Ελένη Χαρώνη: Παιδική παχυσαρκία

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024 20:55

Ελένη Χαρώνη: Παιδική παχυσαρκία

Η παιδική παχυσαρκία είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που επηρεάζει παιδιά και εφήβους. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό γιατί τα περιττά κιλά συχνά οδηγούν τα παιδιά στο δρόμο για προβλήματα υγείας που κάποτε θεωρούνταν προβλήματα ενηλίκων - διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη. Η παιδική παχυσαρκία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη.

Μία από τις καλύτερες στρατηγικές για τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας είναι να βελτιώσετε τις διατροφικές συνήθειες και τις συνήθειες άσκησης ολόκληρης της οικογένειάς σας.

Η θεραπεία και η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας συμβάλλει στην προστασία της υγείας του παιδιού σας τώρα και στο μέλλον.

✅Συμπτώματα

Δεν είναι όλα τα παιδιά που κουβαλούν επιπλέον κιλά υπέρβαρα. Μερικά παιδιά έχουν σκελετό σώματος μεγαλύτερο από το μέσο όρο. Και τα παιδιά συνήθως φέρουν διαφορετικές ποσότητες σωματικού λίπους στα διάφορα στάδια ανάπτυξης. Έτσι, μπορεί να μην γνωρίζετε από την εμφάνιση του παιδιού σας εάν το βάρος είναι ανησυχητικό για την υγεία.

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος παρέχει μια κατευθυντήρια γραμμή βάρους σε σχέση με το ύψος, είναι το αποδεκτό μέτρο για το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να χρησιμοποιήσει διαγράμματα ανάπτυξης, τον ΔΜΣ και, εάν είναι απαραίτητο, άλλες εξετάσεις για να σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν το βάρος του παιδιού σας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας.

✅Αιτίες

Ο σημερινός τρόπος ζωής - πολύ λίγη δραστηριότητα και πάρα πολλές θερμίδες από τα τρόφιμα και τα ποτά - είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία. Ωστόσο, γενετικοί και ορμονικοί παράγοντες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο.

✅Επιπλοκές

Η παιδική παχυσαρκία συχνά προκαλεί επιπλοκές στη σωματική, κοινωνική και συναισθηματική ευημερία του παιδιού.

Σωματικές επιπλοκές

Οι σωματικές επιπλοκές της παιδικής παχυσαρκίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Διαβήτης τύπου 2. Αυτή η χρόνια πάθηση επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα του παιδιού σας χρησιμοποιεί τη ζάχαρη (γλυκόζη). Η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
  • Υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Μια κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει το παιδί σας να αναπτύξει μία ή και τις δύο από αυτές τις καταστάσεις. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στη συσσώρευση πλακών στις αρτηρίες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών, οδηγώντας πιθανώς σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή.
  • Πόνος στις αρθρώσεις. Το επιπλέον βάρος προκαλεί επιπλέον άγχος στους γοφούς και τα γόνατα. Η παιδική παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει πόνο και μερικές φορές τραυματισμούς στους γοφούς, τα γόνατα και την πλάτη.
  • Αναπνευστικά προβλήματα. Το άσθμα είναι πιο συχνό σε παιδιά που είναι υπέρβαρα. Αυτά τα παιδιά είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια δυνητικά σοβαρή διαταραχή κατά την οποία η αναπνοή ενός παιδιού σταματά επανειλημμένα και αρχίζει κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος (NAFLD). Αυτή η διαταραχή, η οποία συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, προκαλεί τη συσσώρευση λιπών στο ήπαρ. Το NAFLD μπορεί να οδηγήσει σε ουλές και ηπατική βλάβη.

Κοινωνικές και συναισθηματικές επιπλοκές

  • Τα παιδιά που έχουν παχυσαρκία μπορεί να βιώσουν πειράγματα ή εκφοβισμό από τους συνομηλίκους τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της αυτοεκτίμησης και σε αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.

✅Πρόληψη

Για να αποτρέψετε την υπερβολική αύξηση βάρους στο παιδί σας, μπορείτε:

  • Δώστε ένα καλό παράδειγμα. Κάντε την υγιεινή διατροφή και την τακτική σωματική δραστηριότητα οικογενειακή υπόθεση. Όλοι θα ωφεληθούν και κανείς δεν θα αισθάνεται ότι ξεχωρίζει.
  • Έχετε διαθέσιμα υγιεινά σνακ. Οι επιλογές περιλαμβάνουν ποπ-κορν χωρίς βούτυρο, φρούτα με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, παιδικά καρότα με χούμους ή δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα χαμηλών λιπαρών.
  • Προσφέρετε νέα τρόφιμα πολλές φορές. Μην αποθαρρύνεστε αν στο παιδί σας δεν αρέσει αμέσως ένα νέο φαγητό. Συνήθως χρειάζονται πολλαπλές εκθέσεις σε ένα τρόφιμο για να γίνει αποδεκτό.
  • Επιλέξτε επιβραβεύσεις χωρίς φαγητό. Το να υποσχόμαστε γλυκά για καλή συμπεριφορά είναι κακή ιδέα.
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται αρκετά. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει ορμονικές ανισορροπίες που οδηγούν σε αυξημένη όρεξη.

Οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν να τρέφονται σωστά και να χτίσουν ένα υγιές μέλλον.

Για στοχευμένη παρέμβαση/πρόληψη απευθυνθείτε σε κλινικό διαιτολόγο.

Ελένη Χαρώνη

Κλινικός Διαιτολόγος & Health Coach

Λιθοστρώτου 54 Αργοστόλι

26710 29300, 6980875423 

DSC 0037




00 inkefalonia general ad 300X250