωινού ή ως σνακ το μεσημέρι.

Γιατί δεν πρέπει να τρως φρούτα το βράδυ

Τα περισσότερα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα και φυτικές ίνες, οι οποίες παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό, όμως δυσκολεύουν στην πέψη. Γενικά, τα φρούτα τρώγονται καλύτερα με άδειο στομάχι, κάτι που διευκολύνει την πέψη τους. Επιπλέον, η κατανάλωση φρούτων το βράδυ αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου και ενέργειας στο αίμα, δυσκολεύοντας το σώμα να χαλαρώσει και να ρίξει ρυθμούς. Αυτό, με τη σειρά του, διαταράσσει τον φυσικό κύκλο του ύπνου, καθώς τα αυξημένα επίπεδα ενέργειας διεγείρουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί επίσης να αποδειχθούν επικίνδυνα για άτομα που έχουν διαβήτη.

Δεδομένου του μεγαλύτερου χρόνου πέψης που απαιτείται για τα περισσότερα φρούτα, η κατανάλωση τους πριν τον ύπνο μπορεί να αυξήσει επίσης τον κίνδυνο αύξησης βάρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διαδικασία πέψης είναι πιο αργή τη νύχτα, επομένως τα φρούτα χρειάζονται περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο για να χωνευτούν σωστά. Ως αποτέλεσμα, το σώμα μετατρέπει και αποθηκεύει τη ζάχαρη των φρούτων σε λίπος.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250